Photo Gallery, Τοπικά

«Ξαναζωντανεύει» η πηγή της Υπέρειας Κρήνης στο Βελεστίνο

 

Έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το υπουργείο Πολιτισμού η μελέτη που αφορά την ανάδειξη της Υπέρειας Κρήνης

 

 

Η ΙΓ’ Εφορεία έχει καταθέσει εγκεκριμένη μελέτη για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ

 

 

 

Στην ανάδειξη της Υπέρειας Κρήνης, την πανάρχαια αυτή πηγή, στο Βελεστίνο στοχεύει η ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) μέσω της μελέτης που έχει ετοιμάσει και καταθέσει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Στο μεταξύ εκδήλωση με θέμα «Αρχαιότητες, Μνημεία, Ιστορία των αρχαίων Φερών και η ανάδειξή τους μέσα από το Αρχαιολογικό-Ιστορικό Πάρκο Φερών-Βελεστίνου» θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 31 Αυγούστου στις 8 το βράδυ στην πλατεία Ρήγα Φεραίου με τη συνδιοργάνωση του Δήμου και της ΙΓ’ ΕΠΚΑ.

 

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

 

Ομιλήτριες στην εκδήλωση θα είναι η Αργυρούλα Δουλγέρη – Ιντζεσίλογλου, προϊσταμένη της ΙΓ΄ ΕΠΚΑ και η Πολυξένη Αραχωβίτη, αρχαιολόγος της ίδιας Εφορείας. Χαιρετισμό θα απευθύνει η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Ελένη Λαΐτσου.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να ενημερωθούν οι δημότες του Δήμου Ρήγα Φεραίου για τις μακρόχρονες προσπάθειες της αρχαιολογικής υπηρεσίας, εδώ και εκατό περίπου χρόνια, που στοχεύουν στην αποκάλυψη, τη διάσωση και την ποικιλότροπη προβολή και ανάδειξη των αρχαιοτήτων των Φερών και της ευρύτερης περιοχής τους.

Σήμα κατατεθέν των αρχαιολογικών δράσεων στην περιοχή αποτελεί η δημιουργία του Αρχαιολογικού-Ιστορικού Πάρκου Φερών-Βελεστίνου, ένα μεγάλο δηλαδή πρόγραμμα ανάδειξης των αρχαίων μνημείων, όπου μέσα από ένα δίκτυο μνημείων υπογραμμίζεται η φυσιογνωμία της περιοχής. Σε αυτό το δίκτυο εντάσσονται η Ακρόπολη των Φερών, ο ναός του δαυλίου Διός, οι θολωτοί τάφοι μυκηναϊκής εποχής στη Χλόη και οι θαλαμοειδείς μυκηναϊκοί τάφοι που βρίσκονται μέσα στο Βελεστίνο.

Όπως τόνισε η κ. Ιντζεσίλογλου, όλα αυτά τα μνημεία είναι επισκέψιμα και ανοικτά στο κοινό. Μάλιστα το Βελεστίνο εξελίσσεται σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον αρχαιολογικό χώρο.

Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες ανάδειξης των θολωτών τάφων στη Χλόη και στο Αερινό.

Στο όλο πρόγραμμα εντάσσεται και η προσπάθεια εντοπισμού και αποκάλυψης του αρχαίου θεάτρου των Φερών, με την αρωγή του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Παράλληλα όμως η τοπική αρχαιολογική υπηρεσία περιμένει το «πράσινο φως» για την υλοποίηση δύο πολύ σημαντικών δράσεων που θα αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο την περιοχή.

Ειδικότερα έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το υπουργείο Πολιτισμού η μελέτη που αφορά την ανάδειξη της Υπέρειας Κρήνης, της πανάρχαιας πηγής, που λειτουργούσε μέσα σε ένα κατάφυτο τοπίο στο κέντρο του Βελεστίνου, αποτελώντας μια πολύ ξεχωριστή εστία δροσιάς και χαλάρωσης.

Όπως σημείωσε η κ. Ιντζεσίλογλου, μέσα στο χώρο αυτό υπάρχει ένα μνημείο αρχαίας πηγής. Στόχος της υπηρεσίας είναι η ανάδειξη όλου αυτού του χώρου μέσω του καλλωπισμού και της φύτευσης πρασίνου, της δημιουργίας διαδρομών, της κατασκευής κιοσκιών για την ξεκούραση των επισκεπτών, αλλά και την ενημέρωσή τους. Παράλληλα εκεί θα μπορούσαν να λειτουργήσουν διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα. Το έργο έχει προϋπολογισμό 450.000 ευρώ και προς το παρόν υπάρχει θετική διάθεση από την Περιφέρεια για να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Για αυτό το θέμα βρισκόμαστε σε συνεργασία τόσο με το Δήμο Ρήγα Φεραίου, όσο και με τους υπόλοιπους φορείς.

Παράλληλα από την ΙΓ’ Εφορεία σχεδιάζεται η κατασκευή ενός πολυδύναμου κτιρίου πολλαπλών χρήσεων για την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου με έδρα το Βελεστίνο, σε οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί εδώ και μερικά χρόνια από το Δήμο στο υπουργείο Πολιτισμού. Η μελέτη έχει εγκριθεί με προϋπολογισμό 3.000.000 ευρώ.

Όπως επισήμανε η κ. Ιντζεσίλογλου, στο κτίριο αυτό θα υπάρχουν χώροι για εκθέσεις, βιβλιοθήκη, διεξαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τη διοργάνωση εκδηλώσεων, την αποθήκευση των αρχαίων μνημείων, τη συντήρηση.

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το