Τοπικά

«Καλλικράτης» και στο ΙΚΑ

Καταργούνται παραρτήματα που συγχωνεύονται με του Βόλου


Αναμένεται η εγκύκλιος για την οριστικοποίηση των αλλαγών

«Καλλικράτης» και στο ΙΚΑ, καθώς σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από το περιφερειακό κατάστημα Βόλου, καταργούνται παραρτήματα και γενικά επέρχονται αλλαγές στη διάρθρωση της υπηρεσίας. Παράλληλα συνεχίζονται τα προβλήματα με τις ελλείψεις γιατρών, καθώς όπως καταγγέλλουν ασφαλισμένοι του ΙΚΑ Βόλου, για τα μέσα Μαρτίου πλέον μπορούν να «κλείσουν ραντεβού» για οφθαλμίατρο και καρδιολόγο…

Μετά τους ΟΤΑ, τα σχολεία και τα Επιμελητήρια, ήρθε η σειρά και του ΙΚΑ για «Καλλικράτη», σχέδιο δηλαδή συγχωνεύσεων-καταργήσεων παραρτημάτων του Ιδρύματος, τα οποία παρουσιάζουν προβλήματα.

Πρόκειται για σχέδιο μείωσης των λειτουργικών εξόδων, που θα επιτευχθεί με την αναστολή λειτουργίας αρκετών παραρτημάτων, περίπου 85 από τα 130 που λειτουργούν σήμερα σε όλη τη χώρα.

Το σχέδιο προβλέπει ότι θα υπάρχει ένα τοπικό υποκατάστημα στα όρια κάθε νέου Δήμου και μόνο όποιο παράρτημα έχει τη «δυναμικότητα» να γίνει υποκατάστημα, θα συνεχίσει τη λειτουργία του.

Αυτό σημαίνει ότι παραρτήματα που υπολειτουργούν με 1 ή 2 άτομα προσωπικό, θα συγχωνευθούν με το υποκατάστημα και το προσωπικό θα ενισχύσει το υποκατάστημα.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές το περιφερειακό υποκατάστημα Βόλου, στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγονται σήμερα πέντε παραρτήματα, αυτά της Αγριάς, της Σκιάθου, της Σκοπέλου, της Ζαγοράς και του Βελεστίνου, θα ενδυναμωθεί, καθώς θα καταργηθούν με παράλληλη συγχώνευση στο περιφερειακό, τα παραρτήματα Αγριάς, που απασχολεί δύο υπαλλήλους και Ζαγοράς, επίσης με δύο. Το παράρτημα του ΙΚΑ Βελεστίνου, το οποίο απασχολεί τρεις υπαλλήλους, θα συγχωνευθεί με το τοπικό υποκατάστημα Ν. Ιωνίας. Επίσης το παράρτημα Ν. Αγχιάλου, που υπάγεται σήμερα στο τοπικό υποκατάστημα Αλμυρού και απασχολεί τέσσερις υπαλλήλους, θα διαχωριστεί από του Αλμυρού και θα συγχωνευθεί με του Βόλου. Αυτόνομα θα παραμείνουν τα παραρτήματα Σκιάθου, που απασχολεί σήμερα επτά υπαλλήλους και Σκοπέλου, που απασχολεί δύο.

Ήδη αναμένεται η εγκύκλιος για την οριστικοποίηση των αλλαγών, η οποία και θα τεθεί σε εφαρμογή αμέσως.

Η κατάργηση των παραρτημάτων αναμένεται να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, που θα αναγκάζονται πλέον να διανύουν αρκετά χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθούν. Και μπορεί η Ν. Αγχίαλος ή το Βελεστίνο και η Αγριά να βρίσκονται κοντά στο Βόλο, οι ασφαλισμένοι ωστόσο της περιοχής του Ανατολικού Πηλίου (Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου) αναμένεται να ταλαιπωρηθούν, καθώς θα αναγκάζονται χειμώνα καιρό να διανύουν απόσταση μιας και πλέον ώρας, για να έρθουν στο περιφερειακό υποκατάστημα.

Οι ελλείψεις γιατρών

Συνεχίζονται τα προβλήματα με τις ελλείψεις γιατρών του ΙΚΑ στην Υγειονομική Μονάδα του Βόλου. Ασφαλισμένη που ήθελε να «κλείσει ραντεβού» με καρδιολόγο, αν και προσπάθησε πολλές φορές μέσω του «184», έλαβε την απάντηση ότι οι λίστες είναι κλειστές μέχρι 11 Μαρτίου και να επιχειρήσει τις επόμενες ημέρες από τις 7 το πρωί(!), ενώ άλλη ασφαλισμένη που ήθελε να «κλείσει ραντεβού» με οφθαλμίατρο, έλαβε την απάντηση ότι όλα είναι κλειστά μέχρι τα μέσα Μαρτίου και να επιχειρήσει και αυτή τις επόμενες ημέρες από τις 7 το πρωί(!)

Η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών από ενδιαφερόμενους γιατρούς να προσληφθούν στο ΙΚΑ Βόλου έληξε, ωστόσο σύμφωνα με έγκυρες πηγές από την τοπική Υγειονομική Μονάδα οι διαδικασίες ανάληψης υπηρεσίας δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν πριν το Μάρτιο-Απρίλιο.

Η τοπική Υγειονομική Μονάδα έχει ζητήσει από τη διοίκηση του Ιδρύματος την πρόσληψη 25 γιατρών στο πλαίσιο της προκήρυξης για 1400 πανελλαδικά, μεταξύ των οποίων ενός οφθαλμιάτρου, ενός ψυχιάτρου, ενός καρδιολόγου, δύο παθολόγων, ενός νευρολόγου, ενός χειρουργού, δύο ορθοπεδικών, ακτινολόγων, ενδοκρινολόγου  και ενός οδοντιάτρου.

Σημειώνεται πως σε ένα χρόνο ο αριθμός των υπηρετούντων γιατρών στο ΙΚΑ Βόλου μειώθηκε κατά 19, ενώ την τελευταία δεκαετία αποχώρησαν ή έληξαν οι συμβάσεις 40 γιατρών… Η αναλογία είναι περίπου ένας γιατρός για κάθε 1300 ασφαλισμένους…

Εργόσημο

Στο μεταξύ, από την 1η Μαρτίου η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή τη διάταξη του Ν. 3863/10, με την οποία η ασφάλιση του απασχολούμενου οικιακού προσωπικού θα γίνεται με το ειδικό εργόσημο, με την ειδική πολύπτυχη επιταγή συγκεκριμένης χρηματικής αξίας. Στο ποσό του εργόσημου θα περιλαμβάνονται το ποσό της αμοιβής του εργαζομένου και το ποσό της εισφοράς εργοδότη και ασφαλισμένου. Ο απασχολούμενος θα παραλαμβάνει από τον εργοδότη όπου απασχολήθηκε το εργόσημο (μορφή επιταγής) και θα το εξοφλεί σε οποιαδήποτε τράπεζα έχει συνάψει σύμβαση με τον οικείο ασφαλιστικό οργανισμό, εν προκειμένω με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Στη συνέχεια, το πιστωτικό ίδρυμα θα αποδίδει τις εισφορές στο ΙΚΑ και θα καταχωρίζεται η ασφάλιση στον εργαζόμενο.

Με τη διάταξη που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ φιλοδοξεί να περιορίσει την ανασφάλιστη εργασία, που στις περιπτώσεις απασχόλησης οικιακού προσωπικού ανέρχεται σε ιδιαίτερα μεγάλα ποσοστά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το