Κατηγορίες: Τοπικά

«Διψάει» για τζίρο η αγορά και έριξε πρόωρα τις τιμές

Υπολειτουργεί η Διεύθυνση Εμπορίου και δεν διενεργεί ελέγχους

Η Ένωση Καταναλωτών Βόλου συμβουλεύει για τις εκπτώσεις

Μπαράζ προσφορών από 20% έως 40 % εν όψει των… εκπτώσεων σε όλα τα καταστήματα του Βόλου προκειμένου να συγκρατήσουν την κατακόρυφη πτώση του τζίρου τους.

Την ίδια ώρα εικόνα διάλυσης παρουσιάζει η Διεύθυνση Εμπορίου και οι έλεγχοι στην αγορά ήταν ανύπαρκτοι και την περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ ανεστάλη και η λειτουργία του Γραφείου Καταναλωτή με τη νομική μορφή που είχε μέχρι σήμερα.

Μέχρι να θεσπιστεί ο νέος φορέας και να λυθούν τα διαχειριστικά προβλήματα, το Γραφείο Καταναλωτή θα λειτουργεί με αποκλειστική ευθύνη της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου κάθε Δευτέρα και Τρίτη ώρα 8:15 το πρωί μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι.

Η αγοραστική κίνηση έχει πέσει στο «ναδίρ», η ψυχολογία των καταναλωτών επίσης  και οι έμποροι προσπαθούν να αναθερμάνουν την αγορά με προσφορές.

Ζητούν «σωσίβιο» στην κρίση και άρχισαν ήδη τις εκπτώσεις χωρίς να περιμένουν την επίσημη έναρξή τους στις 15 Ιανουαρίου.

Οι επιχειρηματίες καταβάλλουν προσπάθεια να μαζέψουν ό,τι μπορούν στα ταμεία τους, καθώς οι υποχρεώσεις τους τρέχουν και η στρόφιγγα του τραπεζικού δανεισμού έχει κλείσει πλέον για τα καλά.

Αν και την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά και την Πρωτοχρονιά δεκάδες χιλιάδες καταναλωτές επισκέφθηκαν τα καταστήματα, περιορίστηκαν στις αγορές τους σε χαμηλού κόστους είδη, κυρίως δώρα. Έτσι οι έμποροι, βλέποντας τα εμπορεύματά τους να παραμένουν στα ράφια των καταστημάτων, για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, κατέφυγαν σε πρόωρες εκπτώσεις που την προηγούμενη εβδομάδα έφτασαν και το 40%.

Την ίδια ώρα υπολειτουργεί η Διεύθυνση Εμπορίου, οι έλεγχοι λόγω έλλειψης προσωπικού δεν διενεργούνται και προετοιμάζεται η ανασυγκρότηση της υπηρεσίας με μεταφορά της από το Κτίριο Καπνού στη Νομαρχία.

Η Ένωση Καταναλωτών

Στο μεταξύ, οδηγίες για την προστασία των καταναλωτών εξέδωσε η Ένωση Καταναλωτών Βόλου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση:

Οι περισσότεροι καταναλωτές περιμένουν τις εκπτώσεις για να επωφεληθούν από τις μειωμένες τιμές των προϊόντων.

Τηρούνται όμως οι «κανόνες του παιχνιδιού», ή επιχειρείται με διάφορα τεχνάσματα η εξαπάτηση του καταναλωτικού κοινού;

Προσφορές: Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση, μεταξύ εκπτώσεων και προσφορών. Οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα της τρέχουσας περιόδου, για τα οποία η έκπτωση είναι συνήθως χαμηλή. Για τις προσφορές, η έκπτωση είναι ιδιαίτερα υψηλή, αλλά αφορά είδη παρωχημένης εποχής.

Εκπτώσεις: Σύμφωνα με τη νομοθεσία κατά την περίοδο των εκπτώσεων θα πρέπει να αναρτηθούν πινακίδες στις οποίες να αναγράφεται η εκατοστιαία έκπτωση (%) για κάθε είδος  ή και για όλα τα είδη. Αντί για ποσοστιαία έκπτωση (%) μπορεί το κατάστημα να αναρτήσει πινακίδες με την τιμή πώλησης Πριν και μετά την έκπτωση.

Η έκπτωση που αναγράφεται στη βιτρίνα σαν ενιαίο ποσοστό, δεν ανταποκρίνεται πάντα σε όλα τα είδη. Ποσοστά π.χ. έως 50% αφορούν ελάχιστο αριθμό ειδών, που συνήθως έχουν εξαντληθεί.

Πριν ξεκινήσετε για ψώνια, πρέπει να προγραμματίσετε τις αγορές μας, σύμφωνα με τις ατομικές και οικογενειακές ανάγκες. Δεν δημιουργούμε περιττές ή τεχνητές «ανάγκες» και δεν πέφτουμε στην παγίδα της υπερκατανάλωσης.

Επισκεπτόμαστε την αγορά πριν τις εκπτώσεις για να δούμε τις πραγματικές τιμές (πριν την έκπτωση), και να επισημάνουμε τα είδη που ενδιαφερόμαστε να αγοράσουμε. Μόνο έτσι, θα έχουμε τη δυνατότητα σύγκρισης.

Οι βιτρίνες των καταστημάτων δεν πρέπει να αλλάζουν ώστε να μπορεί να γίνει σύγκριση τιμών. Η αλλαγή της βιτρίνας λόγω εκπτώσεων πρέπει να σας προβληματίσει.

Είμαστε επιφυλακτικοί στις μεγάλες εκπτώσεις. Εξετάζουμε την ποιότητα των προϊόντων και την προέλευσή τους. Κυκλοφορούν προϊόντα δεύτερης διαλογής, ελαττωματικά και «μαϊμούδες».

Δεν αγοράζουμε πράγματα μόνο επειδή είναι φθηνά. Όσο φθηνό και αν είναι κάτι, όταν δεν το χρειαζόμαστε, είναι ακριβό.

Δεν πρέπει να επηρεαζόμαστε από τις διαφημίσεις. Η πραγματικότητα δεν ανταποκρίνεται στην ωραιοποιημένη εικόνα της διαφήμισης.

Αγοράζουμε μόνο εποχιακά είδη. Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη σπάνια έχουν εκπτώσεις. Αντίθετα μπορεί να πετύχουμε καλές τιμές σε ρούχα, παπούτσια και είδη εποχής.

Αν αγοράσουμε με δόσεις ενημερωνόμαστε για τη μηνιαία δόση, το ετήσιο επιτόκιο και το σύνολο των δόσεων. Οι αγορές με πιστωτικές κάρτες έχουν πολύ υψηλό επιτόκιο, όταν υπερβαίνουμε το όριο.

Ζητάμε για όλες τις αγορές μας απόδειξη. Είναι απαραίτητη αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα στο προϊόν που αγοράσαμε

Κάνουμε έλεγχο αγοράς και δεν ξεχνάμε ότι οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα. Προσέχουμε την τελική τιμή και όχι το μεγάλο ποσοστό έκπτωσης. Αγοράζουμε μόνο όταν μας ικανοποιεί ο συνδυασμός ποιότητα – τιμή

Αν αγοράσουμε ελαττωματικό προϊόν, το επιστρέφουμε αμέσως. Οι δικαιολογίες του τύπου «είναι προσφορά» ή ότι στις εκπτώσεις ‘δεν γίνονται δεκτές επιστροφές» δεν ισχύουν για τα ελαττωματικά προϊόντα.

Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές  επιβάλλονται σε βάρος των υπευθύνων κυρώσεις.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Σχέδιο

Στο σχέδιο της κυβέρνησης τόσο για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν σε Θεσσαλία και…

23 Νοεμβρίου 2023

Εκτός έδρας θα παίξει η Εθνική αν προκριθεί στον “τελικό” για το Euro 2024

Δεν μας έκανε το χατίρι η κληρωτίδα της ΟΥΕΦΑ για την έδρα του δεύτερου αγώνα…

23 Νοεμβρίου 2023

Έργα

Το κόστος των έργων που πρέπει να γίνουν, ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές στον Βόλο…

23 Νοεμβρίου 2023

Σεμινάριο του ΣΘΕΒ: «Παρουσίαση του νέου εργασιακού νόμου Ν. 5053/2023 και των αλλαγών που επιφέρει στην εργασιακή νομοθεσία»

Ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών διοργανώνει δια ζώσης σεμινάριο την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, ώρες…

23 Νοεμβρίου 2023

Εκδηλώσεις του 1ου Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου για την Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Με τον απαιτούμενο δυναμισμό και την αναμενόμενη συμμετοχή ξεκίνησαν από τον 1οΣοροπτιμσιτικό Όμιλο Βόλου οι…

23 Νοεμβρίου 2023

Αλ.Μεϊκόπουλος-Ευ.Αποστολάκης για τα προβλήματα συνυπηρέτησης στρατιωτικών με συζύγους υπαλλήλους του δημοσίου

Σε Ερώτηση προχώρησαν ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και ο Βουλευτής Επικρατείας και…

23 Νοεμβρίου 2023