Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Συνέδριο για την απασχόληση

 

Διοργανώνει στο Βόλο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ελλάδα
Διοργανώνει στο Βόλο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ελλάδα

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Βόλου, διοργανώνει Περιφερειακό Συνέδριο στο Βόλο στις 19 και 20 Απριλίου 2013 με θέμα: «Πρωτοβουλίες και πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απασχόληση». Η εκδήλωση αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών για τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς το 2013 έχει ανακηρυχθεί Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών, αλλά και ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του 2014.

Την πρώτη ημέρα, Παρασκευή, 19 Απριλίου και ώρα 18:30 στο Δημαρχείο Βόλου θα πραγματοποιηθεί ενημερωτικό σεμινάριο για τον Τοπικό και Περιφερειακό Τύπο και τα ΜΜΕ με θέμα: “Γράφοντας για την Ευρώπη: Θέματα και Εργαλεία”. Σκοπός του σεμιναρίου είναι, αφενός η εξοικείωση των δημοσιογράφων των περιφερειακών ΜΜΕ της Θεσσαλίας με μία σειρά από επίκαιρα ζητήματα ευρωπαϊκού προσανατολισμού, αφετέρου η ενημέρωσή τους για την αποτελεσματικότερη χρήση των υπηρεσιών που προσφέρονται στον Τύπο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα συμμετάσχει ως ομιλητής  το Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νίκος Χρυσόγελος. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες από τον Εκπρόσωπο Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα,  Κωνσταντίνο Τσουτσοπλίδη, και τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Τύπου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Carlos Martin Ruiz de Gordejuela,  ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων. Το σεμινάριο θα συντονίσει ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος.

Το πρωί της ίδιας ημέρας, ο Νίκος Χρυσόγελος, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συνοδευόμενος από στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Λύκειο Αλμυρού με στόχο την ενημέρωση των μαθητών για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη λειτουργία τους.

Τη δεύτερη ημέρα,  Σάββατο 20 Απριλίου στις 11:00 το πρωί στο Δημαρχείο Βόλου θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα με θέμα «Πρωτοβουλίες και πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απασχόληση. Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της ανεργίας σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης” και θα περιλαμβάνει συνάντηση κλιμακίου Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με εκπροσώπους τοπικών φορέων, επιμελητήρια,  επιχειρήσεις, ενώσεις πολιτών και τα ΜΜΕ. Βασικός στόχος της πολύ σημαντικής αυτής  Ημερίδας, η οποία είναι ανοικτή στο κοινό, είναι η ενημέρωση των πολιτών για τις εξελίξεις στα θέματα της απασχόλησης στη σημερινή κοινωνικοοικονομική συγκυρία.

Στην Ημερίδα θα συμμετάσχουν ως κεντρικοί ομιλητές τα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νίκος Χρυσόγελος (Ομάδα των Πρασίνων/ Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία), με θέμα «Περιφερειακή ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και διέξοδος από την κρίση» και Θεόδωρος Σκυλακάκης/ Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,(Ανεξάρτητος, Ομάδα της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη), με θέμα «Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου,  κλειδί για την Περιφερειακή Ανάπτυξη στην Ελλάδα» καθώς επίσης και ο Αργύρης Περουλάκης, Επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας, Εταιρικών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Δικτύων της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα με θέμα «Πρωτοβουλίες της Ε.Ε. για την απασχόληση και τους νέους στο πλαίσιο της στρατηγικής “Ευρώπη 2020». Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Δήμαρχος  Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσουν ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και ο Αντιδήμαρχος Βόλου Δημήτρης Δερβένης.

 

Οι κύριοι θεματικοί άξονες της συζήτησης θα είναι η αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης μέσω της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, η Δια Βίου Μάθηση, ο προσδιορισμός τοπικών πλεονεκτημάτων και σωστή διαχείριση και ανάπτυξή τους και η αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που γεννάει η μακροχρόνια ανεργία. Για τα παραπάνω θα γίνουν παρεμβάσεις από εκπροσώπους  φορέων. Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

«Αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης μέσω της κοινωνικής επιχειρηματικότητας»

Απόστολος Παπαδούλης, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος

«Η εφαρμογή της Δια βίου Μάθησης, γέφυρα στην απασχόληση»

Φίλιππος Λέντζας, Πρόεδρος Δ.Σ. του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης

“Προσδιορισμός τοπικών πλεονεκτημάτων και σωστή διαχείριση και ανάπτυξή τους”.

Γιώργος Πετράκος, Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης του Χώρου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και πρώην Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης

«Αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που γεννάει η μακροχρόνια ανεργία,

προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα κοινωνικής απομόνωσης και οικονομικού αποκλεισμού»

    Όλγα Τσιούρβα,  Προϊσταμένη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας του ΟΑΕΔ.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, Σάββατο 20 Απριλίου,  και ώρα 17:00 – 19:00 στην ειδική τέντα που θα έχει στηθεί στην Παραλία του Βόλου (μπροστά από το συγκρότημα Παπαστράτου) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των Ευρωβουλευτών με νέους, προκειμένου να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα ευρωπαϊκής επικαιρότητας. Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων «Νεολαία σε Κίνηση /Youth on the move», που διοργανώνει η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα  και ο Δήμος Βόλου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το