Κατηγορίες: Photo GalleryΠολιτική

«Κούρεμα» και στους μισθούς κληρικών

Αυστηρή λιτότητα στο Δημόσιο

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ, 23. Σε περίοδο νέας αυστηρής λιτότητας εισέρχεται το Δημόσιο, με περικοπές αμοιβών και επιδομάτων για τους υπαλλήλους, ακόμα και με «κούρεμα» 50% στους μισθούς των κληρικών, το υπόλοιπο εκ των οποίων θα αναλάβει να καλύψει με δικούς της πόρους η Εκκλησία.

 

Το νέο πακέτο μέτρων, το οποίο παρουσιάζει «Το Βήμα της Κυριακής», προβλέπει πάγωμα προσλήψεων έως και το 2015, μείωση του αριθμού εισακτέων στις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές από το 2012, καθώς και σταδιακή αποχώρηση των συμβασιούχων ως το 2015.

Μέχρι τις 18 Ιουλίου φτάνουν τα χρήματα που διαθέτουν τα δημόσια ταμεία εάν δεν εκταμιευτεί η 5η δόση του δανείου και γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση με κάθε τρόπο επιχειρεί να αυξήσει τα έσοδα.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής» η τρόικα απαιτεί, μεταξύ άλλων, να γίνει μέσα στον επόμενο μήνα μια αποκρατικοποίηση, ενώ αν δεν ληφθούν σκληρά μέτρα και αν δεν εγκριθεί το μοσοπρόθεσμο πρόγραμμα με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, δεν είναι διατεθειμένη να εκταμιεύσει τα 12 δισ.

Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση είναι και η νέα έκτακτη εισφορά στους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων.

Η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα έχει προτείνει να μπει έκτακτη εισφορά σε όσους κατέχουν ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, όπως είχε συμβεί και τον Νοέμβριο του 2009. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 100.000 ιδιοκτήτες θα κληθούν να περάσουν από τα γκισέ της εφορίας.

Η τρόικα πάντως εμφανίζεται επιφυλακτική με το συγκεκριμένο μέτρο επειδή είναι προσωρινού χαρακτήρα και θα χρειαστεί να αντικατασταθεί το 2012 με άλλο.

‘Ετσι, όσοι κατείχαν ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ μέσα στο 2010 θα πληρώσουν τρεις φορές φόρο για τα ακίνητά τους. Εκτός από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2010 και 2011, θα κληθούν να πληρώσουν και έκτακτη εισφορά, ενώ όσοι δεν έχουν λάβει το εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΤΑΚ του 2009 θα πληρώσουν και το ΕΤΑΚ και την έκτακτη εισφορά για το 2009.

Στο πακέτο μέτρων 6 δισ. μελετάται το ενδεχόμενο μετατάξεων ορισμένων προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό συντελεστή 23%.

Επίσης, θα γίνουν αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας του 2012 που θα πληρώσουν πάνω από 5 εκατ. κάτοχοι οχημάτων και μοτοσικλετών στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2011. Βέβαιη θεωρείται και η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε χυμούς, αναψυκτικά, εμφιαλωμένα νερά και φυσικό αέριο που θα έχει ως επακόλουθο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το «Βήμα», μεταξύ των νέων φορολογικών μέτρων που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι και η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για περίπου 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, μέτρο για το οποίο πιέζει ασφυκτικά η τρόικα. Εναλλακτικά, εξετάζεται το σενάριο μίας νέας έκτακτης εισφοράς ή η μείωση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ για όλους τους δικαιούχους (δηλαδή και για μισθωτούς-συνταξιούχους) κάτω από τα 10.000 ευρώ.

Εάν τελικά το υπουργείο Οικονομικών υιοθετήσει αυτό το μέτρο, τότε ο συντελεστής του φόρου για τα πρώτα 12.000 ευρώ του εισοδήματος θα είναι (το πιθανότερο) 10% ή 15% ή 18%.

 

Οι επιστροφές φόρου

 

Εντός των προβλεπόμενων στόχων η ωφέλεια φόρου από τις αποδείξεις δηλώνει το υπουργείο Οικονομικών, αναφερόμενο στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μέτρο-«μπούμερανγκ».

Υπενθυμίζει ακόμα ότι θα γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ειδικά σε περιπτώσεις όπου το ποσό των αποδείξεων απέχει από το μέσο όρο για το αντίστοιχο εισόδημα, καθώς και σε περιπτώσεις με ποσό επιστροφής κάτω των 1.500 ευρώ.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο υπογραμμίζει ότι ο στόχος από το μέτρο των αποδείξεων επιτυγχάνεται, καθώς οι πολίτες ζητούν τις αποδείξεις που τους αναλογούν.

«Τα δημοσιεύματα αποσιωπούν ότι με το νόμο 3842/2010, βασική πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης ήταν η ελάφρυνση από πλευράς φόρου των εισοδημάτων μέχρι 40.000 ευρώ. Άρα, τυχόν πιστωτικά υπόλοιπα των δηλώσεων δεν συνδέονται μόνο με το μέτρο των αποδείξεων, αλλά και με την παραπάνω βασική πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης.

» Με την προσκόμιση των αποδείξεων σαφέστατα θα προκύψει ωφέλεια φόρου για τους φορολογούμενους, η οποία είχε υπολογιστεί και βρίσκεται εντός των προβλεπομένων στόχων.

»  Τα νούμερα και τα στοιχεία τα οποία επικαλούνται τα δημοσιεύματα είναι αναληθή και δεν επαληθεύονται, καθώς ο μέσος όρος έναντι των δηλουμένων εισοδημάτων, προσεγγίζει ως ποσοστό το 28%.»

Τέλος, υπενθυμίζει ότι σε περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί καταστρατήγηση του κινήτρου με δήλωση ανακριβών ποσών στις δηλώσεις εισοδήματος, θα υπάρξουν οι συνέπειες που ορίζονται από το νόμο.

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Επίδομα θέρμανσης: Πριν τα Χριστούγεννα η πρώτη δόση – Πότε θα πληρωθεί

Κλειστή είναι η πλατφόρμα mythermansi.gr για το επίδομα θέρμανσης, με την προκαταβολή να αναμένεται πριν…

17 Δεκεμβρίου 2023

Βρέφος τεσσάρων μηνών επιβίωσε όταν το παρέσυρε ανεμοστρόβιλος

Ένα βρέφος μόλις τεσσάρων μηνών βρέθηκε ζωντανό πάνω σε ένα δέντρο λίγη ώρα αφότου το…

17 Δεκεμβρίου 2023

Διαθεσιμότητα και ΕΔΕ για αστυνομικό που μαχαίρωσε την πρώην του

Άμεσα τέθηκε σε διαθεσιμότητα ένας 54χρονος αστυνομικός που υπηρετεί στην Βοιωτία, ο οποίος τραυμάτισε με…

17 Δεκεμβρίου 2023

Γεωργιάδης: Από την Πρωτοχρονιά βάζουμε τέλος στο άδικο «πέναλτι» του 30% για τους συνταξιούχους που εργάζονται

Από την Πρωτοχρονιά θα τεθεί σε εφαρμογή η διάταξη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης…

17 Δεκεμβρίου 2023

Ζάκυνθος: Ασύλληπτο μπέρδεμα σε κηδεία – Άνοιξαν το φέρετρο και είδαν λάθος άνθρωπο

Σε κατάσταση σοκ βρέθηκαν οι συγγενείς και φίλοι μιας ηλικιωμένης γυναίκας που έφυγε πρόσφατα από…

17 Δεκεμβρίου 2023

Απίστευτο: Ανεμοστρόβιλος «σήκωσε» το σπίτι εξαμελούς οικογένειας στη Βάρη

Ανεμοστρόβιλος που σχηματίστηκε το βράδυ της Παρασκευής (15/12) διέλυσε το σπίτι εξαμελούς οικογένειας στη Βάρη.…

17 Δεκεμβρίου 2023