Αθλητισμός

«Πληρώνει» την… αφλογιστία του

Ο Ολυμπιακός έχασε με 3-0 από τον ΠΑΟΚ και παρέμεινε για τρίτο συνεχόμενο ματς χωρίς να πετύχει γκολ

Στο ποδόσφαιρο δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος, άλλα ο ικανότερος. Και στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού Βόλου με τον ΠΑΟΚ ο «Δικέφαλος του Βορρά» αποδείχθηκε πιο ικανός στην επίθεση, αξιοποίησε τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν, παίρνοντας μια σπουδαία νίκη με 3-0 στο Πανθεσσαλικό, παραμένοντας στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Ο Ολυμπιακός σ’ ένα ακόμη ματς έμεινε με τις εντυπώσεις, καθώς ήταν η ομάδα που κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο, ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο, δεν μπόρεσε όμως να σκοράρει και το πλήρωσε. Ο αγώνας σημαδεύτηκε από τα σοβαρά επεισόδια που έγιναν πριν την έναρξη της αναμέτρησης, όταν οπαδοί του ΠΑΟΚ συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Τα επεισόδια μεταξύ της Αστυνομίας και των οπαδών του ΠΑΟΚ στην αρχή ήταν μικρής κλίμακας και ξεκίνησαν στις 4.15 το απόγευμα, όταν οπαδοί του ΠΑΟΚ προσπάθησαν να εισέλθουν στο Στάδιο χωρίς εισιτήριο. Δύο οπαδοί του «Δικεφάλου» τραυματίστηκαν ελαφρά και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Μία ώρα πριν την έναρξη του παιχνιδιού, στις 6.30 μ.μ., σημειώθηκαν εκτεταμένες συγκρούσεις των οπαδών του ΠΑΟΚ με τις Αστυνομικές δυνάμεις. Η Αστυνομία χρησιμοποίησε χημικά για να διαλύσει τους πολυπληθείς οπαδούς του «Δικεφάλου του Βορρά», οι οποίοι ήταν πάνω από 4.500 προχθές στο Πανθεσσαλικό. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ άναψαν φωτιές στην κερκίδα όπου φιλοξενήθηκαν, έκαψαν και έσπασαν δεκάδες καθίσματα τα οποία και πέταξαν στον περιβάλλοντα χώρο του Πανθεσσαλικού Σταδίου.

Μισή ώρα πριν την έναρξη του αγώνα εκδηλώθηκαν δύο εστίες φωτιάς στο βόρειο πέταλο του Σταδίου, οι οποίες έσβησαν άμεσα από φιλάθλους του ΠΑΟΚ, με τη βοήθεια των πυροσβεστικών μέσων που υπάρχουν στις κερκίδες του Πανθεσσαλικού.

Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ μετακινήθηκαν στην ανατολική κερκίδα του Σταδίου και ήρθαν σε αντιπαράθεση με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού Βόλου. Οι δύο πλευρές επιδόθηκαν σε ρίψη καπνογόνων, ενώ οι ιθύνοντες της ΠΑΕ από τα μεγάφωνα του Σταδίου έκαναν έκκληση στους φιλάθλους του Ολυμπιακού που κάθονταν στην ανατολική κερκίδα να μετακινηθούν στο πέταλο και να καθίσουν με τους οργανωμένους οπαδούς του Ολυμπιακού, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Τελικά, στη μισή κερκίδα κάθισαν οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ και στην άλλη μισή οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού Βόλου, ενώ δεκάδες οπαδοί του ΠΑΟΚ κυκλοφορούσαν ανενόχλητοι εντός του Πανθεσσαλικού. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν το παιχνίδι να αρχίσει μισή ώρα αργότερα από την προγραμματισμένη (στις 8 το βράδυ αντί στις 7.30 μ.μ.).

Πλασματικό το σκορ

Όσον αφορά τον αγωνιστικό τομέα, πλασματικό πέρα για πέρα θεωρείται το σκορ (3-0) με το οποίο ο ΠΑΟΚ νίκησε τον Ολυμπιακό Βόλου στο Πανθεσσαλικό Στάδιο. Το αποτέλεσμα δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα του παιχνιδιού, καθώς ο Ολυμπιακός έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο και στο πρώτο ημίχρονο δικαιούταν να είχε σημειώσει τουλάχιστον ένα γκολ, βάσει των ευκαιριών που δημιούργησε. Οι «ερυθρόλευκοι» στο α’ 45λεπτο πραγματοποίησαν εξαιρετική εμφάνιση, έφεραν πολλές φορές σε δύσκολη θέση την άμυνα του ΠΑΟΚ και γενικά κέρδισαν τις εντυπώσεις με τον τρόπο με τον οποίο αγωνίστηκαν.

Ο Ολυμπιακός δεν φοβήθηκε τον αντίπαλό του και έπαιξε επιθετικό ποδόσφαιρο, φροντίζοντας παράλληλα να κλείνει τους χώρους στη μεσαία γραμμή και να μην επιτρέπει στους παίκτες του ΠΑΟΚ να γίνονται απειλητικοί για την εστία του Γιακούποβιτς.

Ο Ντολεζάι αντικατέστησε τον τιμωρημένο Άλβαρεζ, παίζοντας ως αμυντικός χαφ και η απόδοσή του ήταν πολύ καλή. Σταθερός στα μαρκαρίσματα του, βοήθησε σημαντικά στον ανασταλτικό τομέα, ενώ θετική παρουσία είχαν και οι Μητρόπουλος και Καπετάνος, οι οποίοι έδωσαν πολλές μάχες στο χώρο της μεσαίας γραμμής, Κινητικοί ήταν οι Μόνχε και Μπρέσκα στις δύο πτέρυγες, ενώ και η αμυντική γραμμή του Ολυμπιακού (Σανκαρέ, Τομάς, Ψυχογιός και Ζαραδούκας) είχαν καλή παρουσία στο παιχνίδι. Όσο για τον Μαρτίν δεν μπόρεσε να απειλήσει την εστία του Χαλκιά, όμως κατάφερνε να απασχολεί τους αμυντικούς του ΠΑΟΚ.

Ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε με 4-2-3-1, πίεσε ψηλά τον ΠΑΟΚ, με τους παίκτες του Σάκη Τσιώλη να κυριαρχούν στον αγωνιστικό χώρο στο πρώτο ημίχρονο. Απέναντι σε έναν ΠΑΟΚ που στάθηκε τυχερός και χωρίς να το αξίζει πήγε στα αποδυτήρια, έχοντας πάρει ένα σημαντικό προβάδισμα στο σκορ (0-2).

Οι «ερυθρόλευκοι» περιόρισαν σημαντικά την επιθετική δραστηριότητα του «Δικεφάλου», ο Γκαρσία δεν μπορούσε να οργανώσει το παιχνίδι, οι Βιεϊρίνια και Κουτσιανικούλης δεν φάνηκαν ιδιαίτερα, ενώ οι Σαλπιγγίδης και Αθανασιάδης δεν μπορούσαν να γίνουν απειλητικοί για την εστία του Γιακούποβιτς, καθώς η μπάλα δύσκολα έφτανε σ’ αυτούς.

Σημαντικό, ωστόσο, ρόλο στην εξέλιξη του παιχνιδιού έπαιξε το πρώτο γκολ του ΠΑΟΚ το οποίο δεν θα έπρεπε να μετρήσει. Ήταν το 20’ όταν ο Γκαρσία εκτέλεσε κόρνερ, ο Σαλπιγγίδης έκανε επιθετικό φάουλ, πέφτοντας πάνω στον Γιακούποβιτς, με τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού να χτυπά στο δοκάρι και να πέφτει στο χόρτο, μέσα στην εστία του. Ο κ. Σιδηρόπουλος, ακόμη και αν δεν υπέδειξε την παράβαση, όφειλε να σταματήσει το παιχνίδι, όπως ορίζουν οι κανονισμοί, από τη στιγμή που ο Γιακούποβιτς ήταν τραυματίας. Το παιχνίδι, ωστόσο, συνεχίστηκε, η μπάλα έφτασε στο Λίνο στα αριστερά, με τον παίκτη του ΠΑΟΚ να σουτάρει και τη μπάλα να περνά κάτω από τα πόδια του Ψυχογιού και να καταλήγει στα δίχτυα της ανυπεράσπιστης, από τερματοφύλακα, εστίας. Στη συγκεκριμένη φάση πέρα από το λάθος του διαιτητή, οι παίκτες του ΠΑΟΚ δεν τήρησαν το fair play.

Το γκολ των φιλοξενουμένων δεν πτόησε τους παίκτες του Σάκη Τσιώλη, οι οποίοι από το 20’-45’ έπαιξαν εξαιρετικό ποδόσφαιρο, έλειψε όμως για μια ακόμη φορά η ουσία από το παιχνίδι τους. Δημιούργησαν πέντε σπουδαίες ευκαιρίες για γκολ, με τους Μόνχε, Σανκαρέ, Καπετάνο και Μπρέσκα, χωρίς όμως να καταφέρουν να σκοράρουν. Και σα να μην έφτανε αυτό, στο 43’ δέχθηκαν και δεύτερο γκολ σε μια ανύποπτη φάση. Ο Βιεϊρίνια βρέθηκε ξεμαρκάριστος έξω από την περιοχή, «ζύγισε» το σουτ, στέλνοντας τη μπάλα στην αριστερή πλευρά της εστίας του Γιακούποβιτς, γράφοντας το 0-2, σ’ ένα πολύ καθοριστικό χρονικό σημείο του αγώνα.

Δύσκολο το έργο

του στο β’ μέρος

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός είχε πλέον πολύ δύσκολο έργο, καθώς θα έπρεπε να γυρίσει ένα παιχνίδι απέναντι σε μια έμπειρη ομάδα, η οποία γνωρίζει πώς να διαχειρίζεται ένα ματς, όταν μάλιστα είναι μπροστά στο σκορ με δύο τέρματα.

Η τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού πέρασε στο 46’ τον Σολάκη στη θέση του Μητρόπουλου, θέλοντας να ενισχύσει την επίθεση (μετέτρεψε το σύστημα σε 4-4-2), ενώ στο 55’ έριξε στο ματς και τον νεοαποκτηθέντα Ισπανό μεσοεπιθετικό, Νόε Ακόστα, με στόχο ο Ολυμπιακός να φτάσει σ’ ένα γρήγορο γκολ που θα τον ξαναέβαζε στο παιχνίδι. Ο Ακόστα στο διάστημα που αγωνίστηκε έδειξε πολύ καλά στοιχεία, φαίνεται πως θα βοηθήσει τους «ερυθρόλευκους» στο πρωτάθλημα και δεν θα χρειαστεί χρόνο προσαρμογής.

Το βολιώτικο συγκρότημα ρίσκαρε, έπαιξε πιο επιθετικά, αφήνοντας κενούς χώρους στη μεσαία γραμμή, με τους παίκτες του ΠΑΟΚ να προσπαθούν να τους εκμεταλλευτούν, παίζοντας με αντεπιθέσεις. Στο β’ μέρος ο Ολυμπιακός δεν ήταν το ίδιο απειλητικός μπροστά από το τέρμα του Χαλκιά και αφού στο 55’ η μπάλα στο σουτ του Καπετάνου σταμάτησε στο αριστερό δοκάρι του ΠΑΟΚ (ο Χαλκιάς μπόρεσε και απόκρουσε πρώτα τη μπάλα), στη συνέχεια έπεσε ο ρυθμός του Ολυμπιακού, καθώς και ψυχολογικά η ομάδα ήταν πολύ δύσκολο να αντιδράσει.

Ο Μάκης Χάβος πέρασε στο παιχνίδι τον Ίβιτς αντί του Αθανασιάδη, με στόχο να ελέγξει το κέντρο, με τον ΠΑΟΚ να ισορροπεί το παιχνίδι και να γίνεται πιο απειλητικός στην επίθεση. Έτσι στο 77’ οι φιλοξενούμενοι έχασαν πέναλτι με τον Σαλπιγγίδη (ο Ψυχογιός σταμάτησε τη μπάλα με το χέρι), με τον Γιακούποβιτς να πέφτει στη δεξιά του γωνία και να αποκρούει, για να φτάσουμε στο 87’, όπου ο ΠΑΟΚ έδωσε διαστάσεις θριάμβου στη νίκη του. Ο Σαλπιγγίδης μετά από ωραία πάσα του Μουσλίμοβιτς (πέρασε στο παιχνίδι ως αλλαγή στο 83’) πρόλαβε την έξοδο του Γιακούποβιτς και πλάσαρε εύστοχα, διαμορφώνοντας το τελικό 0-3. Ο διεθνής επιθετικός του «Δικεφάλου» σκόραρε για τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι, μετά τα τέρματα που σημείωσε με Πανσερραϊκό και Αστέρα Τρίπολης.

Συμπερασματικά, ο ΠΑΟΚ πήρε μια πολύ μεγάλη νίκη στο Πανθεσσσαλικό, υποχρεώνοντας τον Ολυμπιακό στη δεύτερη φετινή του ήττα εντός έδρας και στην τέταρτη συνολικά στο πρωτάθλημα.

Ο Ολυμπιακός, πάντως, βάσει της απόδοσής του άξιζε καλύτερης τύχης, όμως από τη στιγμή που η ομάδα δεν μπορεί να σκοράρει, δεν μπορεί και να κερδίσει το παιχνίδι. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν δώσει τρία ματς μέσα στο 2011 (με Πανιώνιο, Εργοτέλη και ΠΑΟΚ) δίχως να έχουν σημειώσει γκολ. Ο Ολυμπιακός χρειάζεται να αποκτήσει έναν επιθετικό που να έχει τη δυνατότητα να «βλέπει» δίχτυα και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η διοίκηση της ΠΑΕ.

* Στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ ο Γιάννης Ζαραδούκας συμπλήρωσε επτά κίτρινες κάρτες και τις προσεχείς μέρες θα αποφασιστεί σε ποια παιχνίδια, από τα τέσσερα που ακολουθούν, θα εκτίσει την ποινή των δύο αγωνιστικών.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Β: Γιακούποβιτς, Ψυχογιός (55’ Ακόστα), Ζαραδούκας, Τομάς, Σανκαρέ, Ντολεζάι, Μητρόπουλος (46’ Σολάκης), Καπετάνος (69’ Πλιάγκας), Μπρέσκα, Μόνχε, Μαρτίν.

ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Λίνο, Σνάοουτσνερ (83’ Μουσλίμοβιτς), Κοντρέρας, Τσιρίλο, Γκαρσία, Τσουκαλάς (73’ Μπαλάφας), Κουτσιανικούλης, Βιεϊρίνια, Αθανασιάδης (54’ Ίβιτς), Σαλπιγγίδης.

Αύριο με Κέρκυρα

για το Κύπελλο

Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις για τον Ολυμπιακό συνεχίζονται αύριο Τρίτη, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται να αντιμετωπίσουν την Κέρκυρα εκτός έδρας, στον πρώτο προημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Η αποστολή αναχωρεί σήμερα για το νησί των «Φαιάκων», με τον Χαβιέ Ουμπίντες, όπως όλα δείχνουν, να παραμένει στο Βόλο, καθώς η επανεμφάνισή του στην ομάδα, από τον τραυματισμό που τον ταλαιπώρησε, αναμένεται στο παιχνίδι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ το προσεχές Σάββατο.

Ο Σάκης Τσιώλης ρίχνει το βάρος στην ψυχολογία, καθώς σε καμία περίπτωση η ήττα από τον ΠΑΟΚ δεν θα πρέπει να επηρεάσει τους ποδοσφαιριστές, τη στιγμή μάλιστα που ακολουθούν δύσκολα παιχνίδια.

Στην αυριανή αναμέτρηση με την Κέρκυρα επιστρέφει ο Λέαντρο Άλβαρεζ, ο οποίος δεν αγωνίστηκε κόντρα στον ΠΑΟΚ, καθώς ήταν τιμωρημένος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το