Photo Gallery, Τοπικά

«Πνίγηκε» στη σκόνη το Παλιό Λιμεναρχείο…

 

 

Μετά από τόνους σιτηρών που ξεφορτώθηκαν στο λιμάνι χωρίς τη λήψη μέτρων


Νέο «καμπανάκι» από τους κατοίκους για την υγεία τους – Αντίδραση του Δήμου και καταγγελία κατά του ΟΛΒ

 

 

Τόνοι σιτηρών που ξεφορτώθηκαν χθες στο λιμάνι του Βόλου χωρίς τη λήψη μέτρων, κινητοποίησαν τους κατοίκους της συνοικίας του Παλιού Λιμεναρχείου που «πνίγηκε» στη σκόνη και στις επικίνδυνες ουσίες.

Η «πολιτική» της αδιαφορίας του Οργανισμού Λιμένος για την επιβολή όρων προς τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι» καταγγέλθηκε από τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας και Ποιότητας Ζωής κ. Νίκο Μόσχο, που δήλωσε ότι το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με κεντρικό ζήτημα τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η οποία μπορεί μεν να μην έχει ακόμη υπογραφεί, αλλά κρίνεται ταυτόχρονα και ανεπαρκής εφόσον το μόνο μέτρο προστασίας των πολιτών που περιλαμβάνει είναι η διαβροχή του σκραπ.

«Στο λιμάνι του Βόλου δεν εφαρμόζεται κανένα αυτονόητο μέτρο για την προστασία της πόλης από τη ρύπανση, ενώ η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που ακόμη δεν έχει υπογραφεί δεν περιλαμβάνει μέτρα προστασίας», όπως τόνισε χθες ο αντιδήμαρχος κ. Μόσχος και πρόσθεσε ότι κρίνεται ανεπαρκής.

Το θέμα θα έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τον αντιδήμαρχο να τονίζει ότι για την προστασία των κατοίκων και γενικότερα της πόλης θα μπορούσαν να εφαρμοστούν οι δεκάδες υπουργικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί κατά καιρούς και καταστρατηγούνται.

Χθες, κάτω από τη σκιά του νέφους που σκέπασε την πόλη από την εκφόρτωση των σιτηρών ο πρόεδρος του ΟΛΒ κ. Πρίγκος δήλωσε ότι η κατάσταση αντιμετωπίζεται με τα μέσα που ο Οργανισμός διαθέτει.

 

«Δεν τηρούν κανένα μέτρο»

Το θέμα της ρύπανσης στο λιμάνι τέθηκε χθες στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου, η οποία έχει αποκλειστικά γνωμοδοτικό χαρακτήρα και στην ουσία δεν διαθέτει άλλες αρμοδιότητες εκτός από το να αφαιρεί άδειες καταστημάτων.

Ωστόσο όπως τονίστηκε πρέπει να ληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες για τα κρίσιμα θέματα της πόλης και το έναυσμα έδωσαν χθες τα δεκάδες τηλέφωνα διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο από τους κατοίκους του Παλιού Λιμεναρχείου.

Ο κ. Μόσχος δήλωσε ότι «για το έγκλημα που γίνεται εις βάρος της πόλης, ο Οργανισμός Λιμένος πρέπει να σταματήσει να δικαιολογείται και να προβάλλει επιχειρήματα όπως η έλλειψη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του λιμανιού μιας και η συγκεκριμένη μελέτη είναι έτσι και αλλιώς ανεπαρκέστατη».

Όπως ο ίδιος επισήμανε, ο Οργανισμός δεν τηρεί ούτε τα προσωρινά μέτρα για τα οποία δεσμεύτηκε το 2005, σε σύσκεψη φορέων.

«Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια, αλλά να πιέζουμε να λάβει ο ΟΛΒ τα κατάλληλα μέτρα. Οποιαδήποτε διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών μελετών, δεν αναιρεί το γεγονός ότι καταστρατηγούνται καθημερινά πολλές υπουργικές αποφάσεις», ήταν η δήλωση του αντιδημάρχου και προέδρου της επιτροπής.

Με τις διαπιστώσεις του κ. Μόσχου και την πρόταση για συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο συμφώνησαν όλα τα μέλη της επιτροπής και εκφράστηκαν οι θέσεις όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, με τους κ.κ. Μολοχίδη, Μπατζιάκα, Ριζόπουλο, και Αναστασίου να τονίζουν πως «η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και ο Οργανισμός Λιμένος αδιαφορεί γιατί αδυνατεί να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη που αφορά τη δραστηριότητά του».

 

Παρακολουθεί τους συμπολίτες του…

Στο μεταξύ, ο κ. Μόσχος έθεσε στη χθεσινή συνεδρίαση την περίπτωση ενός γραφείου ιδιωτικών ερευνών που ο ιδιοκτήτης του, όπως επισημάνθηκε, έχει παράνομα τοποθετήσει κάμερες στη συμβολή των οδών Ιωλκού με Δημητριάδος και παρακολουθεί την… κίνηση.

Οι κάμερες «βλέπουν» και στους δύο δρόμους και καταγράφουν την κίνηση, ενώ η «πρωτοβουλία» θεωρείται παράνομη από κάθε άποψη.

Ο κ. Μόσχος έκανε λόγο για «πολύ ευαίσθητο θέμα προσωπικών δεδομένων, που αξίζει να διερευνηθεί».

Με την πρόταση συμφώνησαν όλα τα μέλη της επιτροπής και αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή στον ιδιοκτήτη του γραφείου ο οποίος πρέπει να απαντήσει αν οι κάμερες λειτουργούν κατόπιν αδείας και τι ακριβώς εποπτεύουν. Σύμφωνα με τον κ. Μόσχο, οι κάμερες χρησιμοποιούνται μόνο για να εποπτεύουν την κίνηση στους δρόμους, αλλά απαγορεύεται να τοποθετούνται σε κοινόχρηστο χώρο.

 

Στο «στόχαστρο» η Δημοτική Αστυνομία

Συνολικά έντεκα άδειες καταστημάτων θα έπρεπε να αφαιρέσει χθες η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Οι καταστηματάρχες κατηγορούνται για διάφορες παραβάσεις, ωστόσο όλες οι υποθέσεις αναβλήθηκαν για τις 10 Μαΐου.

Βασική προϋπόθεση για να αφαιρεθεί η άδεια ενός καταστήματος ήταν να έχει γίνει επανέλεγχος από τη Δημοτική Αστυνομία, κάτι που δεν συνέβη οπότε όλες οι υποθέσεις αναβλήθηκαν.

Το μέλος της επιτροπής κ. Κουρτίνας έθεσε θέμα κατάληψης των πεζοδρομίων επί της Κουμουνδούρου από τραπεζοκαθίσματα και δίκυκλα και ζήτησε η Δημοτική Αστυνομία να κάνει ελέγχους για να διευκολύνει την κυκλοφορία των πεζών. Ο κ. Μόσχος πρότεινε να τεθεί θέμα της συστηματικής παραβίασης των κανόνων στη Δημοτική Αστυνομία, κάτι με το οποίο διαφώνησε ο Γιάννης Μολοχίδης, που πρότεινε να διενεργήσουν «ελέγχους» τα μέλη της επιτροπής επί τόπου «διότι η Δημοτική Αστυνομία βεβαιώνει παραβάσεις μόνο σε συγκεκριμένα καταστήματα», όπως ανέφερε.

Κατερίνα Τασσοπούλου

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το