Photo Gallery, Τοπικά

«Στο δρόμο μας για την Ευρώπη, χάσαμε τον Πλάτωνα…»

«Το παιδί στο σχολειό μαθαίνει εκπαίδευση. Την παιδεία τη μαθαίνει στο σπίτι»

 

 

Γοήτευσε με το λόγο της το κοινό του Βόλου η πανεπιστημιακός Ελένη Αρβελέρ

Ήταν ένας χείμαρρος λόγου, ιδεών και απόψεων που συγκίνησε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Η διακεκριμένη διεθνώς ιστορικός και βυζαντινολόγος κ. Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ βρέθηκε χθες το πρωί στο Μουσικό Σχολείο Βόλου και μίλησε με τους μαθητές απαντώντας στα πολλά ερωτήματά τους, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου.

Ρεπορτάζ: ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

Οι μαθητές υποδέχθηκαν την κ. Αρβελέρ στο σχολείο με ένα μουσικό καλωσόρισμα που έγραψαν ειδικά για την πανεπιστημιακό τα μέλη του συνόλου της παραδοσιακής σμυρναίικης μουσικής.

Στη συνέχεια η ίδια μίλησε για το Βυζάντιο, το οποίο τόσο πολύ έχει εντρυφήσει, ενώ ακολούθως δέχτηκε πλήθος ερωτήσεων από τους γοητευμένους μαθητές που ήθελαν να μάθουν για τη ζωή της, αλλά και για τις απόψεις της σχετικά με διάφορα ζητήματα.

Έτσι ένα από τα ερωτήματα που της τέθηκαν, ήταν, γιατί γράφει ποιήματα, με την ίδια να απαντά πως το κάνει, γιατί δεν μπορεί να μιλήσει αλλιώς για κάποιες αλήθειες που θέλει να πει.

Η κ. Αρβελέρ μίλησε για τους σπουδαίους ανθρώπους που έχει γνωρίσει, αναφέρθηκε σε διάφορα στιγμιότυπα τη ζωή της, ενώ κατόπιν ερωτήματος έκανε λόγο για την Ευρώπη, όπου τόνισε πως οι χώρες θα πρέπει να ενωθούν με τον πολιτισμό και όχι με την οικονομία.

Ακόμη ρωτήθηκε ποια θεωρεί ως τη σπουδαιότερη προσωπικότητα που γνώρισε και απάντησε την Ίντιρα Γκάντι.

Η διευθύντρια του σχολείου κ. Αρετή Τζανετοπουλου σχολίασε χαρακτηριστικά πως η κ. Αρβελέρ δίδαξε τη νεότητα στη νεότητα.

Η κ. Αρβελέρ ζει εδώ και πολλά χρόνια στη Γαλλία και γνωρίζει πολύ καλά τι σκέπτονται πλέον οι Γάλλοι για τους Έλληνες. Μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ τόνισε χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς λένε ότι δεν είμαστε απόγονοι του Περικλή, ενώ ο Ζισκάρ Ντ’ Στεν, όταν έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη είχε πει «Δεν κλείνεις την πόρτα στον Πλάτωνα». Και άνοιξε την πόρτα, αλλά εν τω μεταξύ στο δρόμο προς την Ευρώπη φαίνεται πως χάσαμε τον Πλάτωνα».

 

Το ελληνικό λάθος

Η ίδια πρόσθεσε πως την ενδιαφέρει περισσότερο το ήθος των ανθρώπων και πώς διαχειρίζονται το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον.

«Δυστυχώς νομίζαμε ότι το παρελθόν είναι επιφορτισμένο να λύσει προβλήματα του μέλλοντος και του παρόντος. Αυτό είναι ένα λάθος και ίσως είναι το ελληνικό λάθος σήμερα».

Παράλληλα υπογράμμισε πως «για να λυθούν τα σημερινά προβλήματα απαιτείται καλή παιδεία και μια οικογένεια που να είναι υπεύθυνη. Γιατί το παιδί δεν γίνεται άνθρωπος στο σχολειό. Στο σχολειό μαθαίνει εκπαίδευση, ενώ την παιδεία τη μαθαίνει στο σπίτι. Τι κάνει το σπίτι; Ξέρουνε τα παιδιά τη μητρική τους γλώσσα και ότι είναι η σύνδεσή τους με όλη την ιστορία του τόπου; Δεν το ξέρουν, γιατί δεν ξέρουν ούτε καν ότι η λέξη «παιδεύω» που κάποτε σήμαινε εκπαιδεύω, σήμερα σημαίνει τυραννώ. Και δεν ξέρουν το γιατί».

Για τις εξελίξεις στα Πανεπιστήμια η κ. Αρβελέρ σημείωσε ότι όποια προσπάθεια γίνεται, είναι δομική και όχι παιδευτική. Δηλαδή λέμε, πώς θα γίνεις πρύτανης, κοσμήτορας, αλλά δεν λέμε ούτε τι θα διδάξεις, ούτε τι θα μάθεις, ούτε το πώς.

Διδάσκεται το Βυζάντιο, όπως θα έπρεπε στα ελληνικά σχολεία;» ήταν ένα ερώτημα. «Δεν ξέρω. Το βυζάντιο το διδάσκω στη Γαλλία. Και ξέρω ότι οι φοιτητές μου στις 29 Μαΐου μου στέλνουν συλλυπητήριο τηλεγράφημα. Αν ρωτήσετε στην Ελλάδα τα παιδιά, τι έγινε στις 29 Μάιου, δεν ξέρω πόσοι θα το ξέρουν».

Χθες το βράδυ η κ. Αρβελέρ επρόκειτο να μιλήσει σε εκδήλωση στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του Πανεπιστημίου για «Το Άγνωστο Βυζάντιο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το