Photo Gallery, Τοπικά

«Ναι» στις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και Νομικών Προσώπων στο Δήμο Βόλου

Αποφάσισε χθες βράδυ κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο

 

 

Σύγκρουση για τις 19 προσλήψεις στον Καλλιτεχνικό Οργανισμό

 

 

 

Οι συγχωνεύσεις των 70 Επιχειρήσεων και Νομικών Προσώπων αποτέλεσαν κεντρικό θέμα της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου.

«Το τοπίο αλλάζει ριζικά», δήλωσε ο Δήμαρχος Βόλου και τόνισε ότι πλέον δημιουργείται ένα Νομικό Πρόσωπο και μια Κοινωφελής Επιχείρηση.

Μόνο ο πρώην Δήμος Βόλου διέθετε 22 Επιχειρήσεις και οργανισμούς.

«Σε μεγάλο βαθμό αυτές οι επιχειρήσεις λειτούργησαν και σαν μηχανισμός πελατειακών σχέσεων. Με διάφορες σχέσεις εργασίας σήμερα μισθοδοτούνται 1.000 άτομα και πολλές φορές χρησιμοποιήθηκαν οι επιχειρήσεις για σκοπούς που ξέφευγαν από το αντικείμενό τους και χρηματοδοτούσαν άλλες δραστηριότητες», δήλωσε.

Η μεγάλη αγωνία των εργαζομένων είναι εάν θα πληρωθούν μέχρι την έκδοση του ΦΕΚ που θα επιτρέψει τη λειτουργία της Κοινωφελούς Επιχείρησης και του Νομικού Προσώπου.

 

Ο κ. Σκοτινιώτης τόνισε ότι στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων, αν δεν υπήρχε ο «Καλλικράτης» έπρεπε να εφευρεθεί.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις διενέξεις που προέκυψαν με τους εργαζομένους που δεν επιθυμούσαν να υπάρχει Κοινωφελή Επιχείρηση και σημείωσε ότι δεν υπάρχουν διαφορές με το Νομικό Πρόσωπο. Σε ό,τι αφορά την εταιρεία ειδικού σκοπού που είναι το δημοτικό ραδιόφωνο τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει αν θα κάνει δεκτή τροπολογία για διάλυση της εταιρείας και ενσωμάτωση των εργαζομένων στο δήμο.

Σημείωσε ότι αρχικά είχε την άποψη να δημιουργηθούν δύο Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου για να υπάρχει εύκολη ροή χρηματοδότησης από τον δήμο στους δύο φορείς που θα δημιουργηθούν. Ρύθμιση όμως του υπουργείου Εσωτερικών έδωσε διέξοδο σε πολλά ζητήματα και ανέλυσε το σκεπτικό που αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια Κοινωφελή Επιχείρηση και ένα Νομικό Πρόσωπο.

«Δημιουργούμε μία κοινωφελή όπου πηγαίνει ο κοινωνικός τομέας και το ΔΙΕΚ και τρεις τομείς -εκπαίδευση παιδιού, πολιτισμός, αθλητισμός- θα αποτελέσουν το ενιαίο Νομικό Πρόσωπο.

Θα προχωρήσουμε σε ρήξη με όποιες αρνητικές πρακτικές του παρελθόντος. Αυτό προσπαθούμε καθημερινά να κάνουμε πράξη και θα το κάνουμε σίγουρα και με τις συγχωνεύσεις.

Για όλους μας κορυφαία επιλογή και αδιαπραγμάτευτη θέση, θα πρέπει να είναι ο απόλυτος σεβασμός στη νομιμότητα και τη χρηστή διοίκηση και η καταδίκη ευνοιοκρατίας και διαχωρισμού των εργαζομένων. Αυτές οι αρχές μπορούν να αποτελέσουν βάση μίας ελάχιστης συνεννόησης όλων των παρατάξεων, γιατί όλοι αισθανόμαστε ευθύνη ότι έχουμε υποχρέωση αυτό το νέο Δήμο που ξεκινάμε να στήσουμε σε τόσο δυσμενές περιβάλλον, να τον θεμελιώσουμε σε γερές και υγιείς βάσεις.

Ο κόσμος θα μας συγχωρήσει εάν κάνουμε περισσότερα ή λιγότερα έργα, αλλά δεν θα μας συγχωρήσει εάν κάνουμε σκόντο σε αυτές τις αρχές.

Εξαντλήσαμε τα περιθώρια, μελετήσαμε τα θέματα και φέρνουμε την καλύτερη πρόταση για τις δομές του παραγόμενου έργου και τους εργαζομένους, αφού δίνει βιώσιμες λύσεις», δήλωσε ο Δήμαρχος.

Η κ. Ζέττα Μακρή δήλωσε ότι πολλά πράγματα στη λειτουργία του Δήμου και στις αλλαγές που έπρεπε να υπάρξουν ήταν μονόδρομος,

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πληθώρα των Νομικών Προσώπων και των Επιχειρήσεων μάλλον βόλεψε συγγενείς και φίλους παρά βοήθησε τους δημότες και τους Δήμους. Η νέα δομή του Δήμου συμβάλλει στην ενίσχυση αυτής της ριζικής αλλαγής.

Εάν υλοποιηθεί η διαβεβαίωσή σας ότι δεν θα επαναληφθούν οι πρακτικές του παρελθόντος, η πόλη μας θα έχει πολλά να κερδίσει.

Η στάση μας είναι εάν μπορούμε να συγκεράσουμε και τα συμφέροντα των εργαζομένων, με γνώμονα πάντα τα συμφέροντα των πολιτών.

Θα είμαστε συμπαραστάτες και θα συμμετέχουμε με θετικές παρατηρήσεις και θετικό πνεύμα», δήλωσε η κ. Μακρή απευθυνόμενη στο Δήμαρχο.

Ο κ. Νίκου, από την παράταξη της ΔΑΣ, παρουσίασε τις θέσεις του κόμματος για την εμπορευματοποίηση της κοινωνικής πολιτικής, τις εργολαβίες στους ΟΤΑ, τη μερική απασχόληση.

«Φτάσανε τον κόσμο να παρακαλάει να προσληφθεί έστω για έξι μήνες.

Είναι πολιτικές βάρβαρες και αντιλαϊκές αυτές που εφαρμόζονται. Ο Δήμος δεν έχει να περιμένει από πουθενά χρήματα και οι κομματικές προσλήψεις οδήγησαν εδώ τον Δήμο», είπε και αναφέρθηκε στις πολιτικές που ακολούθησε ο πρώην Δήμαρχος και η παράταξή του τα προηγούμενα χρόνια. Εδώ όμως έχουμε εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα. Φοβάμαι ότι ο Δήμαρχος που έχει πεποίθηση για την επιτυχία, θα διαψευστεί. Εμείς συμφωνούμε με τη λύση των επιχειρήσεων, αλλά οι νέες δομές γίνονται για να αποτελέσουν δέλεαρ για το ιδιωτικό κεφάλαιο. Πρέπει να καταργηθούν όλες οι επιχειρήσεις, να παραμείνουν διευθύνσεις του Δήμου και να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στο μόνιμο προσωπικό του Δήμου» δήλωσε.

Ο κ. Πατσιαντάς αναφέρθηκε στο ιστορικό ίδρυσης των Νομικών Προσώπων και δήλωσε ότι «όλη η παθογένεια του πελατειακού συστήματος της τοπικής αυτοδιοίκησης έβγαινε μέσα από τη λειτουργία τους και έκανε λόγο για ρουσφετολογικές προσλήψεις και κακοδιοίκηση», είπε και τόνισε ότι για να διασωθούν οι δύο νέοι φορείς που θα δημιουργηθούν, δεν θα ψηφίσει ποτέ αύξηση δημοτικών φόρων.

Η λύση των επιχειρήσεων και οι συγχωνεύσεις εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία.

 

Στον «αέρα» οι 19 του Καλλιτεχνικού

Συνολικά 19 άτομα του Καλλιτεχνικού που με μια απόφαση διοικητικού συμβουλίου μετέτρεψαν τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου κατέθεσαν έγγραφο διαμαρτυρίας χθες στο δημοτικό συμβούλιο, μιας και η μεταφορά τους στο Νομικό Πρόσωπο δεν μπορεί να γίνει γιατί τίθεται θέμα νομιμότητας επί της διαδικασίας πρόσληψης. Ανάμεσα στους 19 υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν στοιχειοθετούσαν νομιμότητα πρόσληψης, καθώς εργάζονταν σε προγράμματα stage, ενώ υπάρχει και περίπτωση που σύμφωνα με καταγγελίες η διαδικασία πληρωμής και πρόσληψης συνιστά ποινικό αδίκημα.

«Η αδικία αφορά έντεκα άτομα που πληρούσαν κάθε προϋπόθεση για την αλλαγή της σύμβασής τους σε αορίστου χρόνου, αλλά δυστυχώς ακολουθείται λάθος τακτική» τόνισαν χθες συνδικαλιστές.

Η κ. Ζέττα Μακρή επικαλέστηκε γνωμοδότηση του κ. Σκοτινιώτη ως δικηγόρου που είχε επισημάνει για μερίδα υπαλλήλων ότι μπορούσαν να υπογράψουν σύμβαση αορίστου χρόνου και τόνισε ότι παραλείψεις της διοίκησης δε θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι.

«Τη γνωμοδότηση την προσυπογράφω και τώρα. Προσπάθησα να βρω ένα παραθυράκι στο Νόμο για να βοηθήσω εργαζόμενους και είμαι περήφανος για την επαγγελματική μου πορεία. Η άποψή μου τελούσε υπό μια προϋπόθεση και είχε να κάνει με όσα υποστήριζαν οι εργαζόμενοι…» είπε ο Δήμαρχος και στη συνέχεια επικαλέστηκε την αρνητική γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του Δήμου. Όπως είπε ο Δήμαρχος την υπόθεση των 19 μόνο η δικαιοσύνη μπορεί να τη λύσει γιατί υπάρχει μια νομική πραγματικότητα, αξεπέραστη από το Δήμο. Όπως σημείωσε οι εργαζόμενοι στα δικαστήρια θα έχουν ισχυρή επιχειρηματολογία.

«Με τα θέματα της νομιμότητας δεν μπορούμε να παίξουμε» δήλωσε ο κ. Σκοτινιώτης και η κ. Μακρή αναρωτήθηκε γιατί το διοικητικό συμβούλιο του καλλιτεχνικού δεν απέστειλε την αναγνώριση περί μετατροπής των συμβάσεων αορίστου χρόνου στο Υπουργείο Εσωτερικών.

«Γιατί κοροϊδεύατε τον κόσμο. Πολιτευτήκατε με φαυλότητα» αναρωτήθηκε η κ. Μακρή απευθυνόμενη στον κ. Φοινικόπουλο, που μέχρι σήμερα είναι πρόεδρος στον  Καλλιτεχνικό και εκείνος απάντησε πως η αναγνώριση των συμβάσεών τους ως αορίστου ήταν το καλύτερο που μπορούσε να γίνει για να βοηθηθούν και να παραμείνουν στην εργασία τους. «Εδώ δεν είναι κοσμικό γκαλά» ειρωνεύτηκε ο κ. Φοινικόπουλος την κ. Μακρή.

Οι αναγνωρίσεις των συμβάσεων δεν εστάλησαν στο υπουργείο «για να μην τους πάρουν το κεφάλι μια ώρα αρχύτερα», δήλωσε ο κ. Φοινικόπουλος…

«Καλλιεργήσατε ψεύτικες ελπίδες σε ανθρώπους, αυτό κάνατε. Βρείτε λύση τώρα» απάντησε η κ. Μακρή.

Χθες η κ. Ζέττα Μακρή, ο κ. Πατσιαντάς και ο κ. Νάνος στήριξαν και τη θέση των εργαζομένων στα Κέντρα Παιδιού να μην ενταχθούν στο Νομικό Πρόσωπο, αλλά να περάσουν σε διεύθυνση του Δήμου.

«Είναι ενοχλητικό αυτή την ώρα να ακούνε άνεργοι από το ραδιόφωνο ότι διαμαρτύρονται κάποιοι εργαζόμενοι που έχουν διασφαλισμένοι εργασία, χωρίς να διακινδυνεύουν τίποτα. Τα επιχειρήματα που παρουσιάζονται δεν στέκουν», τόνισε ο Δήμαρχος όταν το αίτημα των εργαζομένων στήριξε και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ.

 

Άλλα θέματα

Απόφαση για ανάθεση της στατικής μελέτης ενίσχυσης του δημοτικού θεάτρου με δημόσιο διαγωνισμό, ύψους 120.000 ευρώ, έλαβε χθες κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Βόλου.

Ο κ. Ξηρακιάς τόνισε ότι επιβάλλεται να γίνει «ακτινογραφία» του κτιρίου από ένα εξειδικευμένο γραφείο για να αποφασίσει ο Δήμος τι θα πράξει. Η εισήγηση ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να δηλώνουν πως πρέπει τη μελέτη να εκπονήσουν οι τεχνικές υπηρεσίες.

Επίσης η ΔΑΣ έθεσε θέμα στατικότητας όλων των δημοσίων κτιρίων και των σχολείων όταν συζητήθηκε το θέμα των συντηρήσεων με τη διάθεση συγκεκριμένων κονδυλίων και επισημάνθηκε και από την παράταξη του κ. Πατσιαντά ότι τα σχολεία δεν χρειάζονται «φτιασιδώματα» μόνο για τις αναγκαίες εργασίες, αλλά χρειάζονται στατικές μελέτες και ενισχύσεις.

Όπως τόνισε ο προϊστάμενος τεχνικών υπηρεσιών κ. Γίδαρης, κονδύλια δεν υπάρχουν για ελέγχους κι έργα αντισεισμικής θωράκισης, όπως συμβαίνει σε όλη τη χώρα, ενώ οι συντηρήσεις στα σχολεία δεν είναι φτιασιδώματα όταν πρόκειται για την εξασφάλιση της θέρμανσης των παιδιών.

Ο αντιδήμαρχος κ. Μόσχος τόνισε ότι η αντιπολίτευση παραθέτει εκθέσεις ιδεών χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις.

Επίσης στο δημοτικό συμβούλιο αποφασίστηκε η δημιουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά στην ταράτσα του Σχολικού Συγκροτήματος 1ο ΣΕΚ Βόλου, προϋπολογισμού 45.000,00€. Ο κ. Νάνος εκτίμησε ότι πρόκειται για κίνηση ιδιωτικοποίησης της ενέργειας και καταψήφισε.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το