Photo Gallery, Τοπικά

«Λουκέτο» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Κλειστό από σήμερα και για ένα μήνα για λόγους εξοικονόμησης χρημάτων

 

 

 

Κλείνει από σήμερα και μέχρι τα τέλη Αυγούστου το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για λόγους εξοικονόμησης χρημάτων. Στόχος είναι ο περιορισμός των εξόδων του κυρίως σε πάγιες ανάγκες και κυρίως προς τη ΔΕΗ, από τη μη χρησιμοποίηση των κλιματιστικών μηχανημάτων λόγω της ζέστης. Από Σεπτέμβριο μάλιστα η λειτουργία του Ιδρύματος καθίσταται προβληματική λόγω των περικοπών από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

 

 

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η εν λόγω επιλογή απέφερε ένα κέρδος περισσότερο από 30.000 ευρώ, ενώ για φέτος η πρυτανική αρχή ελπίζει να εξοικονομήσει περισσότερα χρήματα, καθώς αυξήθηκε και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 13% από την 1η του έτους.

Πάντως εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις άδειες που θα λάβουν ορισμένοι συνάδελφοί τους, οι οποίοι έχουν ήδη λάβει μέρες αδείας και τώρα θα πάρουν και άλλη. Οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου από σήμερα θα λάβουν τις κανονικές άδειές τους και το Ίδρυμα θα παραμείνει κλειστό.
Η εξεταστική περίοδος έχει ολοκληρωθεί, ενώ και οι τελευταίες ορκωμοσίες έγιναν. Η πρυτανική αρχή εδώ και μήνες είχε αποφασίσει να ληφθούν οι άδειες των εργαζομένων μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου και το Πανεπιστήμιο να μη λειτουργήσει το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Να σημειωθεί ότι έτσι ή αλλιώς για 15 τουλάχιστον ημέρες το Ίδρυμα δεν θα λειτουργούσε λόγω καλοκαιριού, παρόλα αυτά αποφασίστηκε να δοθεί παράταση, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και χρημάτων.
Πέρυσι το Πανεπιστήμιο παραμένοντας κλειστό σχεδόν ένα μήνα εξοικονόμησε 429.600kWh και ωφελήθηκε κατά 30.970 ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται ΦΠΑ και πάγια. Εκτίμηση της πρυτανείας είναι ότι όσα περισσότερα χρήματα βρίσκονται στο ταμείο του Πανεπιστημίου, τόσο καλύτερα θα καλύπτονται και οι ανάγκες του Ιδρύματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ύψος του ποσού που εξοικονομήθηκε πέρυσι, δηλαδή πάνω από 30.000 ευρώ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις εκπαιδευτικές ανάγκες δύο μεγάλων τμημάτων του Πανεπιστημίου, όπως είναι τα δύο Παιδαγωγικά Τμήματα.

Φέτος ο στόχος είναι πιο υψηλός, δεδομένης και της οικονομικής κατάστασης, ενώ από το Μάιο τηρείται ο περιορισμός του κλιματισμού σε αίθουσες, αμφιθέατρα, αλλά και γραφεία. Ωστόσο οι ερευνητές μπορούν να βρίσκονται στα γραφεία τους, ενώ ο κλιματισμός δεν θα σταματήσει να λειτουργεί σε αίθουσες, γραφεία ή εργαστήρια, στα οποία υπάρχει ειδικός εξοπλισμός ή δείγματα, τα οποία μπορεί να αλλοιωθούν με τις υψηλές θερμοκρασίες. Η κακή οικονομική κατάσταση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δεν σώζεται βέβαια από την εξοικονόμηση 40.000 ή 50.000 ευρώ, καθώς τα χρέη που υπάρχουν, αγγίζουν τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, αλλά δίνουν μια πολύ μικρή ανάσα και οι πρυτανικές αρχές θεωρούν ότι είναι επιβεβλημένη η λήψη τέτοιων μέτρων.

Σημειωτέον ότι πέρυσι οι πρυτανικές αρχές είχαν θέσει ως στόχο να εξοικονομηθούν περίπου 150.000 ευρώ όλο το χρόνο από τα πάγια έξοδα (φως, νερό, κλιματισμός, τηλέφωνα), όμως απ’ ό,τι φαίνεται αυτός ο στόχος είναι μάλλον δύσκολο να επιτευχθεί.

Το Ίδρυμα αναμένει τη δεύτερη δόση από την οικονομική ενίσχυση από την Πολιτεία, για να ξεκινήσει τις πληρωμές του σε οφειλέτες. Η οικονομική ενίσχυση αναμένεται να φθάσει τα δύο εκατομμύρια ευρώ και από αυτά τα χρήματα θα αποπληρωθούν προμηθευτές του ανωτάτου ιδρύματος σε αναλώσιμα υλικά, ενώ θα γίνουν πληρωμές και σε εργολάβους. Όμως από αυτά τα χρήματα δεν θα γίνουν πληρωμές σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, ενώ ήδη έχουν πληρωθεί ΔΕΥΑΜΒ και φυσικό αέριο.

 

Προβλήματα από Σεπτέμβριο

 

Η περικοπή των κονδυλίων για τα ΑΕΙ, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, θα επιφέρει επιπλέον περικοπές 7%, ενώ το σύνολο των περικοπών στην Παιδεία φτάνει στο 50-60%.

Τα οικονομικά απασχόλησαν μεγάλο μέρος των εργασιών της πρόσφατης Συνόδου των Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο, όπου τονίστηκε πως οι διοικήσεις των ελληνικών πανεπιστημίων έχουν εξαντλήσει κάθε δυνατότητα εξοικονόμησης πόρων, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας και άλλων κοινωφελών αγαθών, περικόπτοντας κάθε δαπάνη που δεν κρίνεται απόλυτα αναγκαία για τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες και στο ίδιο πνεύμα συνεχίζουν να αναζητούν νέους τρόπους διαχείρισης που θα μειώσουν στο άμεσο μέλλον τις λειτουργικές δαπάνες.

Όπως ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γουργουλιάνης ιδιαίτερη ανησυχία εκφράστηκε από την διακοπή των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, τη μη λειτουργία συμβουλευτικών κέντρων, το μεγάλο περιορισμό των συνεργατών των πανεπιστημίων και τις συνεχείς μειώσεις του προϋπολογισμού τους. Η Σύνοδος, όπως είναι γνωστό, είχε αποφασίσει την σύσταση οικονομικής επιτροπής, που θα παρακολουθεί την οικονομική κατάσταση των πανεπιστημίων. Οι πρυτάνεις έχουν προτείνει στο υπουργείο Παιδείας αλλαγές, που μεταξύ άλλων, θα δίνουν τη δυνατότητα αυτεπιστασίας των εργολαβιών καθαριότητες, φύλαξης, συντήρησης από τις εταιρίες αξιοποίησης και διαχείρισης περιουσίας με κατάθεση των αντίστοιχων κονδυλίων από το υπουργείο απευθείας στην εταιρία, τη δυνατότητα τροποποίησης του τακτικού προϋπολογισμού λειτουργικών δαπανών του ιδρύματος, την αλλαγή θεσμικού πλαισίου που αφορά στην αξιοποίηση της περιουσίας των πανεπιστημίων, τη δυνατότητα κατά προτεραιότητα αδειοδότησης δράσεων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το