Πολιτική

«Στο σκοτάδι» οι έρευνες για το χτύπημα στο Πρωτοδικείο

Οι αστυνομικοί δεν κατάφεραν να αντλήσουν αξιοποιήσιμα στοιχεία

ΑΘΗΝΑ, 3. Στο σκοτάδι παραμένουν οι έρευνες της Aντιτρομοκρατικής λίγες ημέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών στους Αμπελοκήπους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί δεν κατάφεραν να αντλήσουν αξιοποιήσιμα στοιχεία από καταθέσεις περιοίκων ή από εικόνες που έχουν καταγράψει κάμερες της περιοχής.

Προκήρυξη για την ανάληψη ευθύνης δεν έχει υπάρξει, ωστόσο, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πιστεύουν ότι η βομβιστική ενέργεια έχει τη «σφραγίδα» ασύλληπτων μελών της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς».

Σχετικά το εάν η απουσία προκήρυξης μπορεί να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέας επίθεσης εν όψει της προγραμματισμένης για τις 17 Ιανουαρίου δίκης των προφυλακισμένων μελών της οργάνωσης, οι αξιωματικοί αναφέρουν χαρακτηριστικά πως «μόνο οι τρομοκράτες γνωρίζουν εάν θα υπάρξει νέα τρομοκρατική ενέργεια».

Πάντως, στην περίπτωση των παγιδευμένων φακέλων, η ανάληψη ευθύνης από τους «Πυρήνες» έγινε 20 μέρες αργότερα, χωρίς να μεσολαβήσουν άλλες ενέργειες.

Τα λιγοστά ευρήματα από το σημείο της έκρηξης στην οδό Λουΐζης Ριανκούρ εξετάζονται στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει εξακριβωθεί η εκρηκτική ύλη που χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πυροτεχνουργών, πρέπει να χρησιμοποιήθηκε ζελατοδυναμίτιδα ή αμμωνιοδυναμίτιδα.

Παράλληλα, χωρίς αποτέλεσμα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και την σύλληψη των κατηγορούμενων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ακόμη όπως αναφέρουν πληροφορίες, τα τηλεφωνήματα που έγιναν μετά την δημοσιοποίηση στοιχείων των καταζητούμενων είναι πολύ λίγα και όσοι επικοινώνησαν δεν έδωσαν χρήσιμα στοιχεία στους αστυνομικούς.

Ξεκινά άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα εκδοθεί σήμερα θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιούργησε η έκρηξη.

Επίσης, με απόφαση του υπουργού, Χάρη Καστανίδη, ανατέθηκε στην εταιρεία «Θέμις Κατασκευαστική ΑΕ» η αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Όσον αφορά τα καταστήματα και τα οχήματα, κατά πάγια τακτική εφόσον καλύπτονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες για ζημιές τρομοκρατική επίθεση, αποζημιώνονται από αυτές.

Απαραίτητη προϋπόθεση, να υπάρξει ανάληψη ευθύνης από Οργάνωση.

Εφόσον, δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη για επίθεση, η συνήθης πρακτική προβλέπει την κατάθεση αίτησης αποζημίωσης στη Νομαρχία (πλέον στην Περιφέρεια) με την προσκόμιση βεβαίωσης από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το