Τοπικά

«Ουρές» στα φαρμακεία…

Χθες πρώτη μέρα της απεργιακής κινητοποίησης του κλάδου

Πρόβλημα με τις μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων για αρτηριακή πίεση και άλλες παθήσεις

Καρτερικά στην «ουρά» για να προμηθευτούν το φάρμακο περίμεναν χθες, πρώτη ημέρα της απεργίας των φαρμακοποιών, χιλιάδες πολίτες του νομού οι οποίοι είχαν να αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα με τις ελλείψεις σκευασμάτων για διάφορες παθήσεις, όπως η αρτηριακή πίεση.

Ανά δύο ώρες στο πολεοδομικό συγκρότημα λειτουργούσαν πέντε φαρμακεία και οι πολίτες έπρεπε να έχουν ενημερωθεί από τον Τύπο ή τις αναρτημένες στα φαρμακεία ανακοινώσεις, προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Κάποιοι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν αρκετά μακριά από την περιοχή διαμονής τους, ώστε να αγοράσουν τα φάρμακα. Αύριο Παρασκευή οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλίας θα πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία στα γραφεία της Περιφέρειας στη Λάρισα.

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

Ξεκίνησε χθες η απεργία των φαρμακοποιών η οποία θα διαρκέσει μέχρι και αύριο Παρασκευή, ενώ θα επαναληφθεί και την ερχόμενη εβδομάδα από Τετάρτη μέχρι και Παρασκευή.

Τα φαρμακεία χθες ήταν κλειστά με εξαίρεση τα διημερεύοντα που λειτουργούσαν ανά δύο ώρες, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, ενώ υπήρχαν και δύο διανυκτερεύοντα από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί.

Στην περιφέρεια, σε όσες περιοχές λειτουργούν πάνω από δύο φαρμακεία, υπήρξε η εκ περιτροπής διημέρευση. Σε χωριά με ένα φαρμακείο, ο φαρμακοποιός άνοιξε το φαρμακείο του για δύο ώρες.

Ο κόσμος, όσο ενημερωμένος και αν ήταν, έπρεπε να κοιτάξει τις ανακοινώσεις που είχαν αναρτηθεί στα φαρμακεία, για να δει, ποια διημερεύουν ανά δίωρο.

Παράλληλα υπήρχαν κάποιοι συμπολίτες από γειτονιές που δεν είχαν κοντά τους διημερεύον φαρμακείο και έπρεπε να μετακινηθούν σε άλλο φαρμακείο. Κοινώς οι πολίτες επιδόθηκαν σε ένα «κυνήγι» του διημερεύοντος φαρμακείου.

Στο δίωρο λειτουργίας του φαρμακείου υπήρχε μεγάλη προσέλευση κόσμου. Οι πελάτες σχημάτιζαν «ουρές», ενώ στο φαρμακείο βρίσκονταν και πέντε άτομα που εξυπηρετούσαν τους πολίτες.

Ενδεικτικά σε ένα φαρμακείο μέσα σε ένα 15λεπτο προσήλθαν περίπου δεκαπέντε άτομα, όταν υπό κανονικές συνθήκες δεν θα παρουσιάζονταν ούτε οι μισοί.

Συγχρόνως οι φαρμακοποιοί εξυπηρετούσαν και τους γιατρούς που ζητούσαν φάρμακα, ενώ σημαντικό ήταν και το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων, κατάσταση που έκανε πιο έντονη την αγωνία των ασθενών.

Μεγάλη κατανάλωση είχαν αυτές τις ημέρες τα παιδικά γάλατα.

Ο π. Αντώνιος Κρικώνης ήρθε χθες στο Βόλο από την Κερασιά και ανάμεσα στις δουλειές του ήταν να προμηθευτεί και τα φάρμακά του. «Βρέθηκα στον Άγιο Νικόλαο και διάβασα στην κατάσταση, ποιο φαρμακείο διημερεύει για να εξυπηρετηθώ» μας είπε. Τελικά το φαρμακείο από το οποίο έλαβε τα φάρμακά του, ήταν στη συμβολή των οδών Ερμού-Κοραή. Ο ίδιος μας είπε πως στην Κερασιά δεν υπάρχει φαρμακείο, ενώ πρόβλημα υπάρχει και με την έλλειψη γιατρών.

«Ο κόσμος θα ταλαιπωρηθεί από την απεργία των φαρμακοποιών και γι’ αυτό θα πρέπει να ενημερώνεται» είπε ο ίδιος που τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας των φαρμακείων το Σάββατο.

«Είχα ενημερωθεί από την προηγούμενη ημέρα της απεργίας και τελικά κατάφερα να προμηθευτώ τα φάρμακα που χρειαζόμουν» μας τόνισε ο κ. Δημοσθένης Οικονόμου ο οποίος πρόσθεσε πως οι φαρμακοποιοί κάνουν προσπάθειες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Περίμεναν

απ’ έξω

Η φαρμακοποιός κ. Ζίνα Τζιαμτζή διημέρευε χθες από τις 12 μέχρι τις 2 το μεσημέρι. «Γίνεται ένας χαμός. Πριν ακόμη μπω στο φαρμακείο, περίμεναν έξω οι πολίτες. Μέσα σε δεκαπέντε λεπτά εξυπηρέτησα δεκαπέντε πελάτες. Αν συνεχιστεί έτσι, θα καταρρεύσουμε. Ευτυχώς που το φαρμακείο είναι ανοικτό μόνο για δύο ώρες» τόνισε.

Η ίδια πρόσθεσε πως έτσι, όπως έχει ρυθμιστεί το ζήτημα με τις κυλιόμενες εφημερίες, δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ερωτηθείσα για τις αλλαγές που περιέχονται στο νομοσχέδιο, είπε πως την βρίσκουν αντίθετη ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την κατάργηση των ιδιοκτησιακών περιορισμών.

«Κουράστηκα και σπούδασα για να γίνω φαρμακοποιός. Δεν μπορεί ο καθένας που δεν έχει την επιστημονική γνώση, να έρχεται και να διεκδικεί μερίδιο της εργασίας. Οποιοσδήποτε, αρκεί να διαθέτει την οικονομική δυνατότητα, μπορεί να προσλάβει ένα φαρμακοποιό ως υπάλληλο και να ανοίξει φαρμακείο» τόνισε.

Η φαρμακοποιός κ. Μαρία Κεχαγιά που διημέρευε χθες από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι, τόνισε πως ανά δύο ώρες διημερεύουν φαρμακεία στην πόλη λόγω των κινητοποιήσεων. Ο κόσμος εξυπηρετήθηκε κανονικά και, ό,τι δεν είχαμε, τα προμηθευτήκαμε από την αποθήκη. Ήταν αρκετοί οι πελάτες που ήρθαν στο φαρμακείο για να πάρουν τα φάρμακά τους. Βέβαια είχαν ενημερωθεί, ποια φαρμακεία λειτουργούν και για πόσες ώρες. Σίγουρα στο δίωρο που λειτουργήσαμε, η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με μια κανονική ημέρα.

Η ίδια πρόσθεσε πως τα προβλήματα είναι πολλά, ενώ δεν υπάρχει και η διάθεση για διάλογο από πλευράς Υπουργείου Υγείας. Η κατάσταση είναι ρευστή.

Ελλείψεις φαρμάκων

Εκτός από την απεργία των φαρμακοποιών οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι και με τις ελλείψεις φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση, τις πνευμονοπάθειες και άλλες ασθένειες. Επίσης λείπει και η ασπιρίνη.

«Οι πολίτες κάνουν προσπάθεια για να βρουν κάποια φάρμακα, αγωνιούν και επικρατεί ένταση» τόνισε φαρμακοποιός.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης είπε πως η συμμετοχή των φαρμακοποιών στην απεργία ήταν καθολική, ενώ οι πολίτες εξυπηρετήθηκαν, χωρίς να υπάρξει κάποια καταγγελία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το