Οικονομία

Τεράστια κομπίνα με φάρμακα

Πολυμελής οργάνωση αποτελούμενη από γιατρούς και φαρμακοποιούς.
Πολυμελής οργάνωση αποτελούμενη από γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Τεράστια επιχείρηση σε Αθήνα και επαρχία έχει στηθεί από σήμερα (χθες) το πρωί για την εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης αποτελούμενη από γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Αυτοί φαίνεται ότι εισήγαγαν και διακινούσαν παράνομα μεγάλες ποσότητες φαρμάκων και σκευασμάτων εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά και φάρμακα για τον καρκίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άντρες της αστυνομίας έχουν ήδη προχωρήσει σε 10 συλλήψεις, ενώ στις έρευνες συμμετέχει και το ΣΔΟΕ.

Οι έρευνες εστιάζονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ρόδο, ενώ όπως φαίνεται εισήγαγαν φάρμακα αγνώστου προελεύσεως στη χώρα μας, χωρίς την έγκριση του ΕΟΦ και στη συνέχεια τα διακινούσαν στην αγορά.

Έτσι έφθαναν στα ράφια των φαρμακείων σκευάσματα επικίνδυνα για την υγεία των πολιτών, ενώ την ίδια στιγμή η ζημία στα ταμεία του κράτους ήταν τεράστια.

Αναλυτικότερα γιατροί της Θεσσαλονίκης χορηγούσαν επικίνδυνα φάρμακα για εξωσωματική γονιμοποίηση που έρχονταν από την Τουρκία. Υπάλληλοι τριών φαρμακευτικών εταιρειών εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια για να υποβοηθήσουν εξαγωγές ακριβών ελληνικών φαρμάκων – κυρίως αντικαρκινικά- στη Βουλγαρία με κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα αυτή η λαθραία εξαγωγή φαρμάκων δημιουργούσε έλλειψη σημαντικών σκευασμάτων στην ελληνική αγορά.

Αυτά είναι ορισμένα από τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί κατά την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. και του ΣΔΟΕ η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες. Στόχος των αξιωματούχων της ΕΛ.ΑΣ. και του ΣΔΟΕ είναι η εξάρθρωση κυκλώματος στο οποίο συμμετείχαν τουλάχιστον 10 άτομα από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πολλοί από τους εμπλεκόμενους είναι γιατροί, ιατρικοί επισκέπτες, υπάλληλοι φαρμακευτικών εταιρειών, μεσάζοντες σε πωλήσεις φαρμάκων αλλά και άλλοι ιδιώτες. Εξετάζεται ακόμη η εμπλοκή φαρμακοποιών ή ιδιοκτητών φαρμακαποθηκών.

Τα μέλη του κυκλώματος προχωρούσαν σε λαθραία εισαγωγή από την Τουρκία φαρμάκων για εξωσωματική γονιμοποίηση τα οποία δεν είχαν την έγκριση του ΕΟΦ, ούτε καμία άλλη πιστοποίηση. Ανάμεσα στα άλλα εντοπίστηκαν ιατρεία στη Θεσσαλονίκη που χορηγούσαν… αφειδώς τέτοιου είδους «τουρκικά» σκευάσματα τα οποία δεν είχαν υποστεί κανέναν έλεγχο.

Επιπλέον προέκυψε περίπτωση γιατρού που αποκόμιζε τεράστια κέρδη με την εξαπάτηση του ΕΟΠΥΥ αφού πωλούσε ο ίδιος φάρμακα που υποτίθεται ότι εξακολουθούσε και χορηγούσε – με κάλυψη από τον ασφαλιστικό φορέα – σε γυναίκες οι οποίες ωστόσο ήδη κυοφορούσαν!

Επιπλέον άλλα μέλη του κυκλώματος προχωρούσαν σε παράνομη εξαγωγή τεραστίων ποσοτήτων αντικαρκινικών φαρμάκων αλλά και Viagra στη Βουλγαρία και σε άλλες γειτονικές χώρες όπου τα σχετικά σκευάσματα πωλούνται σε μεγαλύτερες τιμές. Τα μέλη του κυκλώματος αγόραζαν μαζικά τα φάρμακα από ελληνικά φαρμακεία και τα εξήγαγαν σε χώρες των Βαλκανίων με πλαστά παραστατικά που τους παρέδιδαν υπάλληλοι των φαρμακευτικών εταιρειών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το