Photo Gallery, Τοπικά

«Προωθούμε την εξωστρέφεια της πόλης και την οργανωτική ανασυγκρότηση του Δήμου»

Τονίζει ο Δήμαρχος Παν. Σκοτινιώτης για το τουριστικό άνοιγμα του Βόλου στο Ισραήλ

 

 

 

 

Σημαντική προβολή σε πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης, όπως η οικονομική εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ και ο ραδιοφωνικός σταθμός ΦΛΑΣ, έτυχε η πρωτοβουλία του Δημάρχου Βόλου Π. Σκοτινιώτη για τουριστικό «άνοιγμα» στην αγορά του Ισραήλ.

Τη σημασία της πρωτοβουλίας του Δημάρχου Βόλου ήρθε να επιβεβαιώσει η άμεση ανταπόκριση του Ισραηλινού πρέσβη κ. Μέκελ, ο οποίος με σχετική επιστολή του τονίζει το ενδιαφέρον της χώρας του για ανάπτυξη τουριστικών σχέσεων με το Βόλο και την ευρύτερη περιοχή και μάλιστα, άμεσα, για το χειμερινό τουρισμό στην περιοχή μας. Ο Ισραηλινός πρέσβης απηύθυνε προσωπική πρόσκληση στο Δήμαρχο Βόλου για επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, ως πρώτο βήμα της συνεργασίας των δύο μερών. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην ισραηλινή πρεσβεία με την πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Σ. Μπαρτζιώκα.

Η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο κ. Σκοτινιώτης, εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο της σημερινής Δημοτικής Αρχής, η οποία προωθεί «στοχευμένες ενέργειες σε συγκεκριμένες αγορές για την ανάπτυξη του τουρισμού, αφού η διεθνής προβολή του μείζονος Βόλου αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της αναπτυξιακής μας πολιτικής», όπως τόνισε ο ίδιος σε παρέμβασή του στην πρόσφατη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής.

Έτσι, η πρωτοβουλία για τη δυναμικά αναπτυσσόμενη ισραηλινή τουριστική αγορά έρχεται σε συνέχεια ανάλογων πρωτοβουλιών για «άνοιγμα» στην αγορά της Ρωσίας, τόσο με την επίσκεψη και αναθέρμανση των σχέσεων με την πόλη του Ροστώβ, όσο και με τη φιλοξενία Ρώσων δημοσιογράφων, ενώ μελετώνται οι κατάλληλες κινήσεις και προς την αγορά της Τουρκίας. Επίσης, με τη συστηματική προσπάθεια για την ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας και την επέκταση σε νέους προορισμούς των πτήσεων από και προς τη Ν. Αγχίαλο.

Οι πρωτοβουλίες αυτές σηματοδοτούν και την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να μην αναλωθεί σε μια εσωστρεφή λειτουργία, λόγω και των μεγάλων οικονομικών και διοικητικών προβλημάτων που καλείται καθημερινά να αντιμετωπίζει.

Γι’ αυτό και εκφράζεται ιδιαίτερη ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο νέος Δήμος Βόλου κατάφερε, ταυτόχρονα με τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του, να αποτελεί παράδειγμα γρήγορης και ομαλής μετάβασης στη νέα διοικητική πραγματικότητα που επέβαλλε η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Βόλου είναι ένας από τους πιο δύσκολους Δήμους, αφού όχι μόνο προήλθε από τη συνένωση εννέα ΟΤΑ, με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά κληρονόμησε και μεγάλα οικονομικά ανοίγματα, αλλά και ελλείμματα με τα γνωστά προβλήματα.

Έτσι, ο Δήμος Βόλου είναι από τους πρώτους Δήμους πανελλαδικά που απέκτησε εγκεκριμένο προϋπολογισμό, η επιμονή δε της Δημοτικής Αρχής στη νομιμότητα, τον περιορισμό κάθε σπατάλης και στη λιτή και διαφανή διαχείριση του δημοτικού χρήματος ήδη αποδίδει σημαντικούς καρπούς. Προχώρησε, ταυτόχρονα, το τιτάνιο έργο της συγχώνευσης 70 Δημοτικών Οργανισμών και Επιχειρήσεων σε ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και μία Κοινωφελή Επιχείρηση και στη σύσταση της νέας ΔΕΥΑΜΒ, όπως επίσης και στην ψήφιση του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, ο οποίος ήδη εγκρίθηκε από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο και έχει σταλεί για έλεγχο στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Παρ’ όλα αυτά, ο Π. Σκοτινιώτης επιμένει να τονίζει στους συνεργάτες του ότι «έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε. Και βέβαια πρέπει καθημερινά να επιβεβαιώνουμε την απόφασή μας να συγκρουστούμε με φαινόμενα και καταστάσεις που προκαλούν οργή στην κοινωνία. Θα επιμείνουμε, λοιπόν, να μιλούμε τη γλώσσα της αλήθειας, χωρίς εκπτώσεις και στρογγυλέματα. Η πρόκληση να διαχειριστούμε το Δήμο σε συνθήκες οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης, δίνοντας ελπίδα, προοπτική και συλλογική αυτοπεποίθηση, είναι μεγάλη και βρίσκεται μπροστά μας».

Επιστολή στο Χ. Παμπούκη

για τις παλαιές αποθήκες του Τελωνείου

Την προσωπική παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Χάρη Παμπούκη, ώστε να προχωρήσει τάχιστα η μακροχρόνια παραχώρηση από την ΟΛΒ Α.Ε. στο Δήμο Βόλου της χρήσης των τεσσάρων παλαιών αποθηκών στην περιοχή του Τελωνείου Βόλου, με αντίστοιχη υποχρέωση του Δήμου να προχωρήσει στην ανακαίνιση, αλλαγή χρήσης και μετατροπή τους σε χώρους πολιτισμού και ψυχαγωγίας, ζητεί ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης.

Ενημερώνοντας με επιστολή του τον κ. Παμπούκη για το θέμα, ο Δήμαρχος Βόλου τονίζει οι τέσσερις παλαιές αποθήκες στην περιοχή του Τελωνείου, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠ.ΠΟ. ως διατηρητέα μνημεία, αποτελούν περιουσιακό στοιχείο του Ο.Λ.Β., απολύτως υποβαθμισμένο σήμερα, λόγω εγκατάλειψης.

Ο Δήμος Βόλου επί χρόνια θέτει το θέμα της αξιοποίησης αυτών των αποθηκών και ζητεί από τον Ο.Λ.Β. τη μακροχρόνια παραχώρηση της χρήσης τους, προκειμένου να προβεί στην ανακαίνιση, την αλλαγή χρήσης και τη μετατροπή τους σε χώρους πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Μάλιστα έχει καταθέσει στον Ο.Λ.Β. και πλήρη μελέτη του έργου «Διαμόρφωση τεσσάρων αποθηκών Τελωνείου Βόλου σε χώρους συνάθροισης κοινού», προϋπολογισμού περίπου 2 εκατ. ευρώ.

Με την επισήμανση ότι η χρηματοδότηση των απαιτούμενων εργασιών μετασκευής και ανακαίνισης των αποθηκών μπορεί να εξασφαλιστεί σήμερα από το ΕΣΠΑ (ΠΕΠ-Θεσσαλίας), ο κ. Σκοτινώτης εκφράζει την πεποίθηση ότι η πρόταση που Δήμου Βόλου για την αξιοποίηση των συγκεκριμένων ακινήτων είναι απολύτως συμφέρουσα όχι μόνο για την πόλη, αλλά και για τον Ο.Λ.Β., αναφέροντας χαρακτηριστικά:

Ο Ο.Λ.Β., πέραν του ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος που έχει ταχθεί να υπηρετεί, έχει και άμεσο συμφέρον να προχωρήσει η αξιοποίηση των αποθηκών από το Δήμο Βόλου, διότι:

α) Αναβαθμίζεται δραστικά η αξία ενός περιουσιακού του στοιχείου.

β) Δεν χρηματοδοτεί την επένδυση και άρα δεν αναλαμβάνει κανένα οικονομικό ρίσκο.

γ) Αναβαθμίζεται η γύρω περιοχή που, μαζί με την ανάπλαση της πλατείας Τελωνείου και τα περιοριστικά μέτρα για τα Ι.Χ., τα οποία ο Δήμος προτίθεται να πάρει στο κέντρο της πόλης, θα βοηθήσουν να λειτουργήσει το parking του Σιλό, απ’ όπου ο Οργανισμός προσδοκά σημαντικά έσοδα.

Το Δ.Σ. της ΟΛΒ Α.Ε., συνεχίζει ο κ. Σκοτινιώτης, έχει λάβει κατ’ αρχήν απόφαση, ωστόσο, προκειμένου να προχωρήσει σε οριστική απόφαση για τη μακροχρόνια παραχώρηση της χρήσης των αποθηκών, έχει απευθυνθεί στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών (Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας), με το με αρ. πρωτ. 1487/23.6.2011 έγγραφό του, το οποίο έχει κοινοποιηθεί και στη Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του υπουργείου σας.

Ο Δήμαρχος Βόλου ζητεί την παρέμβαση του κ. Παμπούκη προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η παραχώρηση, καθώς τα περιθώρια αξιοποίησης του ΕΣΠΑ πλέον στενεύουν, προτείνοντας, συγκεκριμένα, η παραχώρηση να γίνει για 50 τουλάχιστον χρόνια. «Έναντι αυτής της παραχώρησης», όπως σημειώνει, «ο Δήμος θα αναλάβει την υποχρέωση να επιβαρυνθεί εξ ολοκλήρου με το υψηλό κόστος της επένδυσης, σύμφωνα με τη μελέτη που έχουμε καταθέσει, η οποία (επένδυση) εντέλει θα μείνει εις όφελος του ακινήτου. Είναι αυτονόητο ότι οι σχετικές άδειες και οι εγκρίσεις των μελετών θα εξασφαλιστούν με ευθύνη του Δήμου». Η επιστολή του κ. Σκοτινιώτη κοινοποιείται επίσης στην αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Ρ. Ζήση, στους βουλευτές Κ. Καρτάλη, Θ. Νάκο, Απ. Νάνο και Π. Μαρκάκη, καθώς και στο Δ.Σ. της ΟΛΒ Α.Ε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το