Photo Gallery, Τοπικά

«Στοπ» στην επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων

Από την 1η Απριλίου για τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ


Στην αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) θα προχωρήσει από την 1η Απριλίου ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας.

Έτσι οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ θα πληρώνουν κανονικά ολόκληρη την τιμή του φαρμάκου και στη συνέχεια θα ζητούν από τον ΟΠΑΔ την επιστροφή των χρημάτων, μια διαδικασία βέβαια που απαιτεί πολύ χρόνο, γραφειοκρατία, αλλά και ταλαιπωρία σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο.

Ο κύριος και βασικός λόγος για την κινητοποίηση των φαρμακοποιών και σε τοπικό επίπεδο είναι η μεγάλη καθυστέρηση στην εξόφληση από τις συνταγές που έχουν εκτελέσει. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα ο ΟΠΑΔ οφείλει στους φαρμακοποιούς γύρω στους δέκα μήνες, καθώς η τελευταία φορά που τους πλήρωσε ήταν η εξόφληση συνταγών για τον περασμένο Απρίλιο. Σημειώνεται παράλληλα πως ένα μεγάλο μέρος της πελατείας στα φαρμακεία είναι δημόσιοι υπάλληλοι, ενεργοί και συνταξιούχοι.

Ο πρόεδρος του τοπικού φαρμακευτικού συλλόγου κ. Κώστας Ματσιόλης επισημαίνει πως η αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων θα ξεκινήσει από την 1η Απριλίου και αφορά τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ, ώστε να υπάρχει η καλύτερη ενημέρωση στο κοινό και να προμηθευτεί τις ποσότητες φαρμάκων που χρειάζεται.

Σε δύσκολη θέση λόγω μη πληρωμή τους από τον ΟΠΑΔ βρίσκονται και οι ιδιώτες γιατροί του Βόλου.

Όπως τόνισε ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης, οι ιδιώτες γιατροί έχουν να εξοφληθούν από τον ΟΠΑΔ εδώ και δεκατρείς μήνες, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα.

Μάλιστα το τελευταίο διάστημα κυκλοφορεί και το σενάριο, αντί για χρήματα από τον ΟΠΑΔ οι γιατροί να λάβουν ομόλογα δημοσίου, κάτι που οι ίδιοι απεύχονται, αφού αρκετοί έχουν κάνει τον προγραμματισμό για τη διεκπεραίωση υποχρεώσεων από τα χρήματα που θα λάβουν από τον ΟΠΑΔ.

Κοινωνικό Φαρμακείο

Ιδρύεται το πρώτο «Κοινωνικό Φαρμακείο», με έδρα το Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος (Κ. Καρτάλη – Ανθ. Γαζή), με σκοπό: α) τη δωρεάν προσφορά φαρμάκων οικιακής χρήσης σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, β) την ανακύκλωση των ληγμένων φαρμάκων. Το «Κοινωνικό Φαρμακείο» θα ενισχύεται: α) από πολίτες που θα προσφέρουν μη ληγμένα φάρμακα οικιακής χρήσης, β) από τους φαρμακοποιούς μέσα από τις μη εκτελεσθείσες Ιατρικές Συνταγές.

Τόποι συγκέντρωσης των φαρμάκων ορίζονται: α) οι ενορίες του Δήμου Βόλου και β) το Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης.

Επίσης από τη Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού ιδρύεται Συμβουλευτικός Σταθμός Υποστήριξης Πολιτών. Ο Σταθμός θα ξεκινήσει να λειτουργεί στις 22 Μαρτίου και θα έχει έδρα το Πνευματικό Κέντρο.

Η έναρξη λειτουργίας του «Συμβουλευτικού Σταθμού Υποστήριξης Πολιτών», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Μαρτίου, στις 6 το απόγευμα, με την παρουσία όλων των συνεργαζόμενων φορέων, των αρχών της πόλης και των πολιτών. Το πρόγραμμα λειτουργίας του «Συμβουλευτικού Σταθμού Υποστήριξης Πολιτών», θα είναι το ακόλουθο: Κάθε Τρίτη, από τις 5 έως τις 8 το βράδυ, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από εκπροσώπους του Δικηγορικού Συλλόγου, του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λαρίσης, το Σύλλογο Φοροτεχνικών και Οικονομολόγων Λογιστών Βόλου.

Κάθε Τετάρτη, από τις 5 έως τις 8 το βράδυ, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από τους εκπροσώπους του Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου Βόλου.

Ο κάθε Σύλλογος, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, θα ορίσει εκπροσώπους – εθελοντές για να παρίστανται την καθορισμένη ημέρα και ώρα της εβδομάδος.

Ο κάθε Σύλλογος θα καθορίσει τα όρια μέσα στα οποία θα κινείται η δωρεάν παροχή συμβουλών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Στο «Συμβουλευτικό Σταθμό Υποστήριξης Πολιτών», θα μπορούν να απευθύνονται πολίτες που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες, όπως άποροι, άνεργοι, ανασφάλιστοι, μετανάστες, αναξιοπαθούντες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το