Photo Gallery, Πολιτισμός

«Η σονάτα του σεληνόφωτος» από το Ερασιτεχνικό Εργαστήρι

Η θεατρική διασκευή του έργου του Γ. Ρίτσου στην Π. Ηλεκτρική

 

 

 

«Η σονάτα του σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου παρουσιάζεται από το  Ερασιτεχνικό Θεατρικό Εργαστήρι του Καλλιτεχνικού Οργανισμού –  ΔΗΠΕΘΕ Βόλου – Κ.Ε. στο Θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής στις 4 και 5 Μαΐου.

Είναι ένα πανανθρώπινο ποίημα που έχει ανέβει επανειλημμένα σε θεατρικές σκηνές, καθώς η γλώσσα  του είναι βαθιά αληθινή και επιδέχεται, διαφορετικούς τρόπους ανάγνωσης αλλά και πολλές ερμηνείες.

Το Θεατρικό Εργαστήρι  παρουσιάζει τη «Σονάτα του σεληνόφωτος» σε μια διαφορετική διασκευή καθώς οι ήχοι, ο λόγος , η κίνηση και η μουσική συνθέτουν μια σύγχρονη παράσταση  που αναφέρεται στον έρωτα, στη ζωή και στο θάνατο.

Τη σκηνοθεσία και τη διδασκαλία της παράστασης  έχει αναλάβει ο Δημήτρης Δακτυλάς, τη μουσική σύνθεση η Έλενα Λύρη. Ερμηνεύουν οι: Μαρία Κυδωνάκη, Πόπη Παντελίδου, Ολίνα Μανωλοπούλου, Μάρθα Παπαθανασίου, Ρόζα Σταμούλη, Ζωή Σωτηρίου, Γιώργος Παπαδόπουλος, Φρειδερίκη Μπεκίρη, Κωνσταντίνος Δημητρακάκης, Άρτεμις Χατζηαποστολίδου, Νίκη Μιλήνη, χορεύει η Στεριανή Τσουβάκα.

Ανοιξιάτικο βράδυ. Μεγάλο δωμάτιο παλιού σπιτιού. Μια ηλικιωμένη γυναίκα, ντυμένη στα μαύρα, μιλάει σ’ έναν νέο. Δεν έχουν ανάψει φως. Απ’ τα δύο παράθυρα μπαίνει ένα αμείλικτο φεγγαρόφωτο.

Η  Γυναίκα με τα Μαύρα έχει εκδώσει δύο-τρεις ενδιαφέρουσες ποιητικές συλλογές θρησκευτικής πνοής.

«Άφησέ με να έρθω μαζί σου. Τι φεγγάρι απόψε!

Είναι καλό το φεγγάρι, – δε θα φαίνεται που άσπρισαν τα μαλλιά μου. Το φεγγάρι θα κάνει πάλι χρυσά τα μαλλιά μου. Δε θα καταλάβεις. Άφησέ με να έρθω μαζί σου».

Η Σονάτα του Σεληνόφωτος ανήκει στη συλλογή Τέταρτη Διάσταση, η οποία αποτελείται από 17 «σκηνικούς» μονολόγους, που εκφράζουν βαθύτερες αναζητήσεις του ποιητή πάνω στα μεγάλα προβλήματα της ζωής.

«Τέσσερις μόνο μέρες χρειάστηκαν στο Γιάννη Ρίτσο για να ολοκληρώσει τη σύνθεση «Η σονάτα του σεληνόφωτος». Από τις 14 έως τις 17 Ιουνίου του 1956, σχεδόν απνευστί, ο ποιητής δημιουργεί το σπουδαιότερο ίσως έργο του.

…Όταν τη γράφει, ο Γιάννης Ρίτσος είναι 47 ετών. Έχει καταδυθεί στον πυρήνα της ύπαρξης και γνωρίζει:

«Το ξέρω πως καθένας μοναχός πορεύεται στον έρωτα,

μοναχός στη δόξα και στο θάνατο.

Το ξέρω. Το δοκίμασα. Δεν ωφελεί. Άφησε με να ‘ρθω μαζί σου».

Η αγωνία ενός ανθρώπου για τη μοναξιά, τη ζωή που λιγοστεύει, την ερωτική επιθυμία, την παρηγοριά της μνήμης αλλά και την παρηγοριά της τέχνης.

Ένας μονόλογος που συμπυκνώνει την εμπειρία ολόκληρης της ζωής, την απόγνωση και την ομορφιά της.

Το Ερασιτεχνικό Θεατρικό Εργαστήρι λειτουργεί με την μορφή που έχει ως σήμερα από το 1993 στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου. Στόχος του είναι μέσα από τη λειτουργία του Ερασιτεχνικού Θεατρικού Εργαστηρίου, να ενισχύσει τη Θεατρική Παιδεία,  να δώσει τη δυνατότητα δημιουργικής απασχόλησης σε όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για το Θέατρο αλλά και να ενεργοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής και να τονώσει την πολιτιστική ανάπτυξη  της καλλιτεχνικής ζωής, στην πόλη μας. Στο  Θεατρικό Εργαστήρι διδάσκονται υποκριτική, αυτοσχεδιασμός, μουσική, σκηνογραφία, και απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Από το 1993 έως σήμερα έχουν «περάσει»  από το εργαστήριο εκατοντάδες  μαθητές. Εκτός από τα μαθήματα που γίνονται από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο, κάθε χρόνο ανεβαίνει από το Εργαστήρι και μία τουλάχιστον παράσταση.

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

Μοιραστείτε το