Photo Gallery, Τοπικά

«Χάος» στο Κοιμητήριο Βόλου

 

Στοιχεία για τη λειτουργία του Συνδέσμου παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Γ. Καουνάς

Εικόνες ντροπής αντικρύζει κανείς στο κοιμητήρο Ταξιαρχών

Στις 626.700 Ε φτάνουν οι υποχρεώσεις συν 173.000 Ε το έλλειμμα

 

 

Ελλείμματα, κακοδιοίκηση, εργολαβίες προς όφελος των ιδιωτών και όχι του δημοσίου συμφέροντος, εργαζόμενοι που απουσιάζουν από τις θέσεις για τις οποίες προσλήφθηκαν και «παγωμένα» έργα, συνθέτουν την εικόνα της διοίκησης στον πρώην σύνδεσμου Κοιμητηρίου, που καταργείται για να δημιουργηθεί δημοτική διεύθυνση.

Η «κληρονομιά» της νέας διεύθυνσης είναι ένα οικονομικό άνοιγμα με υποχρεώσεις ύψους 626.700 ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το οικονομικό έλλειμμα των 173.000 ευρώ, για το οποίο ασκήθηκε ποινική δίωξη σε πρώην πρόεδρο, καθώς και ένα μεγάλο πρόβλημα που ονομάζεται «Κοιμητήριο Ταξιαρχών», το οποίο έχει εξελιχθεί σε μπαζότοπο. «Κρανίου τόπο» χαρακτήρισε το νεκροταφείο ο αντιδήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Καουνάς.

 

 

Ο πρώην σύνδεσμος Κοιμητηρίου λειτουργούσε κάτω από ένα καθεστώς κακοδιοίκησης και τα στοιχεία παρουσίασε χθες ο αντιδήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Γιάννης Καουνάς, με αφορμή τη λήξη των εργολαβιών στον «Κούκο».

Ο Σύνδεσμος έχει στο δυναμικό του 16 εργαζομένους και απαιτούνται ακόμη 13 για την ομαλή λειτουργία του, ενώ με την ανακατανομή του προσωπικού στο Δήμο με αφορμή τις συγχωνεύσεις θα εξασφαλιστεί διοικητικό προσωπικό και φύλακες.

Ο κ. Καουνάς παρουσίασε χθες τη λειτουργία του πρώην Συνδέσμου όπου κυριαρχούσε το «χάος» και τόνισε ότι στο παρελθόν προσλήφθηκαν με διαδικασίες ΑΣΕΠ πέντε άτομα τα «οποία κανείς δεν βρήκε ποτέ». Τρεις υπάλληλοι Π.Ε διοικητικού μετατάχτηκαν με αποφάσεις διοικητικού συμβουλίου στους Δήμους Βόλου και Θεσσαλονίκης, ένας πολιτικός μηχανικός μετατάχτηκε στο Δήμο Βόλου και ένας υπάλληλος ταφών-εκταφών μετατάχτηκε στο Δήμο Καρδίτσας.

Σε ό,τι αφορά τις ταφές και τις εκταφές ο κ. Καουνάς δήλωσε ότι η συγκεκριμένη εργασία είναι εξαιρετικά δύσκολη και κατ’ αποκλειστικότητα απασχολούνται αλλοδαποί, γι’ αυτό και ο Δήμος θα εργαστεί προς την κατεύθυνση που θα επιτρέπει να γίνονται στο συγκεκριμένο τομέα προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ.

«Υπάρχει ζήτημα με τη συγκεκριμένη εργασία. Όταν γίνεται προκήρυξη ΑΣΕΠ και στο διαγωνισμό με τα μόρια προκρίνονται γυναίκες, καμία δεν πάει να εργαστεί. Το θέμα πρέπει να ρυθμιστεί» είπε και δήλωσε ότι στο Κοιμητήριο τα γραφεία έχουν γεμίσει από υπαλλήλους, όταν υπάρχει ανάγκη στο Πράσινο και την Καθαριότητα.

Ο Διαδημοτικός Σύνδεσμος Κοιμητηρίου είχε παραδώσει ακόμη και τα δημόσια ταμεία στον εργολάβο, γεγονός που κατ’ επανάληψη είχε καυτηριαστεί. Σήμερα στον πρώην Σύνδεσμο βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις εργολαβίες και η μόνη που θα παραμείνει με ανατροπή των όρων που ισχύουν σήμερα, είναι αυτή της αφής των καντηλιών. Η εργολαβία «εξυπηρέτηση κοινού-φύλαξη κοιμητηρίου» που περιλαμβάνει και «τη διαχείριση του δημοτικού ταμείου από τον ιδιώτη» καταγγέλλεται και δύο εργολαβίες που αφορούν στο πράσινο και στις ταφές-εκταφές λήγουν στις 19 Απριλίου.

Οι δαπάνες που προκύπτουν από τις εργολαβίες στάλθηκαν προς πληρωμή στο Δήμο, αλλά τα εντάλματα απορρίφθηκαν ως μη νόμιμα από τον επίτροπο και εξετάζεται η διεκδίκηση των χρημάτων από τον εργολάβο μέσω της νομικής οδού. Ο εργολάβος έχει προσκομίσει στο Δήμο τιμολόγια ύψους 165.657 ευρώ, τα οποία εξέδωσε ετεροχρονισμένα στην προσπάθεια να εκχωρήσει τα τιμολόγια στις τράπεζες. Επίσης ο κ. Καουνάς διαπίστωσε ότι ο Δήμος «έχανε πολλά χρήματα από την εργολαβία αφής των καντηλιών». Ο Δήμος λάμβανε 60.000 ευρώ το χρόνο, ποσό που θεωρήθηκε εξαιρετικά χαμηλό και πλέον το σύστημα αλλάζει. Ποσοστό για τη συγκεκριμένη εργολαβία θα λαμβάνει στο εξής ο εργολάβος και όχι ο Δήμος Βόλου.

Το σύνολο των υποχρεώσεων του Κοιμητηρίου από ανεξόφλητα τιμολόγια και διεκδικήσεις που προκύπτουν από δικογραφίες ανέρχεται σε 626.700 ευρώ.

«Δυστυχώς με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν παραχωρήθηκαν αρμοδιότητες που έπρεπε να έχουν οι Δήμοι για τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος στους εργολάβους».

Ο εργολάβος με την αποχώρησή του από το Κοιμητήριο στις 19 Απριλίου θα πάρει μαζί του 11 εργαζόμενους που είχε στη δικαιοδοσία του για τις ταφές-εκταφές και το πράσινο. Τα πέντε άτομα που ο ίδιος απασχολούσε στις ταφές, θα αντικατασταθούν με δημοτικούς υπαλλήλους αορίστου χρόνου από τις υπηρεσίες πρασίνου και καθαριότητας, ενώ μεταξύ τους βρίσκεται και μια γυναίκα.

Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα που άφησε πίσω της η διοίκηση του κ. Κουντουρά, ο κ. Καουνάς δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος διώκεται ποινικά και ο Δήμος έχει δηλώσει εις βάρος του παράσταση πολιτικής αγωγής. Επίσης ο Δήμος έχει ζητήσει έλεγχο από επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης.

Ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε και στα έργα που απαιτούνται στον Κούκο. Τόνισε ότι θα γίνει η επί χρόνια «παγωμένη» επέκταση, δρομολογείται επίσης η ολοκλήρωση του ψυκτικού θαλάμου, που επίσης επί χρόνια δεν προωθείται ώστε να μη γίνονται ταφές τις Κυριακές.

Για τον ψυκτικό θάλαμο απαιτούνται ακόμη 6.000 ευρώ και ο κ. Καουνάς δήλωσε ότι θα γίνουν προσπάθειες να κατασκευαστεί το οστεοφυλάκιο, ενώ θα δοθούν και 26.000 ευρώ που οφείλονται από απαλλοτριώσεις.

 

Εικόνες ντροπής

Ο κ. Καουνάς δήλωσε χθες ότι τα περιφερειακά κοιμητήρια, δικαιοδοσίας του πρώην Συνδέσμου, βρίσκονται σε μια «ανεκτή» κατάσταση σε ό,τι αφορά την καθαριότητα, αλλά επιβάλλεται να γίνουν εργασίες.

«Αυτό που είναι κατάντημα για την κοινωνία και ντροπή είναι το Κοιμητήριο των Ταξιαρχών. Πρόκειται για κρανίου τόπο. Οι εργολαβίες δεν απέδωσαν, η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Γίνεται προσπάθεια να καθαριστούν κάποιοι χώροι ώστε να μπορέσει να είναι επισκέψιμο τη Μ. Εβδομάδα. Αυτή η κατάσταση που επικρατεί δεν τιμά τον πολιτισμό μας» δήλωσε.

Στο Κοιμητήριο Ταξιαρχών έχει καθαριστεί η κεντρική οδός, από την είσοδο μέχρι την εκκλησία, ενώ τόσο στη δεξιά, όσο και στην αριστερή πλευρά συναντά κανείς κατεστραμμένους τάφους και σωρούς από μπάζα. Η καθαριότητα – με εξαίρεση τον κεντρικό τομέα – είναι υποτυπώδης.

Κατερίνα Τασσοπούλου

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το