Αθλητισμός

«Οι ατσίδες με τα κόκκινα»

Ο Ολυμπιακός Β. έκανε όλη την Ελλάδα να παραμιλά με τον θρίαμβο επί της ΑΕΚ με 4-0 στο ΟΑΚΑ

Λεζάντα Φ1: Μονομαχία Λυμπερόπουλου-Άλβαρεζ στο προχθεσινό παιχνίδι

Στις 18 Δεκεμβρίου 2010 ο Ολυμπιακός Βόλου είχε πετύχει την πιο μεγάλη νίκη στην ιστορία του, νικώντας με 1-0 τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Ένα μήνα αργότερα και για την ακρίβεια ύστερα από 35 μέρες, οι «ερυθρόλευκοι» του Σάκη Τσιώλη επισκέφτηκαν ξανά το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Αυτή τη φορά για να αντιμετωπίσουν μια άλλη μεγάλη αθηναϊκή ομάδα, την ΑΕΚ. Και έκαναν όλη την φίλαθλη Ελλάδα να παραμιλά με την εμφάνισή τους, αλλά κυρίως για τον θρίαμβο που πέτυχαν, συντίβοντας την ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ με το εμφαντικό 4-0.

Ήταν μια «μαγική» βραδιά για τον Ολυμπιακό και το βολιώτικο ποδόσφαιρο. Μια βραδιά που θα μείνει αξέχαστη στους φιλάθλους της ομάδας, αλλά και στους… εκπορθητές του ΟΑΚΑ. Οι παίκτες του Σάκη Τσιώλη κέρδισαν τον θαυμασμό όλων για το εκπληκτικό τους παιχνίδι, υποχρεώνοντας την ΑΕΚ στην πιο βαριά εντός έδρας ήττα στην ιστορία της από επαρχιακή ομάδα. Το αποτέλεσμα μόνο τυχαίο δεν ήταν. Και όσο κι αν το 0-4 φαίνεται απίστευτο σκορ, είναι πέρα για πέρα αληθινό και προπάντων δίκαιο.

Ο Σάκης Τσιώλης… έδεσε κόμπο τον Μανόλο Χιμένεθ, πήρε την ταυτότητα του Ισπανού προπονητή, ενώ οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού Βόλου ταπείνωσαν τους παίκτες της ΑΕΚ. Η «Ένωση» φάνταζε μικρή ομάδα μέσα στο γήπεδο, απέναντι σε έναν Ολυμπιακό Βόλου που «έτρωγε σίδερα».

Κόντρα στην ΑΕΚ οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν και αποτελεσματικότητα στην επίθεση, πράγμα που δεν είχαν στα τρία προηγούμενα παιχνίδια πρωταθλήματος. Σημείωσαν τέσσερα γκολ, τη στιγμή που στους προηγούμενους αγώνες με Πανιώνιο, Εργοτέλη και ΠΑΟΚ είχαν μείνει στο μηδέν.

Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν αυτοπεποίθεση, πίστεψαν από το πρώτο λεπτό στη νίκη, κυνήγησαν το γκολ και «σκότωσαν» την ΑΕΚ με τις αντεπιθέσεις «φωτιά». Εκμεταλλεύτηκαν τους κενούς χώρους που τους έδωσε η ΑΕΚ, προηγήθηκαν 2-0 στο πρώτο 20λεπτο, διαχειρίστηκαν εξαιρετικά το παιχνίδι και τη νευρικότητα των παικτών της «Ένωσης», που έβλεπαν πως δεν μπορούσαν με τίποτα να αλλάξουν τη ροή το αγώνα.

Ο Ολυμπιακός δεν έκανε κάτι παραπάνω από τα προηγούμενα παιχνίδια, όσον αφορά την τακτική που εφάρμοσε η ομάδα. Το βολιώτικο συγκρότημα φρόντισε να κλείνει τους διαδρόμους, να μην επιτρέπει στους παίκτες της ΑΕΚ να πατούν περιοχή και να βγαίνει γρήγορα στις αντεπιθέσεις.

Η αμυντική λειτουργία των «ερυθρολεύκων» ήταν με μία λέξη καταπληκτική. Οι δύο πλάγιοι μπακ, Ρόκας (αριστερά) και Σέλεζι (δεξιά) ήταν εξαιρετικοί στα αμυντικά τους καθήκοντα, βοηθούμενοι και από τους Μπρέσκα και Μόνχε, οι οποίοι γύρισαν πίσω και μάρκαραν. Ο Στάθης Ρόκας κάλυψε επάξια το κενό του τιμωρημένου Ζαραδούκα, ενώ ο Ζόλταν Σέλεζι πραγματοποίησε μια μεστή εμφάνιση. Σοβαρός, πειθαρχημένος και σίγουρος στις κινήσεις του.

Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο, Σανκαρέ-Τομάς, ήταν σχεδόν αλάνθαστο. Ο Χαλίφα Σανκαρέ με αντίπαλο τον Μπλάνκο ήταν άριστος, ενώ με το γκολ που σημείωσε στο 11’ με κεφαλιά άνοιξε το δρόμο για τη νίκη της ομάδας του. Ο Σενεγαλέζος αμυντικός έκανε ότι και στο παιχνίδι των δύο ομάδων στο Βόλο για τον πρώτο γύρο. Σκόραρε και έκανε ένα πραγματικά αρχοντικό παιχνίδι.

Ο Χαβιέ Τομάς τα πήγε θαυμάσια τόσο στο πρώτο ημίχρονο, όσο και στο δεύτερο, όταν μάρκαρε τον Λυμπερόπουλο, ο οποίος έπαιξε δεύτερος επιθετικός δίπλα στον Μπλάνκο. Είχε πολύ καλή συνεργασία με τον Σανκαρέ και έδειξε πως βρίσκεται σε καλή κατάσταση, παρότι έχει χάσει τη θέση του βασικού στο κέντρο της άμυνας από τον Ντολεζάι (ο Σλοβάκος δεν αγωνίστηκε προχθές καθώς ήταν τιμωρημένος).

Ο Έλντιν Γιακούποβιτς έδειξε μεγάλη σταθερότητα κάτω από τα δοκάρια και στο ενεργητικό του πιστώνεται η σπουδαία απόκρουση στο 58’ στο συρτό σουτ του Σκόκο.

Ο Λέαντρο Άλβαρεζ σε ένα ακόμη παιχνίδι ήταν ο παίκτης «κλειδί» του Ολυμπιακού. Έπαιξε μπροστά από τους δύο στόπερ, έκανε πολύ σπουδαία δουλειά ανασταλτικά και στο πρώτο ημίχρονο είχε αναλάβει την επιτήρηση του Λυμπερόπουλου. Έκλεινε «τρύπες», έτρεξε πολύ, κέρδισε μάχες και ήταν για μια ακόμη φορά από τους κορυφαίους σε απόδοση παίκτες του Ολυμπιακού. Η χθεσινή του εμφάνιση έδειξε το πόσο στοίχισε για τους «ερυθρόλευκους» η απουσία του στο ματς με τον ΠΑΟΚ την περασμένη αγωνιστική.

Ο Κώστας Καπετάνος ήταν εξαιρετικός στο ρόλο που του ανέθεσε ο Σάκης Τσιώλης στη μεσαία γραμμή. Βρίσκεται σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση και δίκαια έχει κερδίσει θέση βασικού στην ομάδα. Βοήθησε τόσο στον ανασταλτικό, όσο και στον οργανωτικό τομέα. Πέτυχε, παράλληλα το τέταρτο γκολ του Ολυμπιακού και έβαλε το κερασάκι στην τούρτα της νίκης της ομάδας του επί της ΑΕΚ. Στην πρώτη γραμμή των διακριθέντων και αυτός.

Ο Χαβιέ Ουμπίντες επανεμφανίστηκε στο πρωτάθλημα μετά από τρία παιχνίδια και η επανεμφάνισή του συνοδεύτηκε όχι μόνο με την επιστροφή της ομάδας στις νίκες, αλλά και με γκολ που πέτυχε στο 19’ με ωραίο πλασέ μετά από έξοχη πάσα του Καπετάνου. Ένα πολύ σημαντικό γκολ που έριξε την ψυχολογία των παικτών της ΑΕΚ, ενώ αντίθετα ανέβασε την ψυχολογία των συμπαικτών του στα ύψη.

Ο Αργεντινός μέσος ήταν λίγο επιφυλακτικός στις κινήσεις του, καθώς προέρχονταν από τραυματισμό και δεν ήταν 100% έτοιμος. Έκανε, ωστόσο, τη δουλειά του και αντικαταστάθηκε προληπτικά στο δεύτερο ημίχρονο από τον Μητρόπουλο. Έδειξε να φεύγει από το γήπεδο χωλαίνοντας, ωστόσο, δεν αντιμετωπίζει κάποιο νέο πρόβλημα τραυματισμού.

Ο Μάριο Μπρέσκα πραγματοποίησε το καλύτερο φετινό του παιχνίδι. Πρώτη φορά είδαμε τον Μπρέσκα να βοηθά τόσο πολύ στον ανασταλτικό τομέα και να ανεβοκατεβαίνει ακούραστα πολλές φορές όλη τη δεξιά πλευρά. Ήταν ο δημιουργός των δύο από τα τέσσερα τέρματα της ομάδας του. Η κούρσα που έκανε στο 61’ στο τρίτο γκολ του Ολυμπιακού, όταν πήρε τη μπάλα κάτω από τη μεσαία γραμμή και προς την περιοχή της ομάδας του, διανύοντας μια απόσταση εξήντα μέτρων, πασάροντας έξοχα στον Μόνχε που έκανε το 3-0, ήταν όλα τα λεφτά. Για δεύτερο παιχνίδι στο φετινό πρωτάθλημα αγωνίστηκε και στα 90’.

Ακούραστος ο Βιθέντε Μόνχε έτρεξε πολλά χιλιόμετρα, έβγαλε πολλές φορές την ομάδα στην κόντρα επίθεση, ενώ όπως και με τον Παναθηναϊκό, έτσι και με την ΑΕΚ σημείωσε γκολ, κάνοντας έξυπνη κίνηση που του επέτρεψε να βρεθεί απέναντι από τον Σάχα, αφού πρώτα ο Μπρέσκα του έδωσε το γκολ στο πιάτο.

Πολύ κινητικός ήταν ο Ηλίας Σολάκης στα 60 λεπτά που αγωνίστηκε. Είχε διάθεση, ταλαιπώρησε την άμυνα της ΑΕΚ και γενικά η παρουσία του κρίνεται απόλυτα θετική.

Βοήθησαν την ομάδα οι αλλαγές που επιχείρησε ο Σάκης Τσιώλης. Ο Παύλος Μητρόπουλος, ο οποίος αντικατέστησε τον Ουμπίντες είχε καλές τοποθετήσεις στη μεσαία γραμμή, έπαιξε με πάθος και ήταν πειθαρχημένος. Καλή και η παρουσία του Χουάν Μαρτίν, ο οποίος έπαιξε στο τελευταίο ημίωρο. Έδωσε «φρεσκάδα» στην επίθεση του Ολυμπιακού και είχε καλή συνεργασία με τους μέσους.

Αφήσαμε τελευταίο τον Σάκη Τσιώλη, τον προπονητή των «ερυθρολεύκων». Ο Καρδιτσιώτης τεχνικός κοουτσάρισε άψογα την ομάδα, φρόντισε με τις κινήσεις του να περιορίσει τα ατού της ΑΕΚ (Σκόκο, Λυμπερόπουλο, Μπλάνκο) και «χτύπησε» την «Ένωση» εκεί που πονούσε, στις αντεπιθέσεις. Η μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού φέρει την σφραγίδα του Σάκη Τσιώλη.

ΑΕΚ: Σάχα, Καράμπελας, Νασούτι, Δέλλας (20′ λ.τ. Αργυρίου), Γιάχιτς, Μάκος (75′ Γκερέιρο), Ντιόπ, Λαγός (38′ Λεονάρντο), Λυμπερόπουλος, Σκόκο, Μπλάνκο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ: Γιακούποβιτς, Σέλεζι, Ρόκας, Τόμας, Σανκαρέ, Άλβαρεζ, Καπετάνος (81’ Ακόστα), Ουμπίντες (52′ Μητρόπουλος), Μπρέσκα, Μόνχε, Σολάκης (62′ Μαρτίν).

Την Κυριακή

με Ολυμπιακό

Η εκτός έδρας νίκη επί της ΑΕΚ ήρθε σε μια κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος για τον Ολυμπιακό Βόλου. Η ομάδα δεν είχε κερδίσει στα τρία προηγούμενα παιχνίδια (δύο ισοπαλίες και μία ήττα) και τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν για τους «ερυθρόλευκους» παρά τις καλές τους εμφανίσεις.

Η επιτυχία επί της ΑΕΚ πέρα από ψυχολογική τόνωση, ανέβασε την ομάδα και στη βαθμολογία. Ακολουθούν τρία εντός έδρας ματς για το βολιώτικο συγκρότημα σε διάστημα μιας εβδομάδας, δύο για το πρωτάθλημα και ένα για το Κύπελλο με την Κέρκυρα και θα πρέπει ο Ολυμπιακός να τα διαχειριστεί κατάλληλα. Την ερχόμενη Κυριακή οι «ερυθρόλευκοι» θα υποδεχθούν τον Ολυμπιακός Πειραιώς στις 17.15, στη συνέχεια υπάρχει η ρεβάνς με την Κέρκυρα για τα προημιτελικά του Κυπέλλου (την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου στις 19.00), ενώ την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί η αναμέτρηση με τον Ατρόμητο στο Πανθεσσαλικό (17.15).

Όσον αφορά το δύσκολο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, η προετοιμασία ξεκινά από αύριο Τρίτη, καθώς η τεχνική ηγεσία φρόντισε να δώσει διήμερο ρεπό στους παίκτες. Ο Σάκης Τσιώλης δεν μπορεί να μην υπολογίζει στις υπηρεσίες των τιμωρημένων Χαλίφα Σανκαρέ και Γιάννη Ζαραδούκα. Στο παιχνίδι με την ΑΕΚ τέσσερις κίτρινες κάρτες συμπλήρωσαν οι Σολάκης και Ρόκας και τις προσεχείς μέρες οι ιθύνοντες της ΠΑΕ θα αποφασίσουν σε ποιο ματς θα εκτίσουν την ποινή τους. Στο όριο να συμπληρώσουν επτά κίτρινες κάρτες βρίσκονται οι Άλβαρεζ και Ντολεζάι. Ο τελευταίος εξέτισε την ποινή του και θα βρίσκεται στη διάθεση της τεχνικής ηγεσίας για την αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό.

Ο αγώνας με τους «ερυθρόλευκους» του Πειραιά παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και αναμένεται πολύς κόσμος στο Πανθεσσαλικό. Ήδη έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ στο Στάδιο, προκειμένου το Πανθεσσαλικό να μπορεί να φιλοξενήσει φιλάθλους και στο βόρειο πέταλο.

Τις προσεχείς μέρες θα κυκλοφορήσουν και τα εισιτήρια του αγώνα, τα οποία αναμένεται να έχουν μεγάλη ζήτηση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το