Photo Gallery, Τοπικά

«Επί τάπητος» η απορρόφηση πιστώσεων έργων ΕΣΠΑ στο Βόλο


Από τη χθεσινή συνάντηση της κ. Γερακούδη με τον κ. Σκοτινιώτη

Συνάντηση είχαν χθες η γ.γ. Αποκέντρωσης κ. Γερακούδη με το Δήμαρχο Βόλου


Χαμηλές απορροφητικότητες εξακολουθεί να παρουσιάζει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η πορεία των έργων που ο ενιαίος Δήμος Βόλου έχει εντάξει στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, εξετάστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λάρισα, με τη δημοτική ενότητα της Νέας Ιωνίας να εμφανίζεται πιο «προωθημένη» από αυτή του Βόλου.

Η γενική γραμματέας Αποκέντρωσης κ. Πόπη Γερακούδη συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Βόλου κ. Π. Σκοτινιώτη όπου συζήτησαν την πορεία των έργων που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ενώ χθες κατατέθηκε πρόταση για την ένταξη του έργου της αίθουσας θεάτρου στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας.

Ο Βόλος πρέπει να απορροφήσει τις πιστώσεις για τα αντιπλημμυρικά του Κραυσίδωνα, την αυτοματοποίηση του δικτύου της ΔΕΥΑΜΒ και την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και η Νέα Ιωνία για την πλατεία της Ευαγγελίστριας, Νέου Δέλτα και Ξηροκάμπου.

Επίσης στο ΕΣΠΑ είναι ενταγμένος και ο παιδικός σταθμός της Αισωνίας, ενώ η κ. Γερακούδη ενημέρωσε για τα χρηματοδοτικά προγράμματα που θα ανοίξουν.

Στόχος των συναντήσεων της κ. Πόπης Γερακούδη με τους δημάρχους της Θεσσαλίας, που ξεκίνησαν πριν από ένα περίπου μήνα και κάλυψαν το σύνολο των δήμων, ήταν να αποκτήσουν οι αιρετοί όλη την απαραίτητη πληροφόρηση και γνώση σχετικά με το σημαντικότερο εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής που διαθέτει σήμερα η περιφέρεια και η χώρα. Οι συναντήσεις που διοργάνωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας έδωσαν επίσης την ευκαιρία να καταγραφούν οι ανάγκες των δήμων και να ιεραρχηθούν τα έργα που είναι άμεσα υλοποιήσιμα, ώστε να διευκολυνθεί ο προγραμματισμός της Διαχειριστικής Αρχής της περιφέρειας Θεσσαλίας σε ό,τι αφορά στις προκηρύξεις και εντάξεις έργων.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν διαδοχικά, χθες, τεχνικές συσκέψεις εργασίας μεταξύ των εκπροσώπων των δήμων και στελεχών της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Θεσσαλίας, ενώ η γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Καλλιόπη Γερακούδη είχε και κατ’ ιδίαν συναντήσεις τόσο με τον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Κων. Τζανακούλη, όσο και αργότερα το μεσημέρι με τον δήμαρχο Βόλου κ. Παν. Σκοτινιώτη.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση με το Δήμο Λαρισαίων που είχε προγραμματιστεί για τις 10 π.μ. συμμετείχαν ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κ. Τζανακούλης, η αντιδήμαρχος κ. Δ. Μάντζαρη, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ζ. Γρηγορίου, καθώς και τα στελέχη των Διευθύνσεων Τεχνικών Υπηρεσιών κ.κ. Αιβαλιώτου Ασ. και Γιοβρή Ευ., Πολεοδομίας κ. Παρ. Νότη και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού κ. Γ. Οικονομίδης.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 2 μ.μ. με το Δήμο Βόλου, συμμετείχαν ο δήμαρχος Βόλου κ. Π. Σκοτινιώτης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Φ. Λαμπρινίδης, ο γ.γ. του δήμου κ. Ηλ. Χούστης, καθώς και τα στελέχη των Διευθύνσεων Προγραμματισμού κ.κ. Γ. Τουλουμάκος και Ευστ. Νικηφόρου και Τεχνικών Υπηρεσιών  κ.κ. Γ. Γίδαρης και Αιμ. Σουβατζής.

Το περιεχόμενο των συναντήσεων περιλάμβανε θέματα σχετικά με την πορεία του ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία, την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου, τη διαχείριση του Προγράμματος, την επιτάχυνση υλοποίησης των ενταγμένων έργων, την ωρίμανση έργων προς ένταξη, τη διαχειριστική επάρκεια δικαιούχων της περιφέρειας Θεσσαλίας, τα έργα του «Θησέα», την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ και τον προγραμματισμό της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Θεσσαλίας.

Όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια των συναντήσεων, στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2011 για τους πόρους που διαχειρίζεται η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Θεσσαλίας να απορροφηθούν τουλάχιστον 40 εκ. ευρώ. Δηλαδή το ποσοστό απορρόφησης του ΕΣΠΑ για την ΕΔΑ Θεσσαλίας, να ανέλθει πάνω από το 27%, γεγονός που απαιτεί την εντατικοποίηση των προσπαθειών, τον καλύτερο συντονισμό, αλλά και τη στενή συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στην υλοποίηση του Προγράμματος φορέων και υπηρεσιών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το