Τοπικά

Το φθηνό ψάρι τρώει το ακριβό

Καταναλωτική στροφή στα «ψάρια του φτωχού» εξαιτίας της κρίσης

Η αγορά του ψαριού τραβά το δικό της γολγοθά. Οι καταναλωτές εμφανίζονται απρόθυμοι να συμπεριλάβουν τα ακριβά ψάρια στο τραπέζι τους και στρέφονται όλο και περισσότερο σε φθηνότερες λύσεις, όπως είναι ο γαύρος. Έτσι λόγω της ζήτησης ακόμη και ψάρια σύμβολα της λαϊκότητας πωλούνται πλέον σε υψηλές τιμές.
Το χρηματιστήριο της ιχθυόσκαλας έχει ανεβάσει τις τιμές των ψαριών γιατί τα έξοδα αλιείας τραβούν την ανηφόρα και οι έμποροι καταφεύγουν ακόμη και σε εκπτώσεις για να μπορέσουν να ξεπουλήσουν σε καθημερινή βάση.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

Στα ψαράδικα του τελωνείου οι παραδοσιακοί πελάτες ψωνίζουν πλέον μια φορά κάθε δεκαπέντε ημέρες χωρίς να ξεφεύγουν από το μικρό και φτηνό ψάρι.

Η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή για τις ελληνικές θάλασσες είναι ότι σε πολλές περιοχές του Αιγαίου τα ψάρια που πιάνονται στα δίκτυα των ψαράδων είναι μικρότερα σε μέγεθος σε σύγκριση με αυτά που έπιαναν οι ψαράδες τις παλαιότε

ρες δεκαετίες. Επίσης, μειώνονται ολοένα και περισσότερο τα είδη που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, όπως ο μπακαλιάρος, τα ροφοειδή, ο ξιφίας, ο τόνος, η παλαμίδα και το χριστόψαρο, τα ψάρια δηλαδή που έχουν και τη μεγαλύτερη εμπορική αξία.

Η έλλειψη αποθεμάτων και οι κακές καιρικές συνθήκες είναι η αιτία της αυξημένης τιμής πώλ

Είναι ακριβό είδος το ψάρι, αλλά τι είναι φθηνό σήμερα, αναρωτιέται ο ιχθυέμπορος κ. Θ. Βαράκης

ησης των ψαριών.

Τα αποθέματα των μεγάλων ψαριών έχουν μειωθεί και ταυτόχρονα υπάρχει αύξηση της ζήτησης των μικρών ψαριών, χωρίς να σημαίνει ότι η τιμή τους είναι χαμηλή.

Οι πάγκοι στα ψαράδικα είναι γεμάτοι από τα καλύτερα ψάρια, αλλά η κίνηση είναι μηδενική. Οι έμποροι μετράνε ελάχιστους πελάτες και 50% πτώση του τζίρου από το καλοκαίρι.

Είναι ακριβό είδος το ψάρι, αλλά τι είναι φθηνό σήμερα, αναρωτιέται ο ιχθυέμπορος κ. Θ. Βαράκης.

«Ο κόσμος όταν έρχεται να ψωνίσει δεν κοιτάει πλέον τι τραβάει η όρεξή του. Προτιμά αυτό που μπορεί να πληρώσει. Τα πάντα σήμερα είναι ακριβά και το ψάρι πάντα είχε διαφορά από τα άλλα είδη γιατί και ο κόπος είναι μεγάλος για να ψαρευτεί. Η αλήθεια είναι ότι προσπαθούμε να κρατήσουμε τις τιμές σταθερές τα τρία τελευταία χρόνια, αλλά η κρίση που έχει ξεσπάσει είναι μεγάλη. Τα πάντα έχουν αλλάξει και βλέπεις ακόμη και σταθερούς πελάτες να μη διαθέτουν χρήματα για ψάρια. Όλοι μετά τις περικοπές έχουν αλλάξει συνήθειες. Ακόμη και τα τσιπουράδικα – όσα από αυτά δεν ψωνίζουν κατεψυγμένα – έχουν περιορίσει δραματικά τις παραγγελίες τους. Έχουν γίνει μεγάλες ανατροπές γύρω μας» σημειώνει.

Στις προτιμήσεις του κόσμου «πρώτος» είναι ο γαύρος που πωλείται σχεδόν 8 ευρώ το κιλό (7,80) και είναι πλέον αμφίβολο αν μπορούν να τον πληρώσουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Ο μπακαλιάρος πωλείται από 16,80 μέχρι 17,80 το κιλό, οι κουτσομούρες από 16 μέχρι 19,80, το κιλό ο γαύρος 7,80, η μαρίδα 9,80 το κιλό, η φρίσσα 3 ευρώ, η σαρδέλα 7 ευρώ, οι κολιοί 8,80, οι μπράσκες 14,80, τα χριστόψαρα 16,80, τα σαβρίδια 9,80, οι σπάροι 5 ευρώ το κιλό, το φαγκρί 22,80 και η μεσαία καραβίδα πωλείται 22,80 ευρώ το κιλό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το