Πολιτική

ΥΕΘΑ: Μελετά πρόταση των ΗΠΑ για μεταχειρισμένα άρματα μάχης

Δεν έχει ληφθεί απόφαση για προμήθεια αρμάτων μάχης, ενημερώνει με έγγραφό του τη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, αναφέρει όμως ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνηση πρότασης των ΗΠΑ για δωρεάν παραχώρηση 400 μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης ABRAMS στον ελληνικό στρατό.

Το έγγραφο του υπουργού διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Βαρεμένου, Θοδωρή Δρίτσα, Αγνής Καλογερή και Βασίλη Χατζηλάμπρου στην οποία καλούσαν τον υπουργό να εξηγήσει «πώς, ενώ παραμένει χωρίς δημοκρατική έγκριση από τη Βουλή ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός εξοπλιστικών προγραμμάτων, προωθούνται διαδικασίες προμήθειας αρμάτων μάχης».

Ο υπουργός αναφέρει ότι η προμήθεια ή μη αρμάτων μάχης βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της διερεύνησης, ενώ αναφορικά με την πρόταση των ΗΠΑ, σημειώνει ότι η πολιτική ηγεσία του ΓΕΣ θα προβεί στη σύνταξη πλήρους οικονομοτεχνικής μελέτης για την αποδοχή ή μη της δωρεάν παραχώρησης των αρμάτων, λαμβάνοντας υπόψη και συνεξετάζοντας όλα τα οικονομικοτεχνικά στοιχεία που έχουν ζητηθεί από την αμερικανική πλευρά (κόστος επιχειρησιακής αξιοποίησης, αναβάθμισης, εν συνεχεία υποστήριξης, προμήθειας κλιμάκων ανταλλακτικών και εργαλείων, πυρομαχικών, εξομοιωτών εκπαίδευσης κτλ.).

Σε περίπτωση αποδοχής της προσφοράς των ΗΠΑ, θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος, ανάμεσα στις οποίες και η ενημέρωση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, αναφέρει ο υπουργός.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στα οφέλη που μπορεί να προκύψουν στο πλαίσιο ανασυγκρότησης της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, σημειώνει ότι, εφόσον αποφασιστεί η προμήθεια αρμάτων μάχης, το υπουργείο θεωρεί ότι θα είναι δυνατή η συμμετοχή της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας στην υποστήριξη ή ακόμη και στην αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των αρμάτων.

(Από Το Βήμα online)

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το