Πολιτική

Συνδέει το νέο τρομοκρατικό χτύπημα με τους «Πυρήνες»

Η Αντιτρομοκρατική που συνεχίζει την έρευνα για τη βόμβα έξω από το Πρωτοδικείο Αθηνών

Εκτεταμένες ζημιές από την έκρηξη, αλλά χωρίς ευτυχώς θύματα

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση

ΑΘΗΝΑ, 30.

Καμία οργάνωση δεν έχει μέχρι στιγμής αναλάβει την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε έξω από το διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, στην οδό Λουίζης Ριανκούρ στους Αμπελόκηπους, προξενώντας εκτεταμένες ζημιές, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα.

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αναμένουν την προκήρυξη και μέχρι στιγμής κάνουν μόνο εκτιμήσεις με βάση τα ευρήματα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, πιθανότερη εκδοχή θεωρείται, βάσει της μεθοδολογίας που χρησιμοποιήθηκε, ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονται μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», χωρίς όμως να αποκλείεται οποιαδήποτε άλλη εκδοχή.

Παράλληλα, όπως προέκυψε από την έρευνα στο χώρο της έκρηξης και στα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας, πρόκειται για ωρολογιακό μηχανισμό με εκρηκτική ύλη ζελατοδυναμίτιδα ή αμμωνιοδυναμίτιδα ή ΤΜΤ σε ποσότητα περίπου δέκα κιλών. Η έκρηξη ήταν πλήρης γι’ αυτό και δεν υπήρξαν πολλά υπολείμματα.

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, σύμφωνα με πληροφορίες, συνδέουν τη βομβιστική επίθεση με την επικείμενη δίκη, τον Ιανουάριο, συλληφθέντων μελών της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς».

Σύμφωνα με «Τα Νέα online» τo μήνυμα ότι είναι ακόμη σε θέση να πραγματοποιεί επιθέσεις μεγάλης κλίμακας στέλνει η νέα γενιά τρομοκρατών, δύο εβδομάδες πριν οι κατηγορούμενοι για τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η Αντιτρομοκρατική έχει βάλει στο «μικροσκόπιο» τα στοιχεία από το σημείο της ισχυρότατης έκρηξης, ενώ γίνεται λόγος για εξελιγμένη μέθοδο επίθεσης, καθώς ο μηχανισμός –πιθανότατα ωρολογιακός- ήταν μικρός, ώστε να χωράει στη μπαγκαζιέρα της μοτοσικλέτας όπου τον είχαν τοποθετήσει οι δράστες.

Το βέβαιο, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, είναι ότι οι δράστες ήθελαν πάση θυσία να αποφύγουν να προκαλέσουν θύματα. Γι’ αυτό τον σκοπό, πραγματοποίησαν δύο κλήσεις, αναφέροντας μάλιστα με πλήρη λεπτομέρεια πού είχε τοποθετηθεί η βόμβα καθώς και τον αριθμό κυκλοφορίας του παγιδευμένου οχήματος.

Είναι προφανές, σχολίαζαν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, ότι παρά τα πλήγματα που έχει δεχθεί τον τελευταίο χρόνο ο χώρος της νέας τρομοκρατίας, «υπάρχουν πυρήνες που παραμένουν ενεργοί, βελτιώνουν τις μεθόδους τους και ενδεχομένως στρατολογούν νέα μέλη». Η σημερινή επίθεση, έλεγαν, ήταν «υψηλού ρίσκου και πολύ καλά σχεδιασμένη», καθώς εκτελέστηκε λίγες ώρες μετά την κλοπή της μοτοσικλέτας από εστιατόριο στο Γαλάτσι. Σύμφωνα μάλιστα με μία μαρτυρία που εξετάζεται από την Αντιτρομοκρατική, οι δράστες ήταν δύο νεαροί άνδρες, ηλικίας περίπου 25 ετών, είχαν μεταμφιεσθεί σε αστυνομικούς και ήταν οπλισμένοι με περίστροφα.
Η βόμβα, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις περιείχε μίγμα ANFO και ΤΝΤ, υλικά που είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν ο «Επαναστατικός Αγώνας» στη βομβιστική επίθεση στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον Σεπτέμβριο του 2009 και στην απόπειρα ανατίναξης της Τράπεζας Citibank τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους στην Κηφισιά. Ποσότητες ΑNFO είχε χρησιμοποιήσει η και οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» στα χτυπήματα στην «Εθνική Ασφαλιστική» στη λεωφόρο Συγγρού, στην πλατεία Συντάγματος, στις φυλακές Κορυδαλλού, στα γραφεία της «Χρυσής Αυγής». Αξιωματικοί εκτιμούν ότι  ενδεχομένως να υπήρξε συνεργασία μεταξύ των δύο οργανώσεων.
Η ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στις 8:22 το πρωί, έξω από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, στη Λουίζης Ριανκούρ, στους Αμπελόκηπους. Η έκρηξη προκλήθηκε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που είχαν τοποθετήσει άγνωστοι σε μοτοποδήλατο, το οποίο ήταν σταθμευμένο στη νησίδα ακριβώς απέναντι από την είσοδο του Πρωτοδικείου. Η έκρηξη ακούστηκε σε μεγάλη ακτίνα και από το σημείο ήταν ορατοί μαύροι καπνοί. Η εικόνα από το σημείο της έκρηξης θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Συγκεκριμένα, έχουν σημειωθεί εκτεταμένες ζημιές στο κτίριο του δικαστηρίου, καθώς και σε παρακείμενα κτίρια και οχήματα, ορισμένα από τα οποία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ άλλα έχουν αναποδογυρίσει.
Δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί, καθώς η Αστυνομία πρόλαβε να εκκενώσει το κτίριο και την περιοχή. Δύο κράνη εξετάζονται από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ

Προειδοποιητικά τηλεφωνήματα
Ακριβέστατες πληροφορίες είχε δώσει ο άγνωστος που τηλεφώνησε και προειδοποίησε για την έκρηξη στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών.
Συγκεκριμένα, στο τηλεφώνημα που έκανε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER, είπε ότι θα εκραγεί βόμβα σε 40 λεπτά και διευκρίνισε ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε μοτοσικλέτα με συγκεκριμένο αριθμό κυκλοφορίας, σε κουτί διανομής φαγητού που ήταν δεμένο με ιμάντες στο πίσω μέρος του οχήματος.
Επίσης, είπε ότι μοτοσικλέτα ήταν σταθμευμένη στο χώρο στάθμευσης μοτοσικλετών, έξω από το Πρωτοδικείο.
Οι αστυνομικοί που πήγαν εκεί, είδαν πράγματι τη μοτοσικλέτα με τον αριθμό που έδωσε ο άγνωστος και την ακριβή περιγραφή της, για την οποία διαπιστώθηκε ότι είχε κλαπεί το βράδυ την Τετάρτης από το Γαλάτσι.
Αμέσως σήμανε συναγερμός και απομακρύνθηκε ο κόσμος γι’ αυτό και δεν υπήρξαν τραυματισμοί, παρά τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσε η έκρηξη. Η έκρηξη, σημειώθηκε δύο λεπτά μετά το χρονικό περιθώριο που έδωσε ο άγνωστος, στο προειδοποιητικό τηλεφώνημα. Επί τόπου έσπευσαν συνεργεία της Εγκληματολογικής και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, προκειμένου να ερευνήσουν σχολαστικά το χώρο.

Η αστυνομικοί εκτιμούν ότι πιθανότητα είχαν ετοιμάσει τη βόμβα σε μεγάλο κουτί από ντελίβερι, το οποίο προσάρμοσαν αμέσως στη μοτοσικλέτα που έκλεψαν.
Η περιοχή αποκλείστηκε σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το σημείο που είχε τοποθετηθεί ο εκρηκτικός μηχανισμός και πραγματοποιήθηκε έρευνα από συνεργεία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Γ. Φαλτσέτος, με δήλωσή του εξέφρασε «τον αποτροπιασμό του», για τη σημερινή βομβιστική ενέργεια στα Διοικητικά Δικαστήρια της Αθήνας, η οποία «θα μπορούσε να κοστίσει τη ζωή δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, αλλά και οποιουδήποτε διερχόμενου πολίτη».
Ο κ. Φαλτσέτος τόνισε ακόμη ότι έχει ζητηθεί, κατ΄επανάληψη, η φρούρηση των Δικαστηρίων, η οποία σήμερα είναι πλημμελής. Υπάρχει μόνο ένας φρουρός ανάμεσα στα δύο δικαστικά κτίρια, που δεν μπορεί να παρέχει ουσιαστική κάλυψη, επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης. Η διοίκηση των Διοικητικών Δικαστηρίων έχει ζητήσει και τη φρούρηση, αλλά και την τοποθέτηση καμερών, η έλλειψη των οποίων δημιουργεί ανασφάλεια, κατέληξε ο κ. Φαλτσέτος.

Την αλληλεγγύη τους στους συναδέλφους των Διοικητικών Δικαστηρίων Αθήνας, εκφράζουν οι δικαστικοί υπάλληλοι της Ελλάδας, σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας τους -με αφορμή την σημερινή έκρηξη βόμβας στα Διοικητικά Δικαστήρια των Αθηνών- με την οποία καταδικάζουν «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο επιθέσεις και πρακτικές τυφλής βίας που στοχεύουν κατά των εργαζομένων και των διεκδικήσεών τους».
Τηλεφώνημα για βόμβα

στην Καλλιθέα
Στο μεταξύ, ένα ακόμα τηλεφώνημα έγινε στις 9.15 το πρωί, στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», που ανέφερε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα στην Α’ και Β’ Εφορία Καλλιθέας, χωρίς ο άγνωστος να αναφέρει ώρα. Η περιοχή αποκλείστηκε, το κτίριο εκκενώθηκε και διακόπηκε η κυκλοφορία στη λεωφόρο Θησέως, μεταξύ των οδών Σπάρτης και Δαβάκη, ενώ συνεργεία του τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών ερευνούν το κτίριο. Κατόπιν δόθηκε στην κυκλοφορία το ρεύμα της Θησέως, προς την παραλιακή και παραμένει κλειστό το ρεύμα προς Αθήνα, καθώς η έρευνα του ΤΕΕΜ συνεχίζεται, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει βρεθεί κάτι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το