Αθλητισμός

«Μυστικό της επιτυχίας η συστηματική δουλειά»

Σύμφωνα με τον τεχνικό των μικτών Παίδων και Νέων της ΕΠΣΘ Ηλία Κούγιαλη


Οι μικτές Παίδων και Νέων της ΕΠΣ Θεσσαλίας «κλείδωσαν» την πρωτιά στον 5ο όμιλο των Ενωσιακών πρωταθλημάτων αποδεικνύοντας την ανωτερότητά τους έναντι όλων των υπολοίπων ομάδων. Ο τεχνικός τους Ηλίας Κούγιαλης μίλησε στη «Θ» για την επιτυχία αυτή τονίζοντας ότι είναι «αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς», αλλά δεν έκρυψε και τον προβληματισμό του για το ποδοσφαιρικό μέλλον των παιδιών επισημαίνοντας: «στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποιο αξιόπιστο σύστημα για την προώθηση των ταλέντων και πολλά απογοητεύονται και χάνονται».

Ρεπορτάζ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΓΙΟΣ

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους για το 2010 οι μικτές ομάδες της ΕΠΣ Θεσσαλίας, που εξασφάλισαν και μαθηματικά την 1η θέση των ομίλων τους, αν και απομένει μία ακόμη αγωνιστική για να πέσει η αυλαία της Α’ φάσης του πρωταθλήματος.

Μάλιστα οι Παίδες έδειξαν για μία ακόμη φορά στο τελευταίο παιχνίδι κόντρα στην Ευρυτανία το επιθετικό τους πνεύμα πετυχαίνοντας πέντε γκολ στο α’ μέρος με τους Σιώμο (2), Μαλακασιώτη (2), Παρασκευόπουλο και άλλα δύο στο β’ ημίχρονο με τους Καρακίτσιο μετά από ασίστ του Κοντού και Μάστορα. Όσο για τους Νέους, αρκούσαν τα γκολ των Αναστασίου και Παπαδημητρίου για να έρθει η νίκη με 2-0.

Έτσι σε σύνολο επτά αγώνων (απομένει και το εκτός έδρας με τη Βοιωτία στις 5 Ιανουαρίου) οι μικτές ΕΠΣΘ διατήρησαν το αήττητο, μετρώντας έξι νίκες και μία ισοπαλία στις εκτός έδρας αναμετρήσεις με τη Φθιώτιδα. Το γεγονός αυτό μόνο ικανοποίηση μπορούσε να φέρει στους ανθρώπους της Ένωσης, αλλά ο τεχνικός Ηλίας Κούγιαλης δεν έκρυψε και τον προβληματισμό του για το ποδοσφαιρικό μέλλον των παιδιών μιλώντας στη «Θ»:

«Θεωρώ ότι δίκαια κατακτήσαμε την 1η θέση, τόσο στους Παίδες, όσο και στους Νέους. Διαθέταμε καλύτερες ομάδες από τους αντιπάλους μας και με λίγη τύχη θα μπορούσαμε να κερδίσουμε και τα εκτός έδρας παιχνίδια με τη Φθιώτιδα. Εκεί δηλαδή που είχαμε τη μοναδική απώλεια βαθμών. Γενικά και οι δύο ομάδες μας έδειξαν χαρακτήρα και ιδιαίτερα στα δύσκολα ματς κόντρα σε Φθιώτιδα και Βοιωτία, αφού Ευρυτανία και Φωκίδα είχαν πολύ κατώτερο επίπεδο. Επίσης δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στους Νέους έχουμε την καλύτερη επίθεση και άμυνα και στους Παίδες την καλύτερη άμυνα.

Τα παιδιά που απαρτίζουν τις ομάδες της ΕΠΣ Θεσσαλίας είναι μαζί τουλάχιστον πέντε χρόνια και η επιτυχία τους είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς. Έχουν πλούσιο ταλέντο και τις δυνατότητές να φτάσουν ψηλά. Όμως πραγματικά φοβάμαι μήπως χαθούν. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποιο αξιόπιστο σύστημα για την προώθηση των ταλέντων και πολλά απογοητεύονται και χάνονται. Εξάλλου βρίσκονται σε ένα κρίσιμο «σταυροδρόμι» της ζωής τους, όπου πρέπει να επιλέξουν το ποδόσφαιρο ή τις σπουδές.

Επιπλέον οι μεγάλες ομάδες προτιμούν τους ξένους. Παρατηρούμε ότι σε Σούπερ Λιγκ και Β’ Εθνική παίζουν κυρίως αλλοδαποί, ακόμη και αμφιβόλου ποιότητας, ενώ οι Έλληνες μένουν στον πάγκο ή και εκτός 18άδας. Αν δεν αλλάξουν οι συσχετισμοί αυτό θα έχει επιπτώσεις και στην Εθνική ομάδα».

Ως γνωστόν μετά την ολοκλήρωση της Α’ φάσης οι πρωταθλήτριες ομάδες δεν θα συνεχίσουν στη διοργάνωση, όπως συνέβαινε μέχρι πέρυσι. Απλά θα δημιουργηθούν αντιπροσωπευτικές ομάδες των 11 ομίλων με παίκτες όλων των Ενώσεων. Την επιλογή θα κάνουν οι προπονητές των ομάδων που πήραν την 1η θέση σε κάθε γκρουπ και όσον αφορά το 5ο ο κ. Κούγιαλης μια και οι μικτές ΕΠΣΘ πρώτευσαν ,τόσο στους Παίδες, όσο και στους Νέους.

Ο ίδιος δεν έδειξε αισιόδοξος για την επιτυχία του εγχειρήματος: «Πλέον καλούμαι να επιλέξω τους καλύτερους παίκτες από τον 5ο όμιλο και το ίδιο θα κάνουν οι συνάδελφοι των πρώτων ομάδων στα άλλα γκρουπ. Ο βασικός κορμός δικαιολογημένα θα αποτελείται από παίκτες της δικής μας Ένωσης. Από κει πέρα δεν ξέρω αν μπορεί να πετύχει το εγχείρημα αυτό. Κανείς από την ΕΠΟ δεν διευκρίνισε πως θα προπονούνται μαζί οι παίκτες των ομάδων και τι θα γίνει με τις αυξημένες σχολικές υποχρεώσεις που έχουν».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το