Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

«Ισχυρά κίνητρα στους νέους για να γίνει ξανά η γεωργία επιλογή με προοπτική»


Τόνισε ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός σε εκδήλωση παρουσία του Κ. Σκανδαλίδη

Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για την 101η επέτειο του Κιλελέρ

Κορυφώνονται σήμερα οι διήμερες εκδηλώσεις  που διοργανώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Κιλελέρ για να τιμηθεί η 101η επέτειο από την εξέγερση των Θεσσαλών αγροτών στο Κιλελέρ το 1910. Στις εκδηλώσεις θα παραβρεθεί και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κων. Σκανδαλίδης.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες με ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο παλιό δημαρχείο στο Κιλελέρ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, σήμερα στις11 το πρωί στο χώρο του Μνημείου του Αγρότη θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Κιλελέρ κ. Ρίζο Κομήτσα, εκπροσώπων Νέων Αγροτών, δευτεροβάθμιων συνεταιριστικών οργανώσεων, τριτοβάθμιων συνεταιριστικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ), πολιτικών κομμάτων και ομιλία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού. Θα ακολουθήσουν κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Ομιλία Κ. Αγοραστού

για αγρότες

Στην ημερίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Κιλελέρ χθες στο Κιλελέρ ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας πρότεινε μεταξύ άλλων η έκδοση των οικοδομικών αδειών για κατοικίες και αποθήκες στα χωριά – εξαιρουμένων των τουριστικών περιοχών – να γίνεται δωρεάν ή με ελάχιστο κόστος για τους παραγωγούς και ιδίως τους νέους

Επίσης, έθεσε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδη τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους στη Θεσσαλία: το αυξημένο κόστος παραγωγής, την ασυνέπεια του κράτους στις πληρωμές, την επιβάρυνση από το νέο νόμο του ΕΛΓΑ

Πρότεινε να παραταθεί για ένα χρόνο η άδεια χρήσης νερού και να παροχετευθεί «φθηνό» χρήμα στους παραγωγούς από το τραπεζικό σύστημα.

Επιπλέον, ο κ. Αγοραστός, πρότεινε την παροχή ισχυρών, ουσιαστικών κινήτρων στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τη γεωργία, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Είναι η πρώτη φορά μετά από τρεις τουλάχιστον δεκαετίες που οι Έλληνες  στρέφονται στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας και ιδίως στη γεωργία. Πρέπει ως χώρα να αξιοποιήσουμε αυτή τη στροφή στη γεωργία και η ανάγκη να γίνει επιλογή με προοπτική. Κάθε θέση εργασίας στην κτηνοτροφία δημιουργεί 10 θέσεις εργασίας συνολικά στην οικονομία, ενώ στις αροτραίες καλλιέργειες κάθε θέση εργασίας δημιουργεί 3-8 θέσεις συνολικά στην οικονομία. Σε μια εποχή που η ανεργία στην Ελλάδα εκτοξεύεται, όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι αυτό», είπε και πρότεινε η έκδοση των οικοδομικών αδειών για κατοικίες και αποθήκες στα χωριά – εξαιρουμένων των τουριστικών περιοχών – να γίνεται δωρεάν ή με ελάχιστο κόστος για τους παραγωγούς και ιδίως τους νέους».

Απευθυνόμενος στον παριστάμενο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη, επισήμανε ότι η γεωργία στην Ελλάδα έχει ευοίωνες προοπτικές αλλά και μεγάλα προβλήματα:

«Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και τις καινοτόμες πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί, υπάρχουν εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα που όχι μόνο δεν πρέπει να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί αλλά πρέπει να τα αναδείξουμε, να τα συζητήσουμε και το κυριότερο να δώσουμε λύσεις», επισήμανε.

Ο κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι απαιτούνται λύσεις «τώρα, όχι αύριο στα μεγάλα προβλήματα άλλα που έρχονται από το παρελθόν (διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας) και άλλα που έχουν δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες και εντείνονται» Ειδική αναφορά έκανε στο πετρέλαιο, στο οποίο ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης αυξήθηκε τρεις φορές τον τελευταίο χρόνο.

Ο κ. Κ. Αγοραστός αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι «υπάρχουν στην περιοχή μας παραγωγοί που δεν έχουν πληρωθεί επιδοτήσεις από το 2007 και ουδείς τους εξηγεί το γιατί με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ».

Ειδική αναφορά έκανε στην αύξηση του κόστους των λιπασμάτων, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών με μείωση των καλύψεων του ΕΛΓΑ («αφήνετε τους αγρότες μόνους», είπε), ενώ ζήτησε να παραταθεί η άδεια χρήσης νερού στο πλαίσιο της πολλαπλής συμμόρφωσης για έναν ακόμη χρόνο.

Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο με «τα διάσπαρτα παντού μισοτελειωμένα έργα και ιδίως αρδευτικά», ζήτησε να ανακοινωθούν «δίκαιες αποζημιώσεις στο βαμβάκι για τις ζημιές από το πράσινο σκουλήκι και τη βροχή ανάλογα με το ποσοστό ζημιάς του καθένα» και έθεσε με έμφαση το ζήτημα της χρηματοδότησης με φθηνό χρήμα λέγοντας ότι «τον τελευταίο χρόνο έχουν κλείσει οι στρόφιγγες του τραπεζικού συστήματος».

Τέλος, κ. Κώστας Αγοραστός έθεσε μεταξύ άλλων το ζήτημα των μεταλλαγμένων ζητώντας να μείνουν εκτός της Ελλάδας και είπε ότι «οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας αξιώνουν να ακούσουν από τον υπουργό αγροτικής Ανάπτυξης καθαρές κουβέντες, εφαρμόσιμες λύσεις, ουσιαστική χρηματοδότηση, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τα μεγάλα θέματα που τους απασχολούν».

Συνεδρίαση

του Περ. Συμβουλίου

Επίσης, σήμερα στις 2 το μεσημέρι συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας με θέμα την αγροτική ανάπτυξη και προσκεκλημένο τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Σκανδαλίδη (στο Ξενοδοχείο «Divani Palace» στη Λάρισα).

Ο κ. Κώστας Αγοραστός στην σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου θα τονίσει μεταξύ άλλων: «Οι Θεσσαλοί βαμβακοπαραγωγοί αξιώνουν δίκαιες αποζημιώσεις ανάλογα με το ποσοστό ζημιάς που υπέστη ο καθένας. Οι Θεσσαλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι αξιώνουν «καθαρές κουβέντες, εφαρμόσιμες λύσεις, ουσιαστική χρηματοδότηση, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τα μεγάλα προβλήματά τους: Την εκτίναξη του κόστους παραγωγής ως αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης των φόρων που προβλέπει το Μνημόνιο. Τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί σημαντικά πετρέλαιο, ρεύμα, σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ΦΠΑ. Ειδικά οι κτηνοτρόφοι είναι σε απόγνωση από τη ραγδαία αύξηση της τιμής των ζωοτροφών. Τις μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή των παραγωγών από τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις και τα πάσης φύσεως προγράμματα. Χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι στη Θεσσαλία περιμένουν ακόμη να εισπράξουν τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, που είναι δικά τους χρήματα, δεν τους τα χαρίζει το κράτος – κάποιοι περιμένουν να πληρωθούν από το 2007».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Δημόσιο: Χρωστάει 3,2 δισ. ευρώ στους ιδιώτες – Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές «ανηφορίζουν»

Το ελληνικό Δημόσιο εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης στερώντας πολύτιμη ρευστότητα σε περίοδο υψηλού…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Δημοσκόπηση: Κατρακυλά στην 5η θέση ο ΣΥΡΙΖΑ – Προβάδισμα Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ

Μεγάλο προβάδισμα διατηρεί η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατρακυλά στην…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Γιατρός – «χασάπης» στη Βρετανία: Έκανε περιτομές χωρίς άδεια και με σκουριασμένα εργαλεία

Ένας πρώην γιατρός από τη Βρετανία κατηγορείται πως χρησιμοποίησε ένα σκουριασμένο ιατρικό εργαλείο για να…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Οδηγός ταξί έκοβε αποδείξεις με εικονικό ΑΦΜ – Απέκρυψε πάνω από 79.000 ευρώ

Στη σύλληψη ενός 49χρονου οδηγού ταξί που εξέδιδε φορολογικές αποδείξεις με εικονικό ΑΦΜ, προχώρησαν αστυνομικοί…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Λάρισα: Εισαγγελική έρευνα για το λευκό ποινικό μητρώο της 78χρονης ιδιοκτήτριας λούνα παρκ

Σε εξέλιξη είναι η εισαγγελική έρευνα που διέταξε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας, σχετικά με την…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Στο Νοσοκομείο Βόλου ηλικιωμένη

Στο Νοσοκομείο Βόλου μεταφέρθηκε σήμερα το μεσημέρι μια 88χρονη γυναίκα από τη Σκόπελο. Ειδικότερα, με…

19 Σεπτεμβρίου 2024