Πολιτική

Τα κριτήρια της αποχώρησης

Από τέσσερις βασικές «πηγές» θα προέλθουν οι «αναγκαστικές αποχωρήσεις» από τον ευρύτερο και στενό δημόσιο τομέα έως το τέλος του 2014
Από τέσσερις βασικές «πηγές» θα προέλθουν οι «αναγκαστικές αποχωρήσεις» από τον ευρύτερο και στενό δημόσιο τομέα έως το τέλος του 2014

 

Από τέσσερις βασικές «πηγές» θα προέλθουν οι «αναγκαστικές αποχωρήσεις» από τον ευρύτερο και στενό δημόσιο τομέα έως το τέλος του 2014, για τις οποίες συμφώνησαν το Σάββατο οι κυβερνητικοί εταίροι στην πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την συμμετοχή του Αντώνη Μανιτάκη.

Με βάση ανεπίσημο σχόλιο του γραφείου Τύπου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλ. Διακυβέρνησης οι αποχωρήσεις που «θα γίνουν με αξιολόγηση για την ποιοτική ανανέωση του Δημοσίου» κάτι που «έχει ανάγκη η Δημόσια Διοίκηση» θα προκύψουν από τέσσερις δεξαμενές ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο ότι οι απολύσεις δεν θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στο ότι: «Προβλέπονται 14.000 αναγκαστικές αποχωρήσεις, συνολικά μέχρι το τέλος του 2014, εκ των οποίων 4000 μέχρι το τέλος του 2013» και ότι «οι αποχωρήσεις δεν είναι αυθαίρετες ούτε αθρόες, πραγματοποιούνται μετά από αξιολογήσεις οργανισμών, υπηρεσιών και αποτίμηση προσόντων».

Τέσσερις οι «πηγές» των αποχωρήσεων

  • Από τους οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα καταργηθούν διότι δεν είναι βιώσιμες και δεν εξυπηρετούν ανάγκες επιτακτικές. Η κατάργησή τους θα αποφασιστεί μετά από αξιολόγηση σκοπιμότητας της ύπαρξής τους. Οι υπάλληλοί ιδιωτικού δικαίου που υπηρετούν εκεί θα έχουν όλη την κοινωνική προστασία που προβλέπεται από την νομοθεσία και  θα τους παρασχεθεί πρόσθετη προστασία ως αντιστάθμισμα της αποχώρησής τους.
  • Από οργανισμούς του δημοσίου που θα συγχωνευθούν, έπειτα από αξιολόγηση των δομών τους. Οι υπάλληλοι που αντιστοιχούν σε πλεονάζουσες θέσεις θα αξιολογηθούν, αφού αποτιμηθούν τα προσόντα τους   και είτε θα μετακινηθούν είτε θα αποχωρήσουν οικειοθελώς με αντιπαροχή κινήτρων.
  • Από πειθαρχικά υπόλογους υπάλληλους που θα κριθούν απολυτέοι από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια.
  • Ένα μέρος θα προέλθει ακόμη από υπάλληλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, μετά από αξιολόγηση δομών, διαπίστωση θέσεων που πλεονάζουν, αποτίμηση προσόντων και εφόσον  επιλέξουν να αποχωρήσουν αντί να μετακινηθούν, με κίνητρα οικειοθελούς αποχώρησης (εξαγορά πλασματικών χρόνων).

Η τρικομματική κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της

Το γραφείο Τύπου του υπουργείου, εκφράζει την ικανοποίησή του για το ότι οι αποχωρήσεις δεν θα είναι «αυθαίρετες και οριζόντιες». Συγκεκριμένα:

  • Αυθαίρετες και οριζόντιες απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό. Δεν θα ήταν πράξη δικαιοσύνης αλλά καταστροφή για την κοινωνία που μετράει ήδη ενάμιση εκατομμύριο ανέργους και για τη διοίκηση που δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει στοιχειωδώς, αφού το προσωπικό της είναι ούτως ή άλλως επικίνδυνα μειωμένο.
  • Από την πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων διεκδικήθηκε, και τελικά επιτεύχθηκε, να ισχύσει για κάθε αναγκαστική αποχώρηση ο κανόνας «1 νέα πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση».
  • Επιτυγχάνεται έτσι άμεσα η  ποιοτική ανανέωση του Δημοσίου με χιλιάδες νέους άξιους υπάλληλους που είναι διοριστέοι ήδη και περιμένουν χρόνια τώρα στην ουρά.
  • Οι πειθαρχικές διαδικασίες επιταχύνονται. Με νομοθετική παρέμβαση δίνεται στους υπαλλήλους που πρωτοβάθμια κρίνονται απολυτέοι η δυνατότητα άμεσης προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Θα εκδικάζονται γρηγορότερα οι σοβαρότερες περιπτώσεις και ο ίδιος ο υπάλληλος θα κρίνεται ταχυτέρα ώστε να επιστρέψει ή όχι στην υπηρεσία του.

Κινητικότητα για την κάλυψη αναγκών

Το σημαντικότερο είναι ότι η κινητικότητα αποσυνδέεται από κάθε ενδεχόμενο αναγκαστικής αποχώρησης. Έχει αποκλειστικό σκοπό την ορθολογική ανακατανομή του προσωπικού στο Δημόσιο, την άμεση κάλυψη επιτακτικών αναγκών και την αξιοποίηση των υπαλλήλων. Η αξιολόγηση των δομών στα Υπουργεία που έχει περατωθεί στους  προσεχείς μήνες,  με τα περιγράμματα θέσεων και την ανακατανομή του προσωπικού στις ριζικά αναδιαρθωμένες διευθύνσεις, με περιορισμένο αριθμό πλεοναζουσών θέσεων, που δεν υπερβαίνει συνολικά το 5%.

Ο Ευ. Βενιζέλος

«Είναι απολύτως αναγκαίο να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα», διότι «υπάρχει μια πανευρωπαϊκή αβεβαιότητα και νευρικότητα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, μετά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, στο Μέγαρο Μαξίμου. «Όταν έχουμε 1,5 εκατ. ανέργους πρέπει να ασχοληθούμε με αυτούς, βεβαίως θα ασχοληθούμε και με τους 15.000 εργαζόμενους στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα -αριθμό κατά τον οποίο πρέπει να μειώσουμε το συνολικό προσωπικό, για να δώσω ένα παράδειγμα- και αυτό μπορεί να γίνει εμπροθέσμως, νομίμως, αποτελεσματικά, με διάφορες πηγές που έχουμε στα χέρια μας από τις οποίες θα προέλθει αυτή η μείωση του προσωπικού», είπε.

Ο Φ. Κουβέλης

Από την πλευρά του, ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε πως βασικό στοιχείο στην αναδιάρθρωση του Δημοσίου θα αποτελέσει η «αξιολόγηση των δομών και των προσώπων», προσθέτοντας ότι οργανισμοί που θα αξιολογηθεί πως δεν έχουν «λόγο ύπαρξης» θα καταργηθούν, αλλά και προσωπικό που «δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσία, θα τίθεται εκτός». Ο ίδιος τόνισε πως, παρά τις απαιτήσεις της τρόικας, η Αθήνα δεν μπορεί να καταρτίσει μία λίστα επίορκων δημοσίων υπαλλήλων που θα απομακρυνθούν άμεσα από τις θέσεις τους, τη στιγμή που οι υπόδικοι δεν έχουν κριθεί πρωτόδικα.

Αλ. Τσίπρας: «Έναν αιώνα πίσω μάς οδηγούν οι 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο»

«Έναν αιώνα πίσω μας οδηγούν οι 15.000 απολύσεις στο δημόσιο τομέα», δήλωσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας τις αποφάσεις που ελήφθησαν το Σάββατο στη σύσκεψη των αρχηγών πολιτικών αρχηγών.
«Πρόκειται για 15.000 ανθρωποθυσίες που έρχονται να προστεθούν στα εκατομμύρια άλλων, που έχουν συμβεί στον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Εμείς δεν πρόκειται να συναινέσουμε στις ανθρωποθυσίες. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στον μαζικό αποκεφαλισμό εργαζομένων. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να βάλουν με τους αγώνες τους, ένα τέρμα στη διαρκή κι επαναλαμβανόμενη θυσία της Ιφιγένειας, προκειμένου να πνεύσει ούριος άνεμος για τους δανειστές μας.Καλούμε τον ελληνικό λαό, με τους αγώνες του, να ανατρέψει αυτή την πολιτική, αυτή την κυβέρνηση που μας οδηγεί στην καταστροφή».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το