Photo Gallery, Τοπικά

«Στοπ» στην επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων σε ασφαλισμένους ΟΠΑΔ

Αποφάσισε η γενική συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου

Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου

Στην αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) θα προχωρήσει από την 1η Απριλίου ο τοπικός φαρμακευτικός σύλλογος, όπως αποφασίστηκε ομόφωνα στη χθεσινή γενική συνέλευση.

Έτσι οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ θα πληρώνουν κανονικά ολόκληρη την τιμή του φαρμάκου και στη συνέχεια θα ζητούν από τον ΟΠΑΔ την επιστροφή των χρημάτων, μια διαδικασία βέβαια που απαιτεί πολύ χρόνο, γραφειοκρατία, αλλά και ταλαιπωρία σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο.

Ο κύριος και βασικός λόγος για την κινητοποίηση των φαρμακοποιών και σε τοπικό επίπεδο είναι η μεγάλη καθυστέρηση στην εξόφληση από τις συνταγές που έχουν εκτελέσει. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα ο ΟΠΑΔ οφείλει στους φαρμακοποιούς γύρω στους δέκα μήνες, καθώς η τελευταία φορά που τους πλήρωσε ήταν η εξόφληση συνταγών για τον περασμένο Απρίλιο. Σημειώνεται παράλληλα πως ένα μεγάλο μέρος της πελατείας στα φαρμακεία είναι δημόσιοι υπάλληλοι, ενεργοί και συνταξιούχοι.

Στη χθεσινή γενική συνέλευση παρευρέθηκαν πολλοί φαρμακοποιοί, ενδεικτικό της μεγάλης ανησυχίας που επικρατεί στον κλάδο.

Ο πρόεδρος του τοπικού φαρμακευτικού συλλόγου κ. Κώστας Ματσιόλης υπογράμμισε πως η αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων θα ξεκινήσει από την 1η Απριλίου και αφορά τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ, ώστε να υπάρχει η καλύτερη ενημέρωση στο κοινό και να προμηθευτεί τις ποσότητες φαρμάκων που χρειάζεται.

Η συνέλευση είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή. Παράλληλα έγινε και ενημέρωση για το νόμο σχετικά με την απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών.

Στο μεταξύ λόγω και της πανελλαδικής κινητοποίησης των φαρμακοποιών που έχουν διακόψει τη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων, σε άμεση εξόφληση των οφειλόμενων στους φαρμακοποιούς προχωρεί ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), όπως τονίζεται σε αθηναϊκό δημοσίευμα.

Μεγάλο μέρος των συνταγών έχουν εκκαθαριστεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Από τα 250 εκατομμύρια που οφείλει διατέθηκαν χθες 110 εκατομμύρια και αναμένεται να δοθούν άλλα 100 εκατομμύρια έως το τέλος του μήνα.

Σε δύσκολη θέση λόγω μη πληρωμή τους από τον ΟΠΑΔ βρίσκονται οι ιδιώτες γιατροί του Βόλου.

Όπως τόνισε ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης, οι ιδιώτες γιατροί έχουν να εξοφληθούν από τον ΟΠΑΔ εδώ και δεκατρείς μήνες, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα.

Μάλιστα το τελευταίο διάστημα κυκλοφορεί και το σενάριο, αντί για χρήματα από τον ΟΠΑΔ οι γιατροί να λάβουν ομόλογα δημοσίου, κάτι που οι ίδιοι απεύχονται, αφού αρκετοί έχουν κάνει τον προγραμματισμό για τη διεκπεραίωση υποχρεώσεων από τα χρήματα που θα λάβουν από τον ΟΠΑΔ.

Σε λίγες ημέρες θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση του πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου, όπου θα συζητηθούν και τα ζητήματα που προκύπτουν από το νόμο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Η νέα γρίπη

Βελτιώθηκε η υγεία του 39χρονου που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ από τη νέα γρίπη και σήμερα αναμένεται να μεταφερθεί σε άλλη κλινική. Επίσης ενθαρρυντικά σημάδια υπάρχουν και για την κατάσταση της υγείας της 65χρονης γυναίκας που επίσης νοσηλεύεται στη ΜΕΘ από τη νέα γρίπη.

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το