Κατηγορίες: Πολιτική

«Σύμφωνο» α λα γερμανικά

Από τη Μέρκελ με στόχο  «την ενίσχυση προστασίας της Ευρωζώνης από μελλοντικές κρίσεις»


Η φιλοσοφία φέρεται να βασίζεται στη μεγαλύτερη αλληλεξάρτηση

της δημοσιονομικο-οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών της Ε.Ε.

ΑΘΗΝΑ, 31.

Με ένα «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στοχεύει στην ενίσχυση της προστασίας της Ευρωζώνης από μελλοντικές κρίσεις.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel (τεύχ. 5/2011), η κ. Μέρκελ είναι αποφασισμένη να προωθήσει στενότερη συνεργασία των χωρών-μελών της Ευρωζώνης στους τομείς των συντάξεων, των μισθών και της φορολογίας επιχειρήσεων.

Κατά τη συνάντηση Μέρκελ- Μπαρόζο στο Μέζεμπεργκ την περασμένη Τρίτη, συζητήθηκε το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», το οποίο «θα μπορούσε να αλλάξει μακροπρόθεσμα τη στατική του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Spiegel.

Η ‘φιλοσοφία’ του Συμφώνου βασίζεται στη μεγαλύτερη αλληλεξάρτηση της δημοσιονομικής, οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, προκειμένου να αμβλυνθούν οι μεταξύ τους αποκλίσεις.

Επιδίωξη της κ. Μέρκελ είναι να παραμείνει ανοιχτό το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» και στα άλλα κράτη της ΕΕ, και να μην περιοριστεί μόνο στις χώρες της Ευρωζώνης.

Κατά το Spiegel, η καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί θα παρουσιάσουν το γενικό περίγραμμα του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας» στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Παρασκευή (4/02), μολονότι το ζήτημα δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα της συνόδου.

Αφού ακολουθήσει «άτυπη και εμπιστευτική ανταλλαγή απόψεων των 27 ευρωπαίων ηγετών στη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος», Γαλλία και Γερμανία θα επεξεργαστούν στη συνέχεια τις λεπτομέρειες του σχεδίου, το οποίο θα τεθεί στο εαρινό Συμβούλιο κορυφής της ΕΕ, το Μάρτιο.

Σύμφωνα με το Spiegel, για να επιτευχθούν το ταχύτερο δυνατόν οι στόχοι του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας» στο φορολογικό, το ασφαλιστικό και το μισθολογικό, οι σύμβουλοι της Μέρκελ προτείνουν «να συμφωνηθούν τα πρώτα μέτρα και να ενταχθούν άμεσα σε ένα πρόγραμμα, το οποίο θα εφαρμοστεί σε κάθε κράτος εντός 12 μηνών».

Ως παραδείγματα αναφέρονται η προσαρμογή του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στη δημογραφική εξέλιξη, η υιοθέτηση του ‘φρένου χρέους’ κατά το γερμανικό πρότυπο, η αμοιβαία αναγνώριση των πανεπιστημιακών και επαγγελματικών πτυχίων κρατών της ΕΕ και η δημιουργία ενιαίας βάσης για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων.

Αναφορικά δε με τις κυρώσεις, σε περίπτωση παραβίασης του Συμφώνου, το επιτελείο της Καγκελαρίας δεν φέρεται να τις αποκλείει, αλλά ούτε τις αποσαφηνίζει.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Φθορές

Σπασμένες μαρμάρινες πλάκες, ξεκολλημένα κομμάτια και πολλές ακόμη φθορές έχει υποστεί στο πέρασμα του χρόνου,…

22 Ιουνίου 2024

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για φοίτηση στα προγράμματα ΕΠΠΑΙΚ & ΠΕΣΥΠ της ΑΣΠΑΙΤΕ

Η ΑΣΠΑΙΤΕ ανακοινώνει, για το Ακαδ. έτος 2024-2025, την δια ζώσης λειτουργία στην πόλη του…

22 Ιουνίου 2024

«Μια Αγκαλιά για το Θαύμα» στο Ανοιχτό Θέατρο Μελίνα Μερκούρη

« Μια Αγκαλιά για το Θαύμα», θα ανοίξει για ακόμη μια φορά, η Ορχήστρα και…

22 Ιουνίου 2024

Καμουφλάζ

Καμουφλαρισμένος ο «Γρηγόρης» στη Γ. Δήμου με Κουντουριώτου, κρυμμένος πίσω από τα φύλλα του δέντρου,…

22 Ιουνίου 2024

Aμαξηλάτης

Mοναχικός αμαξηλάτης στη Νέα Ιωνία… Φωτογραφία Κυριάκου Παπαγεωργίου

22 Ιουνίου 2024

Ριτσώνα: Μαχαίρωσαν και σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα στη Δομή Φιλοξενίας

Άγριο έγκλημα τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (21/6) στη Δομή Φιλοξενίας στη Ριτσώνα, όπου 29χρονος Σύρος…

22 Ιουνίου 2024