Αθλητισμός

«Γιορτή χωρίς βία»

Οι πρόεδροι των Austrian Boys και της ΠΕΦΟ Βόλου δίνουν τα χέρια και μιλούν για το ματς των δύο Ολυμπιακών

Μεγάλο παιχνίδι θα φιλοξενηθεί την Κυριακή στο Πανθεσσαλικό στάδιο, αφού ο Ολυμπιακός Βόλου θα αναμετρηθεί με τον «Θρύλο» του ελληνικού ποδοσφαίρου, τον συνονόματό του από τον Πειραιά. Αναμένεται ένας θεαματικός αγώνας με τις κερκίδες να είναι κατάμεστες. Στο Βόλο, αναμένονται τουλάχιστον 6.000 οπαδοί των πρωτοπόρων και φυσικά το ζητούμενο είναι να μην υπάρξουν παρατράγουδα, όπως στο πρόσφατο ματς του Ολυμπιακού Β. με τον ΠΑΟΚ. Για το θέμα μιλούν σήμερα στη «Θ» ο πρόεδρος του Austrian Boys club Βαγγέλης Σώρος και ο ομόλογός του στην ΠΕΦΟ Βόλου και αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Λάζαρος Γαϊτάνης.

Εικόνες ντροπής εκτυλίχθηκαν στο Πανθεσσαλικό στάδιο στο προηγούμενο παιχνίδι που διεξήχθη σε αυτό ανάμεσα στον Ολυμπιακό Βόλου και τον ΠΑΟΚ. Οι οπαδοί του «Δικεφάλου του βορρά», που προσπάθησαν να εισέλθουν στις κερκίδες χωρίς να έχουν εισιτήρια δημιούργησαν σοβαρά επεισόδια και η Αστυνομία αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει δακρυγόνα για να τους απωθήσει. Η ατμόσφαιρα έγινε αποπνιχτική και ο αγώνας παραλίγο να τιναχθεί στον αέρα.

Ασφαλώς και παρόμοια γεγονότα δεν πρέπει να επαναληφθούν. Είκοσι χρόνια απουσίαζε από τα «μεγάλα σαλόνια» του Ελληνικού ποδοσφαίρου ο Ολυμπιακός Βόλου και τα εντός έδρας παιχνίδια πρέπει να αποτελούν γιορτή για το ποδόσφαιρο και φυσικά να προσελκύουν ολόκληρες οικογένειες και όχι μόνο εκείνους που πηγαίνουν στο γήπεδο για να δημιουργήσουν επεισόδια.

Θεωρητικά μία αναμέτρηση με αντίπαλο μεγάλη ομάδα του κέντρου, όπως ο Ολυμπιακός Πειραιώς, έχει μεγάλη επικινδυνότητα μια και θα είναι χιλιάδες οι οπαδοί της φιλοξενούμενης ομάδας. Φυσικά αυτό από μόνο του δεν σημαίνει τίποτε μια και στον Βόλο ήρθαν φέτος και φίλαθλοι άλλων μεγάλων ομάδων, όπως της ΑΕΚ και του Άρη και δεν συνέβη το παραμικρό.

Μάλιστα ο Ολυμπιακός Πειραιώς είναι γεγονός ότι έχει πολλές συμπάθειες μέσα στον Βόλο, ενώ η τοπική ΠΕΦΟ είναι από τις πλέον δραστήριες στη χώρα. Με την ευκαιρία, λοιπόν, της κυριακάτικης αναμέτρησης των δύο Ολυμπιακών την οποία θα παρακολουθήσουν χιλιάδες φίλαθλοι των δύο ομάδων μιλήσαμε με τον πρόεδρο της ΠΕΦΟ Βόλου κ. Λάζαρο Γαϊτάνη και τον ομόλογό του στον σύνδεσμο φιλάθλων του Ολυμπιακού Βόλου «Austrian Boys» κ. Βαγγέλη Σώρο. Οι δύο φίλαθλοι έδωσαν τα προγνωστικά τους και τόνισαν ότι οι Σύνδεσμοί τους θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στο παιχνίδι

Οι δύο Ολυμπιακοί μπορούν την Κυριακή να διαφημίσουν το ποδόσφαιρο;

Β. ΣΩΡΟΣ: Αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός Βόλου και ο Ολυμπιακός Πειραιώς είναι οι πιο θεαματικές ομάδες του πρωταθλήματος. Έχουν επιθετικό πνεύμα και αυτό πιστεύω ότι θα βγει στον αγωνιστικό χώρο του Πανθεσσαλικού. Η ομάδα του Πειραιά δεν βρίσκεται τυχαία στην κορυφή, αλλά και η δική μας ομάδα έδειξε ότι μπορεί να την κοντράρει στα ίσα. Θυμίζω ότι μέσα στο «Καραϊσκάκη» μπορεί να χάσαμε, αλλά φέραμε σε πολύ δύσκολη θέση τους αντιπάλους μας.

Λ. ΓΑΪΤΑΝΗΣ: Πραγματικά πιστεύω ακράδαντα ότι την Κυριακή μεγάλος κερδισμένος θα είναι το ποδόσφαιρο. Κατ’ αρχάς θα παίξουν δύο ομάδες με επιθετικό στιλ, που αρέσει στον κόσμο, ενώ περιμένω και η ατμόσφαιρα να είναι πολύ καλή. Εξάλλου, οι δύο σύλλογοι διατηρούν άριστες σχέσεις, ενώ έχουν και πολλά κοινά. Ίδιο όνομα, ίδιο έμβλημα και ίδια χρώματα. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι αρκετοί παίκτες του Ολυμπιακού Βόλου φόρεσαν και τη φανέλα του Ολυμπιακού Πειραιώς. Ενδεικτικά μόνο θα αναφέρω τους Μποτίνο, Συνετόπουλο και Κωστούλα.

Έχετε κάποια προγνωστικά για το παιχνίδι;

Β. ΣΩΡΟΣ: Το ποιος θα κερδίσει είναι λίγο δύσκολο να το προβλέψουμε. Εξάλλου το ποδόσφαιρο είναι περίεργο άθλημα. Απέναντι στον ΠΑΟΚ ο Ολυμπιακός Βόλου ήταν εξαιρετικός, αλλά δεν εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες του και έχασε με 3-0. Αντίθετα,  κόντρα στην ΑΕΚ οι φάσεις βγήκαν και ήρθε η μεγάλη νίκη με 4-0. Πάντως, για να μιλήσουμε και λίγο …στοιχηματικά βλέπω τον αγώνα στο over διότι και οι δύο αντίπαλοι παίζουν επιθετικό ποδόσφαιρο. Κύριο μέλημά τους είναι να σκοράρουν και όχι να κρατήσουν το μηδέν στην άμυνα.

Λ. ΓΑΪΤΑΝΗΣ: Εύχομαι να κερδίσει η ομάδα που θα παίξει καλύτερα και στο τέλος όλοι να την χειροκροτήσουμε. Εμείς, τα μέλη της ΠΕΦΟ, θα έχουμε διακριτική παρουσία διότι αγαπάμε και τον Ολυμπιακό Βόλου. Οπότε και τα συναισθήματά μας θα είναι λίγο αντικρουόμενα. Βέβαια, αν συναντηθούν οι δύο ομάδες στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος, τότε μάλλον το δίλημμα θα είναι μικρότερο, διότι πάνω από όλα είμαστε Βολιώτες.

Ποιες είναι οι κινήσεις που έχουν γίνει από την πλευρά σας για να μην υπάρξουν επεισόδια στο παιχνίδι της Κυριακής;

Β. ΣΩΡΟΣ: Κατ’ αρχάς θα ήθελα να τονίσω ότι οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού Βόλου έχουν σε όλα τα παιχνίδια άψογη στάση. Δεν εμπλέκονται σε φασαρίες και νομίζω πως χάρη στην ψυχραιμία που κρατήσαμε, δεν γενικεύτηκαν τα επεισόδια στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ. Αυτά τα δημιούργησαν οι φιλοξενούμενοι που γενικότερα είχαν πολύ άσχημη συμπεριφορά.

Εμείς έχουμε την καλή διάθεση να φιλοξενήσουμε οπαδούς κάθε ομάδας και το ίδιο θα κάνουμε και με αυτούς του Ολυμπιακού Πειραιώς. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με κανέναν. Το μόνο όμως που ζητάμε είναι να σεβαστούν αυτή τη φιλοξενία, καθώς και την πόλη του Βόλου.

Λ. ΓΑΪΤΑΝΗΣ: Η ΠΕΦΟ Βόλου λειτουργεί περισσότερο ως λέσχη και όχι τόσο ως οργανωμένος σύνδεσμος φιλάθλων με την έννοια που γνωρίζουμε. Πάντως, για οτιδήποτε μας ζητηθεί θα βοηθήσουμε. Ευχή μου είναι να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα, ενώ το μόνο που με φοβίζει είναι μήπως υπάρξουν ανεξέλεγκτοι φίλαθλοι που θα έλθουν από άλλες πόλεις.

Με ποιους τρόπους πιστεύεται ότι μπορεί να καταπολεμηθεί η βία στα γήπεδα και πως μπορούν να συμβάλουν σε αυτό οι οργανωμένοι φίλαθλοι;

Β. ΣΩΡΟΣ: Όλα ξεκινούν από τις διοικήσεις των ΠΑΕ, ενώ ο ρόλος των οργανωμένων είναι να συνεργάζονται μαζί της. Αν μία διοίκηση είναι σωστή, θα πάρει τα εισιτήρια που της αναλογούν για το εκτός έδρας παιχνίδι της και θα τα κατανείμει στους φιλάθλους της, χωρίς να επιτρέψει να γίνουν εκδρομές με οπαδούς χωρίς εισιτήρια. Ελπίζω ότι έτσι θα κάνουν στον Ολυμπιακό Πειραιώς, σε αντίθεση με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ που πήρε 3.000 εισιτήρια και άφησε να έλθουν στην πόλη μας διπλάσιοι οπαδοί. Όμως, μάλλον δεν γινόταν διαφορετικά από τη στιγμή που ο ίδιος ο πρόεδρος κ. Ζαγοράκης δεν μπορεί να κάνει κουμάντο στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Από κει και πέρα και η Αστυνομία θα πρέπει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα για να αποφεύγονται ταραχές σαν αυτές που δημιούργησαν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ στον Βόλο.

Λ. ΓΑΪΤΑΝΗΣ: Πραγματικά δεν ξέρω αν μπορούν να συμβάλουν οι σύνδεσμοι φιλάθλων στην καταπολέμηση της βίας, από τη στιγμή που πολλές φορές την παράγουν οι ίδιοι. Φυσικά δεν αναφέρομαι στους συνδέσμους επαρχιακών ομάδων, αλλά σε αυτούς των ομάδων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Πάντως, η ΠΕΦΟ λειτουργεί με άλλη φιλοσοφία και θα έλεγα ότι αποτελεί φωτεινή εξαίρεση. Μακάρι να ακολουθούσαν και άλλοι το παράδειγμά μας.

Στείλτε ένα μήνυμα στους φιλάθλους για το παιχνίδι της Κυριακής…

Β. ΣΩΡΟΣ: Να γεμίσουν το Πανθεσσαλικό και να στηρίξουν την ομάδα μας που έχει κάνει όλη την Ελλάδα να παραμιλά με το περίτεχνο παιχνίδι της. Προερχόμαστε από τον θρίαμβο επί της ΑΕΚ και είμαστε και με το ένα …πόδι στα ημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδος. Ο Ολυμπιακός Βόλου αξίζει τη στήριξη όλης της πόλης, διότι την κάνει υπερήφανη.

Λ. ΓΑΪΤΑΝΗΣ: Το μήνυμά μας είναι να έλθει ο κόσμος στο Πανθεσσαλικό και να το γεμίσει. Όμως ιδιαίτερα για τους φίλους του Ολυμπιακού Πειραιά, που θα έλθουν μαζικά στον Βόλο για πρώτη φορά μετά το μπαράζ με τον Παναθηναϊκό το 1983, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή, κάτι που ήδη έχει κάνει και ο κ. Μαρινάκης. Πρέπει να έχουν άριστη συμπεριφορά και να φροντίσουν να μη συμβεί το παραμικρό διότι πλησιάζει το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και δεν πρέπει η ομάδα να στερηθεί τους φιλάθλους της σε αυτό το παιχνίδι που ίσως κρίνει και τον φετινό τίτλο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το