Κάθε μέρα παντού

«Κλασικός ιός της γρίπης αυτός που κυκλοφορεί»

Κώστας Χρήστου, γιατρός πνευμονολόγος, Δρ. Π.Θ.


Αναστάτωση έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας της γρίπης που κυκλοφορεί και στην Ελλάδα, είχε και θανατηφόρα κρούσματα. Από την έναρξη του φετινού κύματος γρίπης, προ δύο περίπου μηνών, οι πληροφορίες για το είδος της φετινής γρίπης, αλλά και οι φημολογίες ότι πρόκειται για το γνωστό ιό Η1Ν1 πληθαίνουν. Ο πνευμονολόγος γιατρός κ. Κώστας Χρήστου, διαβεβαιώνει πάντως ότι δεν πρόκειται για το «φόβο και τρόμο» Η1Ν1.

«Δεν πρόκειται για Η1Ν1, εξηγεί. Μέχρι στιγμής δεν παρατηρούμε τίποτα περισσότερο από την αναμενόμενη έξαρση λοιμώξεων του αναπνευστικού εν μέσω χειμώνα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού. Πρόκειται για την κλασική γρίπη, Η1Ν5, όπως είναι γνωστή με τον ιατρικό της όρο. Βέβαια, η κλασική γρίπη είναι πιο επικίνδυνη, ενώ ο Η1Ν1 είναι πιο μεταδοτικός. Αυτό που φοβόμαστε ως γιατροί είναι να μη γίνει συνδυασμός αυτών των δύο και προκύψει κάτι επικίνδυνο και παράλληλα μεταδοτικό».

Με την είσοδο του χειμώνα και του παγετού παρατηρήθηκε έξαρση των ιώσεων, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Χρήστου, δεν αερίζουμε καλά τα σπίτια μας, ενώ και στο σχολείο το ένα παιδί κολλάει το άλλο ευκολότερα. Συνεπώς το γεγονός πως το κρύο καταπολεμά τους ιούς είναι μύθος. «Το κρύο δεν καταπολεμά όλους τους ιούς. Το χειμώνα λόγω του κρύου, αλλά και των συνθηκών, βρίσκονται πολλά άτομα σε ένα κλειστό χώρο, ενώ ενδεχόμενο να προσβληθούμε από κάποιον ιό προσθέτει και η εναλλαγή ζεστού-κρύου. Αυτές είναι οι κύριες αιτίες που ευνοούν τις ιογενείς και μικροβιακές λοιμώξεις του αναπνευστικού. Βέβαια, για να είμαστε ακριβείς, αυτή την περίοδο δεν νοσηλεύονται πολλοί άνθρωποι από λοίμωξη του αναπνευστικού, καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι σχετικά ήπιες πια».

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείχνουν οι ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά και όσοι είναι άνω των 65 ετών και όσα παιδιά είναι κάτω των 5 ετών και ιδιαίτερα όσα είναι κάτω των 2 ετών, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είναι τόσο «δυνατό» είτε λόγω γήρανσης είτε λόγω «ανωριμότητας» του ανοσοποιητικού αντίστοιχα.

Στις ενδιάμεσες ηλικίες, εκείνοι που πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες είναι οι χρόνια πάσχοντες, οι καρδιοπαθείς καθώς και όσοι έχουν παθήσεις του αναπνευστικού (ΧΑΠ, άσθμα), οι σακχαροδιαβητικοί, αλλά και γενικά όλοι όσοι παίρνουν φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα. «Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι πρέπει κάθε Οκτώβριο να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης. Όσοι το έκαναν δεν χρειάζεται να κάνουν δεύτερη δόση, εκτός από κάποιους βαρύτατα πάσχοντες. Όσοι δεν το έκαναν, πρέπει να το κάνουν ακόμη και τώρα, καθώς έχουμε μπροστά μας ακόμη δύο μήνες χειμώνα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να επικοινωνήσουν με τον οικογενειακό τους γιατρό και να ακολουθήσουν τις οδηγίες του» σημειώνει ο κ. Χρήστου.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι μεταλλάξεις των ιών της γρίπης γίνονται στα θηλαστικά και δη στα θαλασσοπούλια και ύστερα περνούν στον άνθρωπο. Κάθε άνοιξη-καλοκαίρι επιστήμονες εξετάζουν τα νέα στελέχη που παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα θηλαστικά και ετοιμάζουν το επόμενο εμβόλιο που θα χορηγηθεί στους ασθενείς από τον επόμενο Οκτώβριο.

Ανάμεσα στις συμβουλές για αποφυγή λοιμώξεων του αναπνευστικού, ο κ. Χρήστου, σημειώνει: «Πρέπει να εφαρμόζουμε πιστά τους κανόνες καθημερινής υγιεινής όπως το καλό πλύσιμο των χεριών, την καλή στοματική υγιεινή, όταν βήχουμε βάζουμε μπροστά το εσωτερικό του αγκώνα μας και όχι την παλάμη μας, αερίζουμε καθημερινά τους κλειστούς χώρους και διατηρούμε σταθερή θερμοκρασία στο σπίτι μας γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου».

Σοφία Μαυραντζά

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το