Photo Gallery, Τοπικά

«Λευκά» Κούλουμα σχεδιάζει ο καιρός

Ραγδαία η επιδείνωση, 6 με 8 βαθμούς «κάτω» το θερμόμετρο και μικρή εξασθένηση από Τετάρτη


Χιόνι και μέσα στην πόλη του Βόλου προβλέπεται για το βράδυ της Καθαρής Δευτέρας

Ραγδαία επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει από αύριο Καθαρή Δευτέρα ο καιρός και στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Μαγνησίας, με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων να κάνουν λόγο για λευκά Κούλουμα, καθώς τις βραδινές ώρες αναμένεται χιονόπτωση πιθανόν και στην πόλη του Βόλου. Αισθητή πτώση της τάξης των 6 με 8 βαθμών Κελσίου θα σημειώσει η θερμοκρασία, με το κρύο να είναι τσουχτερό και τα έντονα καιρικά φαινόμενα να συνεχίζονται και την Τρίτη. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων και βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Τετάρτη.

Ψυχρή εισβολή θα πλήξει την ευρύτερη περιοχή του Νομού Μαγνησίας από αύριο Καθαρά Δευτέρα.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων, από αύριο ο καιρός θα παρουσιάσει ραγδαία επιδείνωση, με κύριο χαρακτηριστικό τις χιονοπτώσεις, οι οποίες θα είναι κατά τόπους έντονες, και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Για σήμερα στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Μαγνησίας αναμένεται αίθριος καιρός, με διαστήματα ηλιοφάνειας. Μικρή αστάθεια αναμένεται να παρουσιάσει στο Πήλιο, όπου αναμένεται να σημειωθούν βροχοπτώσεις μικρής διάρκειας και χιονόπτωση στα Χάνια.

Η θερμοκρασία στο Βόλο θα κυμανθεί μεταξύ 10 και 11 βαθμών Κελσίου, 6 με 7 στα ορεινά, ενώ στα Χάνια θα είναι ακόμη χαμηλότερη της τάξης των 4 βαθμών.

Στο μεταξύ, το σκηνικό του καιρού αλλάζει αισθητά από το πρωί αύριο. Η Καθαρά Δευτέρα θα ξεκινήσει με αρκετή συννεφιά και θα εκδηλωθούν βροχοπτώσεις ιδιαίτερα στην Ανατολική Μαγνησία, ενώ χιόνι θα πέσει σε περιοχές με υψόμετρο 500 και 600 μέτρων.

Ωστόσο, από το βράδυ αναμένεται ένταση των καιρικών φαινομένων, με κύριο χαρακτηριστικό το χιονόνερο αρχικά και το χιόνι αργότερα.

Οι προγνώσεις των μετεωρολόγων κάνουν λόγο για λευκά Κούλουμα και μάλιστα το βράδυ ίσως να ντυθεί στα λευκά και η πόλη του Βόλου.

Κύριο, επίσης, χαρακτηριστικό της ψυχρής εισβολής που αναμένεται να πλήξει και τη Μαγνησία και κυρίως τις ανατολικές της περιοχές από το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας θα είναι και η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου, συγκριτικά με την αυριανή μέρα.

Οι προγνώσεις αναφέρουν ότι η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 5 και 6 βαθμών Κελσίου στο Βόλο και στο Πήλιο θα φτάσει ακόμη και τους -5, ενδεχομένως και χαμηλότερα.

Την Τρίτη τα φαινόμενα θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση, ενώ από το απόγευμα αναμένεται να χιονίσει και στο Νότιο Πήλιο.

Η θερμοκρασία, ωστόσο, θα σημειώσει μεθαύριο περαιτέρω πτώση και στο Βόλο θα κυμανθεί μεταξύ των 3 και των 4 βαθμών Κελσίου, με το κρύο να είναι τσουχτερό.

Βαθμιαία εξασθένηση των έντονων καιρικών φαινομένων αναμένεται από το βράδυ της Τρίτης, ωστόσο οι θερμοκρασίες θα διατηρούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Την Τετάρτη ο καιρός θα παρουσιάσει αισθητή βελτίωση, αλλά το κρύο θα παραμένει και πάλι τσουχτερό.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Με τσουχτερό κρύο και με χιόνια ακόμα και στην Αττική θα γίνει το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει αισθητή πτώση, ενώ ενισχυμένοι θα είναι οι βόρειοι άνεμοι, οι οποίοι θα φτάσουν στα πελάγη έως και τα 9 μποφόρ.

Το πέταγμα του χαρταετού και η επιστροφή των εκδρομέων προβλέπεται να γίνουν μετά δυσκολίας, αφού σύμφωνα με τους μετεωρολόγους χιονόνερο και χιονοπτώσεις θα επικρατούν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ενώ δεν αποκλείεται τη νύχτα της Καθαράς Δευτέρας να ντυθούν στα λευκά τα βόρεια προάστια της Αθήνας.

Τα φαινόμενα θα συνοδευτούν από απότομη πτώση της θερμοκρασίας με την αίσθηση του κρύου στην πρωτεύουσα να αγγίζει ακόμα και τους -4 βαθμούς Κελσίου.

Πιο συγκεκριμένα, την Κυριακή το μεσημέρι αναμένονται καταιγίδες στη Δυτική Ελλάδα και χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και βαθμιαία στα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση έως 6 μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά μέχρι 7 με περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα.

Την Καθαρά Δευτέρα, προβλέπονται χιονοπτώσεις σε σχεδόν ολόκληρη την Ανατολική Ελλάδα, στα ορεινά και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, όπου ο υδράργυρος θα δείξει έως και -6 βαθμούς Κελσίου, ενώ η αίσθηση του κρύου θα αγγίζει μέχρι και τους -13 βαθμούς Κελσίου. Οι ενισχυμένοι βοριάδες θα φτάσουν στα πελάγη τα 8 και πιθανώς τα 9 μποφόρ.

Την Τρίτη αναμένονται χιονοπτώσεις στα ορεινά, αλλά και σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατούν βροχή ή χιονόνερο και τοπικά χιόνι. Νοτιότερα αναμένονται καταιγίδες στις θαλάσσιες περιοχές, ενώ οι βοριάδες θα πνέουν με ένταση 5 έως 7 μποφόρ, στα ανατολικά 8 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ.

Για την Τετάρτη η ΕΜΥ προβλέπει ισχυρό παγετό κυρίως στα δυτικά και βόρεια, όπου θα επικρατούν παροδικές νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις στα βουνά. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται χιόνι -ακόμη και σε νησιωτικές περιοχές αλλά και στο κέντρο της Αθήνας- και στα νοτιότερα βροχή ή χιονόνερο. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι με ένταση έως 7 μποφόρ και στο Αιγαίο έως 8 ενώ αναμένεται βαθμιαία τα φαινόμενα να εξασθενήσουν.

Εξάλλου, σε επιφυλακή εν όψει της εξόδου των εκδρομέων για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας βρίσκεται το προσωπικό της Τροχαίας και στα δυο εθνικά οδικά δίκτυα.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει θα υπάρχει διαρκή αστυνόμευση κατά μήκος των δυο Εθνικών Οδών και ενισχυμένη παρουσία αστυνομικών σε σημεία όπου σημειώνονται τροχαία ατυχήματα. Παράλληλα τροχονόμοι θα βρίσκονται σε σταθμούς διοδίων μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια στους διερχόμενους οδηγούς με συμβουλές για ασφαλές ταξίδι.

Η Τροχαία συμβουλεύει τους οδηγούς: Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση

Να ακολουθούν πιστά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες για να ελέγχουν καλύτερα το όχημά

Σε κάθε περίπτωση να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Και στις πόλεις θα ληφθούν έκτακτα μέτρα κυρίως σε διασταυρώσεις οδικών αξόνων που οδηγούν σε αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων και του ΟΣΕ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το