Photo Gallery, Πολιτισμός

«Οι Μάηδες» στην κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας

Το ερχόμενο Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου στις 8.30 μ.μ.

 

 

Η Δημοτική Ενότητα Μακρινίτσας και το Τοπικό Συμβούλιο Μακρινίτσας διοργανώνουν και υπόσχονται, μετά από απαίτηση πολλών φίλων της περιοχής και της παράδοσης, μια μοναδική βραδιά για το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, ώρα 20.30, στη δροσερή πλατεία, το «μπαλκόνι του Πηλίου», με κέφι, χορό και τραγούδια, με θέα στον Παγασητικό, αφού οι «Μάηδες» εξελίσσονται πάντοτε σε πανηγύρι.

Οι «Μάηδες» αποχαιρετούν συμβολικά το καλοκαίρι, υποδέχονται το φθινόπωρο και φέτος ξεκινούν από το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου, διασχίζουν το κεντρικό τμήμα του παραδοσιακού οικισμού, χορεύοντας και τραγουδώντας, με νταούλια και ζουρνάδες, προσκαλώντας έτσι τον κόσμο να συμμετέχει στη γιορτή τους.

Στη συνέχεια, στην Κεντρική Πλατεία, ο 20μελής θίασος (συμμετέχουν μόνον άνδρες, ντόπιοι Μακρινιτσιώτες, ηλικίας ανάλογα με τις ανάγκες του ρόλου) θα παρουσιάσει το μοναδικό λαογραφικό, χορευτικό – μιμητικό έθιμο των «Μάηδων» που έχει τις ρίζες του στο βάθος της ελληνικής δημοτικής παράδοσης και είναι συνυφασμένο με την ιστορία και την κοινωνική ζωή της Μακρινίτσας.

Οι «Μάηδες» συνοδεύονται από ζωντανή παραδοσιακή μουσική, που παίζουν και τραγουδούν αυθεντικοί οργανοπαίκτες μουσικοί, που χρησιμοποιούν μόνον νταούλι και ζουρνά και στην κορύφωση της παρουσίασης του εθίμου παρασύρουν το κοινό σε χορό, γλέντι και τραγούδι.

Η φετινή διοργάνωση -που είναι η 53η στα χρόνια της αναβίωσης του εθίμου- πραγματοποιείται όχι μόνο χάρη στο μεράκι και το πείσμα των Μακρινιτσιωτών, αλλά και με την υποστήριξη και τη συμβολής της Δημοτικής Αρχής, που υλοποιεί την εξαγγελία του Δημάρχου Βόλου κ. Π. Σκοτινιώτη, για ενίσχυση ηθική και οικονομική, του μοναδικού αυτού λαογραφικού εθίμου του Νομού μας.

Οι μουσικοί που συντροφεύουν το θίασο των «Μάηδων» και προσφέρουν ενθουσιασμό, κέφι και ψυχαγωγία στο κοινό είναι αυθεντικοί, παραδοσιακοί οργανοπαίκτες από τον Άγιο Λαυρέντιο.

Τέλος, επισημαίνεται η εικοσαετής και πλέον συμβολή των στελεχών (τεχνικών, μουσικών παραγωγών και διευθυντών) του Ραδιοφωνικού Σταθμού Βόλου της Δημόσιας Ραδιοφωνίας  της Ελληνικής Ραδιοφωνίας , στην προβολή του χορευτικού – μιμητικού λαογραφικού εθίμου μέσω των ερτζιανών, σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό όπου απλώνεται η εμβέλεια της ΕΡΑ.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το