Οικονομία, Πολιτική

Τέλος ακινήτων: Με το λογαριασμό της ΔΕΗ και σε πέντε δόσεις η καταβολή

Οριστικά θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και φέτος

Μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα εισπραχθεί τελικά και φέτος το ειδικό τέλος ακινήτων, αλλά τουλάχιστον οι δόσεις πληρωμής αυξήθηκαν σε πέντε διμηνιαίες από δύο. Τεχνικές δυσκολίες και στενά χρονικά περιθώρια κάνουν ανέφικτη την τροποποίηση του ισχύοντος καθεστώτος «απολογείται» το υπουργείο Οικονομικών, αφού η κυβέρνηση είχε δημιουργήσει προσδοκίες για αλλαγές τουλάχιστον στον τρόπο επιβολής αυτού του -αν μη τι άλλο- δυσβάσταχτου χαρατσιού.

Προφανώς όμως, και όπως επιβεβαιώνουν οι πληροφορίες του Βήματος, η τρόικα δεν δέχθηκε την εναλλακτική να πληρωθεί το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) ξεχωριστά από το λογαριασμό της ΔΕΗ.

Η πρώτη δόση του ειδικού τέλους θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ που θα αποσταλούν στους φορολογούμενους στο τέλος Ιουλίου.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του το υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι «σύμφωνα με όσα προβλέπει η υφιστάμενη Νομοθεσία και λόγω τεχνικών δυσχερειών και χρονικών περιορισμών ο τρόπος είσπραξης του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) δεν είναι εφικτό να τροποποιηθεί.

Κατά συνέπεια το τέλος ακίνητων θα εξακολουθήσει να εισπράττεται από την ΔΕΗ και άλλους παρόχους αλλά σε πέντε διμηνιαίες δόσεις αντί των δυο που ίσχυσαν για το τέλος του 2011 αρχής γενομένης από τους λογαριασμούς που θα εκδοθούν εφεξής».

«Υπενθυμίζεται ότι η επιβολή του τέλους για το 2012 ήταν μια υποχρέωση που είχε ήδη προβλεφθεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2012, ενώ από το 2013 θα αντικατασταθεί από ένα Ενιαίο Τέλος Ακινήτων» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Συνεπεία των παραπάνω και φέτος είναι ανέφικτο να πληρώσει κάποιος μόνο τον λογαριασμό του ρεύματος και όχι το χαράτσι.

Σύμφωνα με προηγούμενες αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών, η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να στείλει στην εφορία τα ονόματα εκείνων που δεν θα πληρώσουν το ΕΕΤΗΔΕ προκειμένου να ληφθεί στη συνέχεια απόφαση πρώτον για το αν θα κοπεί το ρεύμα και δεύτερον για το αν θα προχωρήσουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Οσοι ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες που είτε εξαιρούνται από το χαράτσι είτε επιβαρύνονται με 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο θα πρέπει αφού λάβουν το λογαριασμό της ΔΕΗ να προσέλθουν στην εφορία και να καταθέσουν αίτηση για ευνοϊκή μεταχείριση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το