Photo Gallery, Τοπικά

«Πράσινο φως» για τον κόμβο Βελεστίνου

Δόθηκε από το υπουργείο Άμυνας για την υλοποίηση του έργου

Αρχίζει άμεσα η κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου (Α.Κ.) Βελεστίνου με τον οποίο θα βελτιωθεί σημαντικά η κυκλοφοριακή σύνδεση του Βελεστίνου με το Βόλο και τον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ.
Η σύβαση του έργου, ποσού 2,5 εκ. ευρώ, υπογράφηκε στις 12-04-2010, αλλά οι εργασίες δεν είχαν ξεκινήσει, επειδή δεν είχαν προχωρήσει οι απαλλοτριώσεις του «Στρατοπέδου ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ», σε τμήμα του οποίου αναπτύσσεται ο κόμβος. Μετά από συμφωνία των υπουργείων Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εθνικής Άμυνας, με την οποία αναγνωρίστηκε η αναγκαιότητα κατασκευής, τόσο του κόμβου Βελεστίνου, όσο και των αντιπλημμυρικών έργων του Στρατοπέδου και της ευρύτερης περιοχής, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συναινεί στη παραχώρηση της απαραίτητης έκτασης του στρατοπέδου, για την άμεση έναρξη της κατασκευής του κόμβου. Το τεχνικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει:
– Γέφυρα μήκους περίπου 70μ. για τη διέλευση του κλάδου πάνω από την Π.Ε.Ο. και την παράπλευρη συνδετήρια οδό.
– Μονό κλάδο πρόσβασης με κατεύθυνση το Βελεστίνο, μήκους 455 μέτρων, που αναπτύσσεται στο χώρο του 304 Π.Ε.Β.
– Υπερύψωση τμήματος της υπάρχουσας ενωτικής οδού μήκους 350 μέτρων.
– Τοπική οδό (Νο5) μήκους 270 μέτρων, η οποία κατασκευάζεται επί υφισταμένης οδού.
– Τοίχους αντιστήριξης μεταξύ της ενωτικής οδού και της Παλιάς Εθνικής Οδού, μήκους 140 μέτρων.
– Έργα αποχέτευσης – αποστράγγισης κόμβου.
Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προχωρεί παράλληλα στην ολοκλήρωση της μελέτης για την αντιπλημμυρική προστασία του Στρατοπέδου και της ευρύτερης περιοχής και θα μεριμνήσει για την εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης για την κατασκευή του αντιπλημμυρικού έργου προϋπολογιζόμενης δαπάνης 14,5 εκ. ευρώ περίπου. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, το εν λόγω έργο έχει μεγάλη περιβαλλοντική σημασία, δεδομένου ότι φυσικός αποδέκτης των αποστραγγίσεων του Στρατοπέδου (στις οποίες υπάρχει κίνδυνος να περιλαμβάνονται και απόβλητα από την επισκευή των αρμάτων) είναι η λίμνη της Κάρλας.

Ο Κ. Καρτάλης

Από το γραφείο του βουλευτή Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ κ. Κ. Καρτάλη ανακοινώθηκαν τα εξής:

Σε σχετική σύσκεψη του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Κώστα Καρτάλη και της Δημάρχου Ρήγα Φεραίου Ελ. Λαΐτσου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το θέμα του κόμβου Βελεστίνου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ε. Βενιζέλος είχε ενημερωθεί για τα προβλήματα με το έργο του κόμβου Βελεστίνου όπως αυτά σχετίζονταν με τη λειτουργία του 304 ΠΕΒ και είχε δεσμευθεί για τις αναγκαίες ενέργειες ώστε να ήταν δυνατή η έναρξη του έργου. Με επιστολή του (2 Μαρτίου) προς τον υφυπουργό Υποδομών Γ. Μαγκριώτη ο υπουργός Άμυνας αναφέρει ότι το ΥΕΘΑ συναινεί στην ανάπτυξη του εργοταξίου στον απαιτούμενο χώρο (περίπου 13 στρ.) του 304 ΠΕΒ ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή του κόμβου. Ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει ότι κοινωνικοί λόγοι επιβάλλουν το συγκεκριμένο έργο και παράλληλα θέτει προς το υπουργείο Υποδομών την ανάγκη για προσωρινά έργα προφύλαξης του στρατοπέδου από πλημμυρικά φαινόμενα που θα επηρέαζαν τη λειτουργία του στρατοπέδου, αλλά και τον αμυντικό εξοπλισμό που φιλοξενείται σε αυτό. Σε επόμενη φάση θα δρομολογηθεί, μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης της ευρύτερης περιοχής του στρατοπέδου σε συνεργασία του υπουργείου Υποδομών με το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Όπως επισημαίνει ο Κ. Καρτάλης, «η εξέλιξη είναι θετική. Ελπίζω τώρα να διευθετήθηκαν όλες οι εκκρεμότητες που εμπόδιζαν την εκκίνηση του έργου και το υπουργείο Υποδομών να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών».

Η Ροδούλα Ζήση

Η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Μαγνησίας κ. Ροδούλα Ζήση, μετά την επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και τις παρεμβάσεις της για τον κόμβο Βελεστίνου, εκφράζει την ικανοποίησή της διότι ξεκινάει άμεσα το έργο κατασκευής του Ανισόπεδου Κόμβου (Α.Κ.) Βελεστίνου με τον οποίο βελτιώνεται σημαντικά η κυκλοφοριακή σύνδεση του Βελεστίνου με το Βόλο και τον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ.

Δήλωση Απ. Παπατόλια

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια κ. Απόστολος Παπατόλιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις θετικές εξελίξεις στο έργο του ανισόπεδου κόμβου του Βελεστίνου σημειώνοντας ότι η περιπέτεια της απεμπλοκής του σημαντικού αυτού έργου από διοικητικές δυσλειτουργίες και γραφειοκρατικού τύπου εμπόδια, αποτελεί μια ιδιαίτερα διδακτική περίπτωση για τις παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, καθώς και την πρωτοφανή ασυνεννοησία και έλλειψη κοινού σχεδιασμού μεταξύ συναρμόδιων υπουργείων. Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε «τέλος καλό, όλα καλά». Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον δεν θα χρειαστεί να κάνουμε την «επανάσταση του αυτονόητου» για να εκτελεστούν κρίσιμης σημασίας έργα στην περιοχή μας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το