Photo Gallery, Τοπικά

«Νεκρική» σιγή στο λιμάνι Ρας Λανούφ της Λιβύης όπου κατέπλευσε το ελληνικό πλοίο

Συνομιλία της «Θ» με τον πλοίαρχο του «Εξπρές Σαντορίνη»

Παρέλαβε χθες 566 υπηκόους ξένων χωρών – κανέναν Έλληνα – οι οποίοι εργάζονταν στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της περιοχής

Στο λιμάνι Ρας Λανούφ, στον κόλπο της Σύρτης, νότια της Βεγγάζης, βρισκόταν έως και αργά χθες το μεσημέρι από την περασμένη Παρασκευή το οχηματαγωγό-επιβατικό πλοίο «Εξπρές Σαντορίνη» για να παραλάβει υπηκόους ξένων χωρών οι οποίοι διέμεναν στη Λιβύη. Το οχηματαγωγό της ελληνικής εταιρείας «Hellenic» είχε αποπλεύσει από το λιμάνι του Βόλου νωρίς το πρωί της περασμένης Τετάρτης, καθώς είχε λάβει εντολή – μαζί με άλλα ελληνικά πλοία – να μεταβεί στην Λιβύη για να παραλάβει Έλληνες και υπηκόους άλλων χωρών που έπρεπε να απομακρυνθούν από την κόλαση της Λιβύης.

Χθες το πρωί η «Θ» κατάφερε να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον πλοίαρχο του «Εξπρές Σαντορίνη» κ. Στέφανο Παπαδόπουλο, ο οποίος μας μετέφερε την εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή, που βρέθηκε ο ίδιος και το πλήρωμα του ελληνικού σκάφους. Το «Εξπρές Σαντορίνη», που εκτελούσε δρομολόγια στη γραμμή των Β. Σποράδων, κατάφερε με μεγάλη δυσκολία και μέσα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες να προσεγγίσει το λιμάνι Ρας Λανούφ, όπου βρίσκεται σχεδόν το σύνολο των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Λιβύης. Στο λιβυκό αυτό λιμάνι κατάφερε να προσεγγίσει το πρωί της περασμένης Παρασκευής. «Σε κανέναν από το ελληνικό πλοίο δεν επετράπη η έξοδος. Άλλωστε η περιοχή είναι ερημική» ανέφερε πρώτα απ’ όλα ο πλοίαρχος. Η εντολή που δόθηκε στον Έλληνα πλοίαρχο ήταν να παραλάβει και να μεταφέρει στο λιμάνι της Μάλτας 566 άτομα, διαφόρων εθνικοτήτων, εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις πετρελαίου της Λιβύης. Οι επιβάτες του «Εξπρές Σαντορίνη» είναι κυρίως Φιλιππινέζοι, Ταϊλανδοί,  Πορτογάλοι, Άγγλοι και κανείς Έλληνας. «Στην περιοχή επικρατεί απόλυτη ηρεμία. Δεν υπάρχουν εχθροπραξίες, ωστόσο η εικόνα της ερήμου είναι εμφανής» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος. «Σε 15 περίπου χιλιόμετρα αρχίζει η έρημος και η περιοχή πλήττεται συχνά από αμμοθύελλα. Μία τέτοια εμπειρία ζήσαμε και εμείς το βράδυ της Κυριακής. Το πλοίο έχει καλυφθεί από άμμο. Κανείς δεν τολμούσε να βγει σε εξωτερικό χώρο του πλοίου» συνέχισε ο πλοίαρχος του ελληνικού οχηματαγωγού.

Έως χθες το μεσημέρι είχαν επιβιβαστεί στο πλοίο 484 άτομα και αναμένονταν άλλα 84, πριν τον απόπλου.

Από την περασμένη Παρασκευή έως και χθες το ελληνικό πλήρωμα παρατηρούσε να προσεγγίζουν στο λιμάνι Ρας Λανούφ μεγάλα δεξαμενόπλοια και να φορτώνουν πετρέλαιο. «Γίνεται αντιληπτό ότι επιχειρείται εκκένωση των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και φαίνεται πως σε ένα μεγάλο βαθμό αυτό έχει συμβεί» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρα είναι όμως η διαδικασία αναχώρησης από τη Λιβύη και ειδικά για τους ξένους υπηκόους. Όπως ανέφερε ο Έλληνας πλοίαρχος, τα διαβατήριά τους, ειδικά όσων εργάζονται στη χώρα, έχουν κρατηθεί από τις αρχές και η άδεια για να αναχωρήσουν ακολουθεί δαιδαλώδεις διαδικασίες. «Είναι μεγάλη η γραφειοκρατία και αυτό μας έχει καθυστερήσει» σημειώνει. Η εντολή που δόθηκε στον πλοίαρχο του «Εξπρές Σαντορίνη» είναι να αποπλεύσει με προορισμό τη Μάλτα, όπου θα αποβιβαστούν οι επιβάτες τους οποίους παρέλαβε από τη Λιβύη και στη συνέχεια να προσεγγίσει το λιμάνι του Πειραιά.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της επικρατούσας κατάστασης, όπως μας την μετέφερε, είναι πως κανείς από όσους έτυχε να συναντήσουν εκεί δεν μιλά για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα. Λες και όλα είναι σε ηρεμία. «Τίποτε δεν είδαμε και δεν ακούσαμε να μεταδίδουν και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Λες και η χώρα ευημερεί» αναφέρει.

Η συνομιλία μας γινόταν με διακοπές καθώς οι επικοινωνίες είναι πολύ δύσκολες και όπως σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, πολύ σπάνια κτυπούν τα κινητά τους τηλέφωνα, καθώς τις περισσότερες ώρες του 24ωρου δεν υπάρχει σήμα λήψης.

Τούλα Κεκάτου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το