Κατηγορίες: Photo GalleryΠολιτική

«Μάχη» στο πεδίο της συναίνεσης

Αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου για τις πιέσεις των Βρυξελλών


Πρωθυπουργική κλήση προς τους πολιτικούς αρχηγούς την επόμενη βδομάδα

ΑΘΗΝΑ 18.-

Αντικείμενοέριδαςέχει γίνει το ζητούμενο της συναίνεσης για την οποία ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου απηύθυνε έκκληση. Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς δήλωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευσηδεν έχει το δικαίωμα να συναινέσει στο λάθος“.

Εμείς προειδοποιήσαμε για την αποτυχία και τώρα αποδεικνύεται ότι η κριτική μας ήταν σωστή. Τώρα θα μπορούσαμε ποτέ να πούμεναιστη συνέχιση ενός λάθους;”, είπε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός, αφού υπογράμμισε τηναναγκαιότητα μιας νέας εθνικής συνεννόησης εντός της χώρας, χωρίς εξωραϊσμούς και μαγικές συνταγές“, αναμένεται να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς την επόμενη εβδομάδα, αφού προηγηθεί το υπουργικό Συμβούλιο (Δευτέρα ή Τρίτη), το οποίο θα εγκρίνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και το πλέγμα των αποκρατικοποιήσεων.

Πρόκειται για μια διαρκή πρόσκληση“, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χωρίς να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο. “Θα γίνει μετά την έγκρισή του από το υπουργικό Συμβούλιο“, πρόσθεσε, καθώςτο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα διαρκεί μέχρι και το 2015 και ξεπερνάει την κοινοβουλευτική θητεία της κυβέρνησης“.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ. Παπανδρέου θα απευθυνθεί και στους πολίτες για να εξηγήσει την κρισιμότητα των στιγμών, ενώ κυβερνητικοί κύκλοι διαμηνύουν ότι το Μαξίμου επιθυμεί τη συναίνεση, αλλά η κυβέρνηση θα προχωρήσει ανεξάρτητα από τη στάση της αντιπολίτευσης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, εξέφρασε τη διαφωνία του με τους όρους της πολιτικής συναίνεσης που θέτει ο Όλι Ρεν. “Είναι λάθος να λέει πως όταν υπάρχει συναίνεση λειτουργεί καλύτερα η δημοκρατία“, τόνισε.

Δεν ζητάμε από τα κόμματα λευκή επιταγήείναι δικό μας θέμα η συναίνεση“, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, που χαρακτήρισε την εθνική συναίνεση ωςεθνική αναγκαιότητα.

Οι δηλώσεις Ρεν, αλλά και άλλων κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων, πυροδότησαν σειρά αντιδράσεων στο εγχώριο πολιτικό επίπεδο.

Τι υποστηρίζει η ΝΔ

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ, έδωσε αιχμηρή απάντηση στα περί συναίνεσης: “Σύνταγμα, θεσμοί και αξιοπρέπεια επιβάλλουν να υπενθυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι και κυβέρνηση υπάρχει και αντιπολίτευση υπάρχει και η κοινοβουλευτική δημοκρατία παραμένει ισχυρή σε αυτόν τον τόπο που λέγεται Ελλάδα“.

Από την πλευρά του, και ο εκπρόσωπος της ΝΔ, τόνισε ότι οι δηλώσεις Ρεν κατάργησαν την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. “Παρεμβάσεις που καταργούν την κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν μπορούν να γίνονται ανεκτέςΠίσω από τη λέξη συναίνεση, η κυβέρνηση κρίνει την αναποτελεσματικότητα της“, είπε μεταξύ άλλων.

Κατά τα άλλα, η ΝΔ διαμηνύει ότι ο κ. Σαμαράς θα αποδεχτεί ενδεχόμενη πρόσκληση από τον Γ. Παπανδρέου, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα σε κάθε περίπτωση.

Οι αντιδράσεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης

Τη συναίνεση τη θέλουν για να τσακίσουν ο λαϊκό κίνημα“, δήλωσε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Αιχμές κατά του προέδρου της ΝΔ αλλά και του πρωθυπουργού, άφησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. “Το κοινοβούλιο δεν είναι μόνον χώρος διαφωνιών αλλά και χώρος προτάσεων και συνεννόησης, και αυτό το έχουν ξεχάσει παντελώς κάποιοι τον τελευταίο καιρό“, δήλωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Παραίτηση της κυβέρνησης και προσφυγή στις κάλπες, έκκληση για συμπαράταξη δυνάμεων της αριστεράς σε έναν νέο συνασπισμό και η πλέον σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού, συνθέτουν τον κεντρικό πυρήνα της παρέμβασης του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Είναι εξαιρετικά σύνθετα τα ζητήματα, οι δυσκολίες είναι μεγάλες. Η πίεση όσο και οι εντολές, οι οποίες παίρνουν πλέον χαρακτήρα διαταγών από τις Βρυξέλλες, διαμορφώνουν ένα δύσκολο πεδίο αναφορικά με την περίοδο, ακόμα και της δόσης που περιμένουμε“, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

Η Ντόρα Μπακογιάννη απηύθυνε έκκληση προς τα κόμματα, τους πολιτικούς και τα ΜΜΕνα μην πέσουμε στην παγίδα της αντιευρωπαϊκής λογικής και χάσουμε το μοναδικό στήριγμα το οποίο η Ελλάδα έχει σήμερα“.

Έτοιμοινα αναζητήσουμε κοινούς τόπους στη μάχη κατά της διαφθοράς, την αντιμετώπιση της ανεργίας, τη δικαιότερη κατανομή των βαρών“, δηλώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ζημία

Η εισαγωγή των Pos μπορεί να έχει ευρύτερες αρνητικές συνέπειες για τους τζίρους ορισμένων επιχειρήσεων,…

14 Ιανουαρίου 2024

Ανάγκη

Το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» για το 2024 είναι γεγονός, με στόχο την ενίσχυση της…

14 Ιανουαρίου 2024

Αργούν

Μπορεί το ΚΥΣΕΑ να συνεδρίασε προχθές, αλλά οι αλλαγές θα περιοριστούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και…

14 Ιανουαρίου 2024

Τέλος της ατιμωρησίας είναι η λύση στο ελληνικό ποδόσφαιρο

  ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ Ι. ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ, προπονητή ποδοσφαίρου Ότι το ίδιο το ποδόσφαιρο, μέσω των θεσμικών…

14 Ιανουαρίου 2024

Ο χώρος φύλαξης των αναμνήσεών μας

  Του Γ. Καπουρνιώτη Οι στιγμές της ζωής μας επιβίωσαν στον χρόνο μέσα από τις…

14 Ιανουαρίου 2024

Ινδικός αιώνας

  ΤΟΥ Κ. Α. ΜΟΡΑΡΟΥ Την περασμένη άνοιξη ανακοινώθηκε ότι η Ινδία ξεπέρασε σε πληθυσμό…

14 Ιανουαρίου 2024