Photo Gallery, Πολιτισμός

«Αντέτια Δωδεκαημέρου» στο Βελεστίνο

Παρουσίαση του βιβλίου Αργυρώς Μάμαλη – Κοπάνου

 

 

Στο πλαίσιο της εορταστικής περιόδου, η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών «Ίωνες» προσκεκλημένη του Δήμου Φερών παρουσιάζει το βιβλίο της Αργυρώς Μάμαλη – Κοπάνου «Αντέτια Δωδεκαημέρου».

Η εκδήλωση που θα περιλαμβάνει δρώμενο με τίτλο «Τ’ Αη-Βασιλειού ανήμερα», καλαντίσματα και χορούς από τις πατρίδες της ανατολής, θα πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκεμβρίου, ημέρα Κυριακή και ώρα 6 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Βελεστίνου.

Πρόκειται για το λαογραφικό βιβλίο – λεύκωμα της ερευνήτριας – λαογράφου και αρθρογράφου, μέλους του Δ.Σ. της Εστίας, κ. Αργυρώς Μάμαλη – Κοπάνου, έναν κρίκο στην αλυσίδα των εκδόσεων των «Ιώνων».

Τα «Χριστουγεννόσκυλα», τα «Φωτοκάλαντρα», τα «Καλαντόφωτα», τα «Καλτκατζάμερα», ξετυλίγονται πτυχωτά στις σελίδες του βιβλίου, ενώ περιγράφονται με ύφος γλαφυρό εορταστικές πατροπαράδοτες συνήθειες που τηρούνταν με παραδοσιακή ευλάβεια στις πατρίδες της ψυχής Ιωνία, Πόντο, Καππαδοκία, Αν. Θράκη και Αν. Ρωμυλία.

Το βιβλίο εκτός από θεματικές όπως «Του Χριστού ανήμερα», «Καλαντόνερα», «Βίζιτα», «Καρκάτζαλοι», «Βασιλοκουλούρες» κ.ά. περιλαμβάνει και την ενότητα «γευστικές μνήμες με γιορτινές συνταγές από την κουζίνα της Ανατολής.

Το έργο συνοδεύεται από CD με δεκαεννιά κάλαντα – τραγούδια αντιπροσωπευτικά των περιοχών. Ερμηνεύει η Χορωδία Νέων «Ίωνες» υπό τη διεύθυνση και επιμέλεια της κ. Β. Παπαδοπούλου.

Η καλλιτεχνική επιμέλεια του εξωφύλλου από το ζωγραφικά ευαίσθητο κ. Γ. Κονταξή και η επιλογή φωτογραφιών δρουν υποστηρικτικά στο βιβλίο.

(Το βιβλίο διατίθεται από τους «Ίωνες» και το κατάστημα «Μουσικός Οίκος Κεχαΐδη» στην τιμή των 15 ευρώ).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το