«Κούρεμα» μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Έτοιμη νομοθετική ρύθμιση για «πάγωμα» και ίσως κάτι περισσότερο

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ, 9. Η κυβέρνηση φέρεται να έχει έτοιμη νομοθετική ρύθμιση τουλάχιστον για το πάγωμα των μισθών και «αν χρειαστεί και για κάτι περισσότερο», επισημαίνουν πλέον με σαφήνεια αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, παρά τις μέχρι τώρα επίσημες διαβεβαιώσεις ότι το μισθολογικό αποτελεί ζήτημα συζήτησης των κοινωνικών εταίρων.

Οι εργοδοτικοί φορείς έχουν προγραμματίσει να συναντηθούν σήμερα, προκειμένου να καταλήξουν, ει δυνατόν, σε μία κοινή πρόταση, με τους βιομήχανους (ΣΕΒ) να προτείνουν πάγωμα των μισθών για φέτος, παρά το ότι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας προβλέπει αυξήσεις της τάξης του 2,5%, ενώ οι έμποροι (ΕΣΕΕ) προτείνουν πάγωμα για μια διετία.
Ωστόσο το ζήτημα περικοπής αποδοχών που απορρέουν από τις τριετίες, τις ωριμάνσεις καθώς και η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα έχει επανέλθει εκ των πραγμάτων στο τραπέζι, με κυβέρνηση και εργοδότες να συνδέουν το ζήτημα της μείωσης του μέσου μισθολογικού κόστους με την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.  Η ΓΣΕΕ, που συνεδριάζει αύριο, απορρίπτει όλα τα αιτήματα, ενώ τονίζει ότι το μόνο σημείο συμφωνίας με τους εργοδότες είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους από το 37% στο 32%. Οι εργοδοτικοί φορείς θα συνεδριάσουν από κοινού σήμερα το απόγευμα, για να καθορίσουν τη στάση τους. Η τρόικα επιτάσσει οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα να μειωθούν πάνω από 15%, για να ωφεληθεί η ανταγωνιστικότητα, ενώ σήμερα η μείωση των αμοιβών κατά μέσο όρο φθάνει το 12%. Όσο για τον κατώτατο μισθό των 750 ευρώ, έχει καταργηθεί στην πράξη αφού 4 στους 10 προσλαμβάνονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης και αμείβονται με 438 ευρώ το μήνα.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, κάνει, πλέον, επισήμως λόγο για νέες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της «μισθολογικής προσαρμογής»…
Ο κ. Μπλανσάρ θεωρεί αυτές τις παρεμβάσεις ως προϋπόθεση για τη συμφωνία μείωσης του δημόσιου χρέους, επανερχόμενος στη θέση του ΔΝΤ για «κούρεμα» μεγαλύτερο του 50%, με τις σχετικές πληροφορίες πάντως να κάνουν λόγο για υποχώρηση του Ταμείου από τη θέση του για κούρεμα της τάξης του 75%-80%, ποσοστό που θα ήταν καταστροφικό για τις ελληνικές τράπεζες.
Για το θέμα του PSI και του κουρέματος βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος με τον επικεφαλής του IIF κ. Τσαρλς Νταλάρα με πληροφορίες από την Ουάσινγκτον να θέλουν τον τελευταίο ως αποστολέα νέας επιστολής προς την Αθήνα για την πορεία των συνομιλιών και δη σε δραματικούς τόνους…

 

 

Νέο δημοσίευμα

 

Αμφιβολίες στο ΔΝΤ για την ικανότητα της Ελλάδας να βάλει τάξη στα δημοσιονομικά της φέρεται να καταδεικνύει εσωτερικό έγγραφο του Ταμείου, γνώση του οποίου επικαλείται το γερμανικό περιοδικό «Spiegel».
Βάσει του εγγράφου, το περιοδικό υποστηρίζει πως το ΔΝΤ θεωρεί ανεπαρκές το πρόγραμμα προσαρμογής και κρίνει απαραίτητες νέες κινήσεις για να αποφευχθεί χρεοκοπία και να τηρηθούν οι στόχοι.
Οι επιλογές, υποστηρίζει το περιοδικό, είναι τρεις: Είτε η Αθήνα πρέπει να πάρει επιπλέον μέτρα λιτότητας, είτε οι ιδιώτες πιστωτές να δεχτούν μεγαλύτερο «κούρεμα» στα ομόλογα που διακρατούν, είτε τα κράτη της Ευρωζώνης να παράσχουν μεγαλύτερη οικονομική στήριξη. Το έγγραφο επικρίνει επίσης τον «αργό ρυθμό των μεταρρυθμίσεων» και τις χαμηλότερες στόχων εξελίξεις στο μέτωπο των εσόδων και των αποκρατικοποιήσεων.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ είχε εκφράσει δημόσια την αμφιβολία του για το εάν επαρκεί το κούρεμα 50% στα ελληνικά ομόλογα, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία επιδεινώνονται και «ίσως χρειαστεί μεγαλύτερη απομείωση». Σημειώνεται ότι ο Ολιβιέ Μπλανσάρ έκανε επίσης αναφορά σε ανάγκη «μισθολογικής προσαρμογής» στην Ελλάδα.

 

Ο Νταλάρα

Την ελπίδα ότι θα υπάρξει πολύ σύντομα συμφωνία επί του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους εκφράζει ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσιγκτον Μιχάλης Ιγνατίου. Ο κ. Τσαρλς Νταλάρα δήλωσε στο MEGA ότι γίνονται πολλές συζητήσεις σε ανώτατο επίπεδο. Ο ίδιος είπε πως διαπραγματεύεται καθημερινά μέσω τηλεφώνου με ανώτερους κυβερνητικούς παράγοντες σε Ελλάδα, Βρυξέλλες, Γερμανία και Γαλλία, ενώ συνομιλεί επίσης με στελέχη τραπεζών που επηρεάζονται από το κούρεμα. Ανεπίσημα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το κούρεμα θα αγγίζει το 60% και παρά την αισιοδοξία που εκφράζεται, λέγεται ότι οι λεπτομέρειες θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τις διαπραγματεύσεις. Στο IIF δεν σχολιάζουν τις πληροφορίες περί κουρέματος και του χρέους που κατέχουν κυβερνήσεις και οργανισμοί, θεωρούν ωστόσο πως θα ήταν δίκαιο η διαδικασία να γίνει «από το Α μέχρι το Ω». Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, φαίνεται να έχει σχεδόν συμφωνηθεί πως η διάρκεια των νέων ομολόγων θα είναι 30 χρόνια και το επιτόκιο θα κυμανθεί μεταξύ 4% και 5%. Πηγή που γνωρίζει το περιεχόμενο των συζητήσεων δήλωσε στο MEGA πως συμφωνία θα υπάρξει, προσθέτοντας όμως πως άλλο η συμφωνία και άλλο η υλοποίησή της.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ηλικιωμένη στον Πύργο παρέδωσε χρυσές λίρες αξίας 25.000 ευρώ και κοσμήματα σε απατεώνες

Ταράχτηκε και δεν κατάλαβε ότι δεν ήταν της κόρης της η γυναικεία φωνή που άκουγε…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Συνελήφθησαν 4 διακινητές για τους 66 ανθρώπους που διασώθηκαν πριν μέρες στην Καλαμάτα – Τους χρέωναν μέχρι και 8.000 ευρώ!

Τέσσερα άτομα ηλικίας 24, 28, 29 και 38 ετών, τρεις από το Αφγανιστάν και έναν…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Στιγμές από την αναμέτρηση Α.Ε. 2002-Αγία Άννα

Η Αγία Άννα κέρδισε εκτός έδρας με 7-0 την Α.Ε. 2002 και στη σελίδα της…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Γιώργος Κατσαρός: «Αν νομίζετε ότι στα 90 μου πρέπει να πάρω σύνταξη είστε γελασμένοι»

Ο Γιώργος Κατσαρός έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους λίγο μετά τη μεγάλη συναυλία προς τιμήν του…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Δημοσιογράφος διέκοψε ζωντανή μετάδοση για να σώσει γυναίκα από πλημμύρα

Ο τυφώνας Helene σαρώνει τις πολιτείες των ΗΠΑ προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε υποδομές και σε…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Το φωτορεπορτάζ από το παιχνίδι Δάφνη-Γ.Σ. Αλμυρού

Στο Βασδέκειο συναντήθηκαν σήμερα Δάφνη και Γ.Σ. Αλμυρού με τους φιλοξενούμενους να κατακτούν τη νίκη…

28 Σεπτεμβρίου 2024