Αθλητισμός

«Να κερδίσει το ποδόσφαιρο»

Ο παλαίμαχος άσος Τ. Συνετόπουλος μιλά στη «Θ» για την αναμέτρηση των δύο Ολυμπιακών

Ο Τάκης Συνετόπουλος έχει συνδέσει το όνομά του με κατακτήσεις πρωταθλημάτων και Κυπέλλων με την φανέλα του Ολυμπιακού Πειραιώς τη δεκαετία του ’70. Στην καρδιά του, ωστόσο, μεγάλο χώρο καταλαμβάνει ο Ολυμπιακός Βόλου, η ομάδα μέσα από την οποία αναδείχθηκε και αγωνίστηκε στην Α’ Εθνική κατηγορία. Με αφορμή τον κυριακάτικο αγώνα των δύο Ολυμπιακών στο Βόλο, ο βετεράνος Βολιώτης άσος, ο οποίος είναι και πρόεδρος των παλαιμάχων ποδοσφαιριστών του συλλόγου, μίλησε στη «Θ» για τη φετινή πορεία των δύο ομάδων, ευχήθηκε το παιχνίδι να αποτελέσει γιορτή του ποδοσφαίρου και όλοι όσοι θα βρεθούν στο Πανθεσσαλικό, αλλά και οι φίλαθλοι που θα παρακολουθήσουν το ματς από την τηλεόραση, να απολαύσουν έναν εξαιρετικό αγώνα.

Την Κυριακή θα βρεθούν αντίπαλοι Ολυμπιακός Βόλου και Ολυμπιακός, δυο ομάδες που έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά σας. Ποια θα είναι τα συναισθήματά σας την ώρα του αγώνα;

«Μπορεί με τον Ολυμπιακό του Πειραιά να έζησα ανεπανάληπτες στιγμές, να κατέκτησα τίτλους και να καταξιώθηκα στο χώρο του ποδοσφαίρου, ωστόσο, όλα αυτά τα χρωστάω στον Ολυμπιακό Βόλου. Την ομάδα από την οποία ξεκίνησα τα πρώτα μου ποδοσφαιρικά βήματα και την οποία δεν έχω πάψει να παρακολουθώ από κοντά όλα αυτά τα χρόνια που έχω σταματήσει το ποδόσφαιρο.

Δεν το κρύβω πως τα συναισθήματά μου είναι μπερδεμένα, όσον αφορά το ποια ομάδα θα ήθελα να κερδίσει την Κυριακή. Και επειδή αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός έχει αποσπαστεί επτά βαθμούς από τον Παναθηναϊκό και δεν βλέπω να χάνει τον φετινό τίτλο, θα ήθελα να κερδίσει ο Ολυμπιακός Βόλου. Έχει περισσότερο ανάγκη τους βαθμούς. Αυτό που θα ευχηθώ, πάντως, είναι να δούμε όμορφο θέαμα από δύο ομάδες που παίζουν, κατά γενική ομολογία, το καλύτερο ποδόσφαιρο στη Σούπερ Λιγκ».

Στο Βόλο αναμένεται να έρθουν πάνω από 7000 φίλαθλοι της ομάδας του Πειραιά. Στο προηγούμενο παιχνίδι έδρας του Ολυμπιακού Βόλου με τον ΠΑΟΚ τα επεισόδια που δημιούργησαν οι οπαδοί του «Δικεφάλου» σημάδεψαν την αναμέτρηση. Φοβόσαστε μήπως δούμε παρόμοιες σκηνές την Κυριακή;

«Πιστεύω, πως μετά τα όσα συνέβησαν στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ τα μέτρα της αστυνομίας θα είναι πιο αυστηρά και δεν θα υπάρξουν επεισόδια. Άλλωστε, οι φίλαθλοι των δύο ομάδων, όπως έδειξαν και στο παιχνίδι του πρώτου γύρου στο «Καραϊσκάκη», μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά στις κερκίδες.

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου θα φιλοξενήσει τις Ακαδημίες του Ολυμπιακού, ανταποδίδοντας τη φιλοξενία των Πειραιωτών από το παιχνίδι του πρώτου γύρου και το κλίμα στο γήπεδο θα είναι γιορτινό.

Οι δύο ομάδες δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Δεν έχουν τους ίδιους στόχους και έχω την πεποίθηση πως το παιχνίδι θα κυλήσει ήσυχα και χωρίς ακρότητες. Το Πανθεσσαλικό θα είναι κατακόκκινο και οι φίλαθλοι θα ζήσουν μαγικές ποδοσφαιρικές στιγμές».

Πως χαρακτηρίζετε τη φετινή πορεία του Ολυμπιακού Βόλου;

«Η ομάδα επέστρεψε στην Α’ Εθνική ύστερα από 20 ολόκληρα χρόνια και με τις εμφανίσεις της και τα αποτελέσματα έχει καταφέρει να κερδίσει την εκτίμηση όλων των φιλάθλων της Ελλάδας. Παίζει γρήγορο και επιθετικό ποδόσφαιρο, είναι πολύ «σφιχτή» ομάδα και δύσκολα χάνει. Απόδειξη ότι έχει μόλις τέσσερις ήττες στο πρωτάθλημα, τη στιγμή που ομάδες όπως είναι ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ, ο Άρης έχουν περισσότερες.

Το μεγάλο του «όπλο» είναι η ομοιογένεια, ενώ υπάρχει πολύ καλή χημεία μεταξύ των παικτών. Προσωπικά, πιστεύω πως μετά τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, ο Ολυμπιακός Βόλου θα έπρεπε να κατείχε την 3η θέση στο βαθμολογικό πίνακα. Δεν υπάρχει παιχνίδι όπου η αντίπαλη ομάδα να έχει κάνει περισσότερες ευκαιρίες από τον Ολυμπιακό. Σε πολλά ματς, τόσο στο Πανθεσσαλικό, όσο και εκτός έδρας, η ομάδα στάθηκε άτυχη, δεν αξιοποίησε τις ευκαιρίες και έχασε πολύτιμους βαθμούς. Για παράδειγμα στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ το 0-3 είναι πέρα για πέρα πλασματικό σκορ. Ο Ολυμπιακός θα έπρεπε να είχε κερδίσει τον ΠΑΟΚ και όμως έχασε τον αγώνα.

Με την ΑΕΚ έσπασε η γκίνια. Η ομάδα σκόραρε τέσσερις φορές και θα μπορούσε να είχε πετύχει και περισσότερα γκολ.

Ο αρχικός στόχος της παραμονής όχι μόνο θα επιτευχθεί, αλλά ο Ολυμπιακός μπορεί να τερματίσει άνετα μέσα στην πρώτη εξάδα του πρωταθλήματος».

Η παρουσία του Σάκη Τσιώλη στην τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού πόσο έχει συμβάλει στην καλή παρουσία της ομάδας στο πρωτάθλημα;

«Ο Ολυμπιακός Βόλου έχει την τύχη να διαθέτει τον καλύτερο Έλληνα προπονητή. Και αυτό δεν το λέω μόνο εγώ… Ο κ. Τσιώλης έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια ομάδα που στηρίζεται σ’ ένα κορμό 6-7 ποδοσφαιριστών, ενώ σε κάθε παιχνίδι καταφέρνει και παίρνει το 100% των δυνατοτήτων των παικτών του. Τον διακρίνει επιθετική φιλοσοφία, είναι άριστος γνώστης του σύγχρονου ποδοσφαίρου και προπονητής που ξέρει να δημιουργεί ομάδες και να τις πηγαίνει ψηλά. Μάλιστα, χωρίς να έχει στα χέρια του παίκτες πολυδιαφημισμένους. Χαίρει της εκτίμησης και της αποδοχής των φιλάθλων του Ολυμπιακού Βόλου και δεν είναι τυχαίο ότι σε κάθε παιχνίδι αποθεώνεται.

Στον Ολυμπιακό, πάντως, κανείς δεν κοιτάζει να προβληθεί ο ίδιος μέσα από την ομάδα, αλλά όλοι δουλεύουν για το γενικό καλό του συλλόγου. Είναι αυτό που λέμε «ένας για όλους και όλοι για έναν».

Εδώ θα πρέπει να σταθώ και στη σημαντική προσφορά του Αχιλλέα Μπέου στον Ολυμπιακό. Έχει καταφέρει να υλοποιήσει ότι έχει υποσχεθεί. Ανέλαβε μια ομάδα που ήταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και μέσα σε δύο χρόνια την οδήγησε στη Σούπερ Λιγκ. Ο Ολυμπιακός καθιερώνεται στην κατηγορία και για πολλά χρόνια, πιστεύω, θα βρίσκεται στην κατηγορία των μεγάλων. Τα καλύτερα, ωστόσο, δεν έχουν έρθει ακόμη για τον Ολυμπιακό…».

Ο Ολυμπιακός Πειραιώς έχει αποσπαστεί επτά βαθμούς από τον Παναθηναϊκό. Πιστεύετε πως ο τίτλος θα πάει φέτος στο Λιμάνι;

«Αν και υπάρχουν ακόμη 11 αγωνιστικές και τα πάντα μπορούν να συμβούν στο ποδόσφαιρο, πιστεύω, πως ο Ολυμπιακός δεν χάνει τον φετινό τίτλο. Είναι με διαφορά καλύτερη ομάδα από τον Παναθηναϊκό. Στο «Καραϊσκάκη» είναι ανίκητος, ενώ μετά από ένα μέτριο ξεκίνημα εκτός έδρας, στη συνέχεια έχει καταφέρει να πάρει νίκες σε όλες τις έδρες των επαρχιακών ομάδων.

Ο Παναθηναϊκός πέρα από το γεγονός ότι βρίσκεται επτά βαθμούς πίσω στη βαθμολογία, έχει να πάει να παίξει στο «Καραϊσκάκη» και δεν δείχνει ικανός να κοντράρει τους «ερυθρόλευκους». Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά προβλήματα. Δεν έχει διοίκηση, δεν έχει αγωνιστικό προσανατολισμό και ψυχολογία. Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να διεκδικήσει το πρωτάθλημα…».

Βλέπετε στον φετινό τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος να δίνουν το «παρών» οι δύο Ολυμπιακοί;

«Παρουσιάζεται φέτος μοναδική ευκαιρία στον Ολυμπιακό Βόλου να βρεθεί στον τελικό του Κυπέλλου και να γράψει ιστορία. Αν και εκκρεμεί ο επαναληπτικός με την Κέρκυρα για τα προημιτελικά, θεωρώ πως δεν θα έρθουν τα πάνω κάτω και ο Ολυμπιακός θα προκριθεί στους «4» μετά τη νίκη που σημείωσε με 2-0 στην Κέρκυρα. Από εκεί και πέρα θα αντιμετωπίσει, εκτός απρόοπτου, τον Ατρόμητο. Μια ομάδα που είναι στα μέτρα του και μπορεί να την αποκλείσει, φτάνοντας στον τελικό.

Όσο για τον Ολυμπιακό Πειραιώς, θα πρέπει πρώτα να ξεπεράσει το εμπόδιο του ΠΑΟΚ. Έχει δύσκολο έργο στην Τούμπα μετά το 1-1 του πρώτου αγώνα, όμως αν οι παίκτες του Βαλβέρδε πιάσουν τα στάνταρ που έχουν στο παιχνίδι τους, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Αν ο Ολυμπιακός καταφέρει και προκριθεί στα ημιτελικά, δεν βλέπω να μένει εκτός τελικού, είτε αντιμετωπίζοντας την ΑΕΚ, είτε τον Παναθηναϊκό.

Εύχομαι πραγματικά οι δύο ομάδες με τις οποίες έχω συνδέσει το όνομά μου, ως ποδοσφαιριστής, να βρεθούν αντίπαλες στον τελικό. Και επειδή στο ΟΑΚΑ φέτος ο Ολυμπιακός Βόλου νίκησε τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ, στο ίδιο γήπεδο να γράψει την πιο «χρυσή» σελίδα στην ιστορία του, κατακτώντας το Κύπελλο Ελλάδος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το