Κατηγορίες: Photo GalleryΠολιτική

«Καμία συμφωνία για χωρικά ύδατα»

Κατηγορηματικός ο υπουργός Εξωτερικών για τις αναφορές Τούρκου πρώην πρέσβη

 


 

 


Το Κυπριακό, ενεργειακά θέματα και η εξέλιξη των ευρωτουρκικών σχέσεων απασχόλησαν τις συνομιλίες που είχαν σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης και η νέα υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου- Μαρκουλή, που πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψή της στο εξωτερικό, υπό την ιδιότητα της υπουργού, στην Αθήνα.

Ο κ. Λαμπρινίδης εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Κύπρο, με αφορμή την πρόσφατη καταστροφή στη βάση Ευ. Φλωράκης και υπογράμμισε ότι η αλληλεγγύη προς τον κυπριακό λαό συνιστά θεμέλιο λίθο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

«Ξαναζεσταμένο φαγητό», χαρακτήρισε ο κ. Λαμπρινίδης το «θόρυβο» γύρω από τα λεχθέντα από τον Τούρκο πρώην πρέσβη Ντενίζ Μπουλούκμπασι για υποτιθέμενη συμφωνία με την Ελλάδα για τα χωρικά ύδατα.

Ο κ. Λαμπρινίδης τόνισε ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει τέτοιου είδους συμφωνία και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων, όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι αντικείμενο των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία είναι η εξεύρεση λύσης στο θέμα της υφαλοκρηπίδας, πρόσθεσε ότι η Αθήνα σέβεται την εμπιστευτικότητα των συνομιλιών και τάσσεται υπέρ της παραπομπής στο δικαστήριο της Χάγης σε περίπτωση μη εξεύρεσης λύσης.

Είπε επίσης ότι δεν δέχεται να αμφισβητεί κανείς τον πατριωτισμό οποιουδήποτε κόμματος ή πολιτικού και κάλεσε όλα τα ελληνικά κόμματα να είναι μια γροθιά σε αυτά τα ζητήματα.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε απάντηση σχετικής ερώτησης δημοσιογράφου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε ο κ. Λαμπρινίδης από κοινού με την επισκεπτόμενη στην Αθήνα νέα υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ε. Κοζάκου – Μαρκουλή.

Επανέλαβε ότι η Αθήνα στηρίζει μια συνολική, συμφωνημένη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και λαμβανομένης υπόψη της ιδιότητας της Κύπρου ως μέλους της ΕΕ.

Ο κ. Λαμπρινίδης καταδίκασε τις «εμπρηστικές», όπως τις χαρακτήρισε, τουρκικές δηλώσεις για το ενδεχόμενο ερευνών στην ΑΟΖ Κύπρου, προσθέτοντας ότι αποκαλύπτουν την ουσία του προβλήματος, που είναι η συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος της Κύπρου και η άρνηση συμμόρφωσης προς τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις υποχρεώσεις της Άγκυρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και κάλεσε την Τουρκία να προχωρήσει στην υιοθέτηση της σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Εξάλλου, η Κύπρια υπουργός υπογράμμισε την αδελφική σχέση των δύο χωρών και κυβερνήσεων και εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη της για την αμέριστη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στην πρόσφατη τραγωδία που έπληξε το νησί.

Απαντώντας σε ερώτηση, για την διάσταση μεταξύ των προτάσεων Χριστόφια στις διαπραγματεύσεις αφενός και των προτιμήσεων των Κυπρίων πολιτών, όπως αποτυπώνονται στα γκάλοπ, αλλά και των θέσεων των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων αφετέρου, η κ. Κοζάκου – Μαρκουλή τόνισε ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας βασίζει τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στην απαίτηση ενός κράτους με μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια, δηλαδή διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που περιγράφουν τα ψηφίσματα. Ο κ. Χριστόφιας είναι σε αυτά τα πλαίσια που υπέβαλε τις προτάσεις του, που στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και διασφαλίζουν τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρόσθεσε η Κυπρία υπουργός Εξωτερικών, έχει εκλεγεί από τον κυπριακό λαό και εκφράζει τη βούληση του κυπριακού λαού.

 

Συνάντηση Αβραμόπουλου

με τη νέα ΥΠΕΞ της Κύπρου

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, συναντήθηκε, σήμερα, Πέμπτη, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, με την υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλή.

Ο Δ. Αβραμόπουλος δήλωσε: «Είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε, καταρχήν και να ανταλλάξουμε απόψεις μπροστά στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί για το εθνικό μας θέμα. Αλλά και ενόψει μιας πολύ σημαντικής στιγμής για την Κύπρο στην Ευρώπη, που είναι η ανάληψη, στο Β’ εξάμηνο του 2012, της Ευρωπαϊκής Προεδρίας. Εκείνο που θέλω να επισημάνω είναι ότι – όπως πάντοτε – η Νέα Δημοκρατία, ως πολιτική Παράταξη ευθύνης, είτε είναι στην αντιπολίτευση, είτε είναι στην κυβέρνηση, στέκεται στο πλευρό της Κύπρου μας και των αδελφών μας στο Νησί, σε αυτή τη συνεχή προσπάθεια για να φθάσουμε, κάποτε, στο επιθυμητό αποτέλεσμα, που είναι μια βιώσιμη, σταθερή, αλλά και δίκαιη λύση.

Γνωρίζουμε ότι νέα δεδομένα έχουν διαμορφωθεί. Αυτά, όμως, δεν μας αποθαρρύνουν. Το εθνικό μέτωπο είναι ενιαίο και σταθερό. Στην κ. υπουργό θα ήθελα να ευχηθώ, εξ ονόματος του προέδρου και όλων μας, καλή επιτυχία στη δύσκολη αποστολή της και να υπολογίζει πάντοτε στην παρουσία μας.

Για μας η Κύπρος είναι πάνω και πέρα από κόμματα».

Από την πλευρά της, η Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλή ανέφερε: «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή μου που βρίσκομαι, σήμερα, εδώ, στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, με τον αντιπρόεδρο κ. Αβραμόπουλο, φίλο από παλιά, τον κ. Παναγιωτόπουλο και τους συνεργάτες τους, για να συνεχίσουμε αυτή την πολύ στενή συνεργασία, μεταξύ του Κυπριακού και του ελληνικού λαού και να δούμε, μαζί, όλα αυτά τα καυτά θέματα, τα οποία θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως Κύπρος και Ελλάδα. Πρώτον, το Κυπριακό. Και, βέβαια, τις προκλήσεις οι οποίες υπάρχουν, σήμερα, στη γειτονιά μας, στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Αλλά και την πολύ μεγάλη πρόκληση – όπως ανέφερε ο κ. αντιπρόεδρος – της προεδρίας της Κύπρου στην ΕΕ. Προσβλέπουμε σε μια πολύ στενή συνεργασία, αλλά και αρωγή εκ μέρους της κυβέρνησης, αλλά και γενικότερα της Ελλάδας. Γιατί, σίγουρα, το μεγάλο στοίχημα είναι να έχουμε μία επιτυχημένη προεδρία. Προσβλέπω σε μια πολύ στενή συνεργασία, σε ένα κανάλι επικοινωνίας, για να μπορέσουμε, όλοι μαζί, να αντιμετωπίσουμε τα πολύ σοβαρά εθνικά θέματα, που έχουμε μπροστά μας. Γιατί, για μας, η εξωτερική πολιτική είναι αχρωμάτιστη, είναι ακομμάτιστη και θα πρέπει όλες οι δυνάμεις Κύπρου και Ελλάδας να ενωθούν για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις μεγάλες προκλήσεις».

 

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

ΠΟΥ: Περισσότερα από 8.000 παιδιά κάτω των 5 ετών έλαβαν φροντίδα για οξύ υποσιτισμό στη Γάζα

Περισσότερα από 8.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών έλαβαν φροντίδα στη Λωρίδα της Γάζας…

13 Ιουνίου 2024

Βρετανία: Μεσαιωνικές ταφόπλακες 800 ετών ανακαλύφθηκαν σε ιστορικό ναυάγιο

Μια αναπάντεχη ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε από Βρετανούς αρχαιολόγους στον κόλπο Στάντλαντ, στα ανοικτά των ακτών του…

12 Ιουνίου 2024

Δανία: Έψαχναν ένα κλεμμένο ποδήλατο και τελικά βρήκαν κλεμμένα… έργα τέχνης

Στην Κοπεγχάγη, η έρευνα για τη φερόμενη κλοπή ενός ποδήλατου οδήγησε στον εντοπισμό έργων τέχνης…

12 Ιουνίου 2024

Στις 29 Ιουνίου οι εκλογές στον ΓΣΒ «Η Νίκη»

Το Σάββατο 29 Ιουνίου θα διενεργηθούν εκλογές για να αναδειχθεί νέα διοίκηση στον ΓΣΒ «Η…

12 Ιουνίου 2024

Αμοργός: Αυτό είναι το τελευταίο μήνυμα του 59χρονου τουρίστα που αγνοείται

Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό του 59χρονου Αμερικανού τουρίστα στην Αμοργό. Τα ίχνη…

12 Ιουνίου 2024

Τόρι Σπέλινγκ: Άφησε σε τραγική κατάσταση το σπίτι που ζούσε με τα πέντε της παιδιά – Τι αποκάλυψαν οι γείτονες

Η Τόρι Σπέλινγκ εγκατέλειψε το πολυτελές ακίνητο, όπου ζούσε για τέσσερις μήνες με τα πέντε…

12 Ιουνίου 2024