Πολιτισμός

«Γράμματα χωρίς παραλήπτη»

Από τη χθεσινή εκδήλωση στο Μεταξουργείο

Σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένες στη Σμύρνη διοργανώνει το Μουσικό Σχολείο Βόλου σε συνεργασία με το Σύλλογο «Ίωνες» και στόχο να βιώσουν οι μαθητές την ιστορία της Μικρασιατικής Καταστροφής. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες το απόγευμα στο Μεταξουργείο στη Νέα Ιωνία και ολοκληρώνονται μεθαύριο Πέμπτη, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων συναυλίες και μαθήματα στο Μουσικό Σχολείο με αντικείμενο τη Σμύρνη.

Χθες η ιστορικός και ερευνήτρια κ. Ειρήνη Σαρίογλου και η συνεργάτιδά της κ. Ελένη Λετώνη παρουσίασαν στην αίθουσα του Μεταξουργείου της Νέας Ιωνίας το ντοκιμαντέρ «Γράμματα χωρίς παραλήπτη», σε σκηνοθεσία Ηλία Δημητρίου, πρωτότυπη μουσική επένδυση της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και επιμέλεια της ιδίας της κ. Σαρίογλου.

Στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκε το βιβλίο «Το χρονικό των δέκα ημερών» της Αγάπης Μολυβιάτη – Βενέζη, αδελφής του Ηλία Βενέζη και μητέρας του τέως υπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Μολυβιάτη για τη Μικρασιατική Καταστροφή (Αϊβαλί 1922).

Την εκδήλωση πλαισίωσε χορευτικό συγκρότημα από το Σύλλογο «Ίωνες» της Νέας Ιωνίας Μαγνησίας σε συνεργασία με την πρόεδρο του συλλόγου κ. Άννα Αϊβαζόγλου.

Παράλληλα, διατέθηκε φωτογραφικό υλικό από το πλούσιο αρχείο του Συλλόγου για τη διοργάνωση έκθεσης φωτογραφίας στους χώρους του Μεταξουργείου και του Μουσικού Σχολείου Βόλου.

«Με πρωτοβουλία του σχολείου μας» επισήμανε η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Βόλου κ. Αρετή Τζανετοπούλου «πραγματοποιούμε σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένη στη Σμύρνη και την Ιστορία της Μικράς Ασίας. Δεν θα μπορούσαμε, λοιπόν, να ξεκινήσουμε από πουθενά αλλού εκτός από τη Νέα Ιωνία και το Μεταξουργείο. Το ντοκιμαντέρ που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση θα διδαχτεί ως μάθημα στο Μουσικό Σχολείο, θα ακολουθήσει σεμινάριο στους μαθητές για τη μουσική της Σμύρνης και οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με τις μουσικές παραστάσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης, όπου 130 παιδιά θα παρουσιάσουν τραγούδια και την ιστορία της Σμύρνης. Στόχος των εκδηλώσεων είναι τα παιδιά να βιώσουν ένα κομμάτι της Ιστορίας που μας έχει πληγώσει. Συγχρόνως, να πάρουμε παράδειγμα από τους Μικρασιάτες. Επίσης, υποστηρίζουμε ότι το σχολείο πρέπει να είναι ανοιχτό στην κοινωνία. Έτσι, λοιπόν, οι εκδηλώσεις μας προσφέρονται από τους μαθητές μας στην κοινωνία του Βόλου» σημείωσε η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου της πόλης.

Τέλος, σήμερα το πρωί οι κ.κ. Σαρίογλου και Λετώνη θα παραδώσουν ένα εναλλακτικό  μάθημα ιστορίας και μουσικής, συνοδεία κιθάρας, στους μαθητές του σχολείου με τη χρήση νέων τεχνολογιών διαδραστικού τύπου πάνω στο θέμα της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Βαγγέλης Καραμάνης

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το