Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

«Παγωμένη» η αγορά της γαλοπούλας

Στο ακουστικό τους για παραγγελίες περιμένουν οι εκτροφείς γαλοπούλας

Καμία εμπορική συμφωνία για τους εκτροφείς εν όψει των Χριστουγέννων

«Παγωμένη» είναι η αγορά της γαλοπούλας στο Νομό Μαγνησίας, αλλά και σε επίπεδο Θεσσαλίας γενικότερα, εν όψει των Χριστουγέννων, με τους εκτροφείς να περιμένουν τις προσφορές από τους εμπόρους, χωρίς ακόμη να έχει γίνει κάποια συμφωνία. Οι εκτροφείς υποστηρίζουν πως πέρυσι τέτοια εποχή οι παραγγελίες είχαν ξεκινήσει, ενώ φέτος με την οικονομική κρίση το τηλέφωνο για παραγγελίες δεν χτυπά. Προσθέτουν, δε, ότι το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί σημαντικά, επισημαίνοντας ότι έστω και την τελευταία στιγμή αν καταφέρουν να πουλήσουν στην περσινή τιμή των 4 έως 6 ευρώ το κιλό, τότε θα είναι ευχαριστημένοι.

Ρεπορτάζ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΥΝΟΣ,

xinos@e-thessalia.gr

Ο Δεκέμβριος μπήκε, τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, αλλά οι εκτροφείς γαλοπούλας στη Μαγνησία και τη Θεσσαλία εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι, καθώς οι έμποροι δεν έχουν κάνει ακόμη την εμφάνισή τους για να δώσουν τιμές και να κλείσουν συμφωνίες αγοράς.

Άκρως απογοητευτική είναι η εικόνα που παρουσιάζει ο κ. Γ. Καρατζιώλης, ο οποίος διατηρεί πτηνοτροφική μονάδα στο Στεφανοβίκειο, εκτρέφοντας και 900 περίπου γαλοπούλες.

«Δεν υπάρχει καθόλου αγορά γαλοπούλας τη φετινή χρονιά. Εγώ προσωπικά πουλάω τις γαλοπούλες σε οικογένειες και μέχρι σήμερα έχω μόνο 15 παραγγελίες, όταν τις προηγούμενες χρονιές τέτοιες ημέρες είχα ξεπουλήσει για τα Χριστούγεννα. Διατηρώ την πτηνοτροφική μονάδα εδώ και επτά χρόνια και τέτοια κρίση δεν έχω ξαναδεί. Θεωρώ ότι στην αγορά γαλοπούλας δεν υπάρχει προοπτική και ενδεχομένως να μην ξανασχοληθώ. Αν δεν τις πουλήσω, με δεδομένο το υψηλό κόστος εκτροφής, θα προτιμήσω να τις σφάξω και να τις βάλω στην κατάψυξη και να τρώω για πέντε χρόνια» επισημαίνει χαρακτηριστικά κ. Καρατζιώλης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κόστος για την εκτροφή ανέρχεται στα 7 ευρώ, ενώ η τιμή πώλησης δεν ξεπερνά τα 6 ευρώ το κιλό.

Ο κ. Κων. Τζώρτζης διατηρεί πτηνοτροφική μονάδα στα Τρίκαλα και εκτρέφει 2.000 περίπου γαλοπούλες εν όψει των Χριστουγέννων.

Αν και θεωρεί ότι είναι νωρίς ακόμη για να κάνουν την εμφάνισή τους οι έμποροι, επισημαίνει πως «η συγκεκριμένη δουλειά είναι τυφλή. Αν λάβουμε υπόψη μας τα δεδομένα που υπάρχουν με την οικονομική κρίση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά, η αγορά της γαλοπούλας φέτος θα είναι σίγουρα χειρότερη από την περσινή. Η τιμή πώλησης στους εμπόρους είναι ακόμη άγνωστη, ενώ πέρυσι κυμαινόταν από 4 έως 5 ευρώ το κιλό» προσθέτει ο ίδιος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Φώτης Πουρδάλας, ο οποίος διατηρεί πτηνοτροφική μονάδα στην Καρδίτσα, εκτρέφοντας εν όψει των Χριστουγέννων 1.000 περίπου γαλοπούλες. «Η αγορά είναι στην κυριολεξία νεκρή. Άλλες χρονιές η ζήτηση αρχές Δεκεμβρίου ήταν μεγάλη, τόσο από εμπόρους, όσο και από μεμονωμένους ιδιώτες. Θεωρώ ότι οι εκτροφείς γαλοπούλας φέτος θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα και θα μείνει αδιάθετος μεγάλος αριθμός γαλοπούλων. Όσο για την τιμή δεν έχουμε καμία ένδειξη πού θα κυμανθεί και μακάρι να καταφέρουμε να πουλήσουμε στα 4 έως 4,30 ευρώ το κιλό στη χονδρική, όπως πέρυσι», τονίζει ο κ. Πουρδάλας.

Ο κ. Βασίλης Ρέβης διατηρεί πτηνοτροφική μονάδα στην περιοχή του Βελεστίνου, εκτρέφοντας πουλάκια, τα οποία διατίθενται στον καταναλωτή μετά την 22η ημέρα.

Όπως ανέφερε «παλιά πουλούσαμε και γαλοπούλες για την περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά η ζήτηση μειώθηκε και οι τιμές έπεσαν, με αποτέλεσμα να σταματήσουμε. Τώρα ελάχιστοι εκτρέφουν γαλοπούλες για να τις πουλήσουν λιανικώς, μιας και οι καταναλωτές τις προμηθεύονται για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι από τα σούπερ μάρκετ» συμπληρώνει.

 

Η εκτροφή

Σε πανελλαδικό επίπεδο εκτρέφονται για την περίοδο των Χριστουγέννων 60.000 περίπου γαλοπούλες.

Η εκτροφή της γαλοπούλας αρχίζει από τον Ιούνιο, ώστε μετά από πέντε μήνες εκτροφής, να έχουμε το Δεκέμβριο γαλοπούλες έτοιμες για σφαγή. Μόνο ο παραδοσιακός τρόπος εκτροφής μπορεί να παράγει κρέας γαλοπούλας εξαιρετικά νόστιμο που να αξίζει για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Τα θηλυκά γαλόπουλα για να φτάσουν να έχουν 7 κιλά ωφέλιμο κρέας και να σφαχτούν χρειάζονται εκτροφή περίπου 20-21 εβδομάδες. Αντίθετα οι γάλοι μπορεί να φθάσουν ωφέλιμο κρέας περίπου 12 κιλών μετά από εκτροφή 21-23 εβδομάδων.

Συνολικά περίπου 20 εκκολαπτήρια υπάρχουν μόνο στην περιοχή της Θεσσαλίας, στο Λαγκαδά και στην Άσσηρο στην περιοχή Θεσσαλονίκης, με εξαιρετικής ποιότητας γαλοπούλες, που καλύπτουν το 30% της εγχώριας ζήτησης. Ένα άλλο 20% καλύπτουν οι υπόλοιποι μεμονωμένοι εκτροφείς, ενώ το υπόλοιπο 40% περίπου της κατανάλωσης καλύπτεται από τις εισαγόμενες γαλοπούλες κυρίως από Ιταλία και Γαλλία, αλλά και Δανία και Αμερική. Σε περίοπτη θέση είναι πάντα η γαλοπούλα της Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, που γίνεται ανάρπαστη τα Χριστούγεννα.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Αθηνά Μιχαηλίδου από τον Βόλο: «Επιθυμούμε επανένωση της Κύπρου και επικράτηση ειρήνης και δικαιοσύνης»

«Θέλουμε μία Κύπρο ειρηνική, όπου όλοι θα ζούμε και θα δημιουργούμε εκεί. Θέλουμε οι νέες…

6 Οκτωβρίου 2024

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Κυριακής 6/10

ΕΡΤ 3 17.15 Καρδίτσα-Παναθηναϊκός -Ζ- (Α1 μπάσκετ) ΕΡΤ SPORTS 18.00 Πανιώνιος-Κολοσσός -Ζ- (Α1 μπάσκετ) NOVASPORTS…

6 Οκτωβρίου 2024

ΘΗΤΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΕΝΘΕΤΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

6 Οκτωβρίου 2024

Το 2ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας συμμετέχει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ με θέμα την βιωσιμότητα και την διατροφή.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολείων της Φινλανδίας, Ιταλίας, Μάλτας, Ρουμανίας και η ακαδημία ρομποτικής της…

6 Οκτωβρίου 2024

“Τα σχολικά κυλικεία οδηγούνται σε αφανισμό” – Υπόμνημα διαμαρτυρίας από το Σωματείο Σχολικών Κυλικείων Ν.Μαγνησίας

Υπόμνημα διαμαρτυρίας για το καθεστώς φορολόγησης των Επαγγελματιών – Μισθωτών Σχολικών Κυλικείων κατέθεσε το Σωματείο…

6 Οκτωβρίου 2024

Αγιασμός ενάρξεως του Τομέα Αναγνωστών και Ιεροπαίδων της Μητρόπολης Δημητριάδος

Την λειτουργία του για το νέο Εκκλησιαστικό έτος ξεκίνησε το Σάββατο 5/10, ο Τομέας ποιμαντικής…

6 Οκτωβρίου 2024