Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

«Ξαναζωντανεύει» η πηγή της Υπέρειας Κρήνης στο Βελεστίνο

 

Έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το υπουργείο Πολιτισμού η μελέτη που αφορά την ανάδειξη της Υπέρειας Κρήνης

 

 

Η ΙΓ’ Εφορεία έχει καταθέσει εγκεκριμένη μελέτη για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ

 

 

 

Στην ανάδειξη της Υπέρειας Κρήνης, την πανάρχαια αυτή πηγή, στο Βελεστίνο στοχεύει η ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) μέσω της μελέτης που έχει ετοιμάσει και καταθέσει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Στο μεταξύ εκδήλωση με θέμα «Αρχαιότητες, Μνημεία, Ιστορία των αρχαίων Φερών και η ανάδειξή τους μέσα από το Αρχαιολογικό-Ιστορικό Πάρκο Φερών-Βελεστίνου» θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 31 Αυγούστου στις 8 το βράδυ στην πλατεία Ρήγα Φεραίου με τη συνδιοργάνωση του Δήμου και της ΙΓ’ ΕΠΚΑ.

 

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

 

Ομιλήτριες στην εκδήλωση θα είναι η Αργυρούλα Δουλγέρη – Ιντζεσίλογλου, προϊσταμένη της ΙΓ΄ ΕΠΚΑ και η Πολυξένη Αραχωβίτη, αρχαιολόγος της ίδιας Εφορείας. Χαιρετισμό θα απευθύνει η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Ελένη Λαΐτσου.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να ενημερωθούν οι δημότες του Δήμου Ρήγα Φεραίου για τις μακρόχρονες προσπάθειες της αρχαιολογικής υπηρεσίας, εδώ και εκατό περίπου χρόνια, που στοχεύουν στην αποκάλυψη, τη διάσωση και την ποικιλότροπη προβολή και ανάδειξη των αρχαιοτήτων των Φερών και της ευρύτερης περιοχής τους.

Σήμα κατατεθέν των αρχαιολογικών δράσεων στην περιοχή αποτελεί η δημιουργία του Αρχαιολογικού-Ιστορικού Πάρκου Φερών-Βελεστίνου, ένα μεγάλο δηλαδή πρόγραμμα ανάδειξης των αρχαίων μνημείων, όπου μέσα από ένα δίκτυο μνημείων υπογραμμίζεται η φυσιογνωμία της περιοχής. Σε αυτό το δίκτυο εντάσσονται η Ακρόπολη των Φερών, ο ναός του δαυλίου Διός, οι θολωτοί τάφοι μυκηναϊκής εποχής στη Χλόη και οι θαλαμοειδείς μυκηναϊκοί τάφοι που βρίσκονται μέσα στο Βελεστίνο.

Όπως τόνισε η κ. Ιντζεσίλογλου, όλα αυτά τα μνημεία είναι επισκέψιμα και ανοικτά στο κοινό. Μάλιστα το Βελεστίνο εξελίσσεται σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον αρχαιολογικό χώρο.

Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες ανάδειξης των θολωτών τάφων στη Χλόη και στο Αερινό.

Στο όλο πρόγραμμα εντάσσεται και η προσπάθεια εντοπισμού και αποκάλυψης του αρχαίου θεάτρου των Φερών, με την αρωγή του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Παράλληλα όμως η τοπική αρχαιολογική υπηρεσία περιμένει το «πράσινο φως» για την υλοποίηση δύο πολύ σημαντικών δράσεων που θα αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο την περιοχή.

Ειδικότερα έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το υπουργείο Πολιτισμού η μελέτη που αφορά την ανάδειξη της Υπέρειας Κρήνης, της πανάρχαιας πηγής, που λειτουργούσε μέσα σε ένα κατάφυτο τοπίο στο κέντρο του Βελεστίνου, αποτελώντας μια πολύ ξεχωριστή εστία δροσιάς και χαλάρωσης.

Όπως σημείωσε η κ. Ιντζεσίλογλου, μέσα στο χώρο αυτό υπάρχει ένα μνημείο αρχαίας πηγής. Στόχος της υπηρεσίας είναι η ανάδειξη όλου αυτού του χώρου μέσω του καλλωπισμού και της φύτευσης πρασίνου, της δημιουργίας διαδρομών, της κατασκευής κιοσκιών για την ξεκούραση των επισκεπτών, αλλά και την ενημέρωσή τους. Παράλληλα εκεί θα μπορούσαν να λειτουργήσουν διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα. Το έργο έχει προϋπολογισμό 450.000 ευρώ και προς το παρόν υπάρχει θετική διάθεση από την Περιφέρεια για να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Για αυτό το θέμα βρισκόμαστε σε συνεργασία τόσο με το Δήμο Ρήγα Φεραίου, όσο και με τους υπόλοιπους φορείς.

Παράλληλα από την ΙΓ’ Εφορεία σχεδιάζεται η κατασκευή ενός πολυδύναμου κτιρίου πολλαπλών χρήσεων για την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου με έδρα το Βελεστίνο, σε οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί εδώ και μερικά χρόνια από το Δήμο στο υπουργείο Πολιτισμού. Η μελέτη έχει εγκριθεί με προϋπολογισμό 3.000.000 ευρώ.

Όπως επισήμανε η κ. Ιντζεσίλογλου, στο κτίριο αυτό θα υπάρχουν χώροι για εκθέσεις, βιβλιοθήκη, διεξαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τη διοργάνωση εκδηλώσεων, την αποθήκευση των αρχαίων μνημείων, τη συντήρηση.

Φώτης Σπανός

Share

Πρόσφατα άρθρα

Μαρτυρικός θάνατος βρέφους – Πέθανε αφότου το ξέχασε για ώρες ο πατέρας του στο αυτοκίνητο

Ένα αγοράκι μόλις 16 μηνών πέθανε μέσα στο αυτοκίνητο όπου το παράτησε επί ώρες ο…

29 Μαΐου 2024

«Εδώ αρχίζει η σύγχρονη ιατρική» – Γιατροί προσπάθησαν πριν από 4.500 χρόνια να θεραπεύσουν όγκο στο κεφάλι

Αρχαιολόγοι εντόπισαν σαφείς ενδείξεις ότι γιατροί στην αρχαία Αίγυπτο προσπάθησαν να θεραπεύσουν καρκινικούς όγκους στον…

29 Μαΐου 2024

Ιαπωνία: Εκτοξεύει τον πρώτο ξύλινο δορυφόρο στην Ιστορία

Ερευνητές στην Ιαπωνία κατασκεύασαν τον LignoSat, τον πρώτο ξύλινο δορυφόρο. Ελπίζουν ότι η χρήση ξύλου,…

29 Μαΐου 2024

Ευρωεκλογές: Ρεκόρ μεταπολίτευσης η αποχή, προβλέπουν δημοσκόποι

Για αποχή – ρεκόρ στα χρόνια της μεταπολίτευσης, κάνουν λόγο δημοσκόποι, εκτιμώντας ότι το ποσοστό…

29 Μαΐου 2024

Απειλητικά mail στα σχολεία της Αττικής: Από γνωστό φαρσέρ και… μεταφρασμένα με google translate

Συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας για την μαζική αποστολή email σήμερα (29/5) σε περισσότερα από…

29 Μαΐου 2024

Δίκη Πισπιρίγκου: Τι κατέθεσε ψυχολόγος του νοσοκομείου για το θάνατο της Μαλένας

Ακόμη ένας γιατρός του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» κατέθεσε σήμερα (28/5) στη δίκη της Ρούλας…

29 Μαΐου 2024