Photo Gallery, Τοπικά

Στο 40% οι υπέρβαροι εξετάστηκαν από ενδοκρινολόγους στο Βόλο

Πρωτοβουλία κατά του διαβήτη

 

Σε ποσοστό 40% ανέρχονται οι υπέρβαροι που εξετάστηκαν χθες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας με την πραγματοποίηση δωρεάν εξετάσεων που προχώρησαν χθες οι ενδοκρινολόγοι του Βόλου στο πλαίσιο της χθεσινής Παγκόσμιας Ημέρας Σακχαρώδη Διαβήτη. Η πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας βρήκε την ανταπόκριση του κόσμου, ενώ στους εξεταζόμενους διαπιστώθηκε και υψηλό ποσοστό ατόμων σε αρτηριακή πίεση.

Από νωρίς το πρωί στήθηκε στο βαγόνι-εκθετήριο του Δήμου Βόλου, επί της οδού Ερμού, μπροστά από τον αύλειο χώρο του Αγίου Νικολάου, το συνεργείο με τους ενδοκρινολόγους που εξέτασαν τον πληθυσμό.

Συνολικά εξετάστηκαν 120 συμπολίτες, ενώ έγινε και η καταγραφή των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, προκειμένου να εκδοθούν κάποια ποιοτικά στοιχεία.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2009, έχουν διαγνωσμένο διαβήτη ένα ποσοστό 8,8% των Ελλήνων. Ο διαβήτης τύπου 2, που συνδέεται με την ηλικία, την κακή διατροφή και την παχυσαρκία, αποτελεί το 80-90% των συνολικών περιστατικών διαβήτη στην Ελλάδα και υπολογίζεται ότι μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά 8-10 χρόνια. Πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι ένα ποσοστό 24%-30% των περιστατικών με διαβήτη τύπου 2 δεν έχει γνώση ότι ασθενεί και παραμένει χωρίς θεραπεία επί σειρά ετών με ολέθριες συνέπειες. Ο διαβήτης κοστίζει στο υγειονομικό σύστημα της χώρας 6% περίπου των συνολικών πόρων του ΕΣΥ.

Ο ενδοκρινολόγος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Χρίστος Λογδανίδης υπογράμμισε τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου για να συμμετάσχουν στις εξετάσεις. «Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη προσπαθήσαμε και εμείς να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας» είπε. Μάλιστα σημείωσε τη σημασία της ενημέρωσης του κοινού γι’ αυτήν την πάθηση. Ερωτηθείς, αν τελικά οι πάσχοντες ακολουθούν το διαιτολόγιο και τις κατευθύνσεις που τους δίνει ο ενδοκρινολόγος, ο ίδιος είπε πως ως επί το πλείστον οι ασθενείς τα ακολουθούν, αλλά επειδή ο σακχαρώδης διαβήτης είναι πολυπαραγοντική ασθένεια, εισέρχονται και άλλα ζητήματα, όπως ο ψυχιατρικός τομέας. Πάντως ο ασθενής, εφόσον ακολουθεί το διαιτολόγιο, έχει μια φυσική δραστηριότητα και εφαρμόζει τη σωστή φαρμακευτική προσέγγιση, θα έχει σίγουρα ικανοποιητικά αποτελέσματα

Ο ενδοκρινολόγος κ. Κώστας Δεμισλής τόνισε πως στόχος της εκδήλωσης ήταν να περάσει το μήνυμα της πρόληψης στους συμπολίτες, αλλά και να τονιστεί η αλληλεγγύη μέσω της εθελοντικής προσφοράς. Εμείς μέσα από τις εξετάσεις που κάναμε, μετρήσαμε την πίεση, το ζάχαρο, το ύψος, το βάρος, βγάζοντας δείκτη μάζα σώματος που είναι απαραίτητος για το θέμα του διαβήτη τύπου δύο. Παράλληλα μοιράσαμε και ενημερωτικό υλικό, ώστε να λυθούν όλες οι απορίες που έχουν οι πολίτες, τη δίαιτα που μπορούν να κάνουν, ενώ διαθέσαμε και μηχανάκια μέτρησης ζαχάρου αίματος, ώστε να μπορούν να κάνουν τις μετρήσεις στο σπίτι μόνοι τους. 

Στο πλαίσιο των εξετάσεων διαπιστώθηκε πως ένα σημαντικό ποσοστό των εξεταζομένων είναι υπέρβαροι που είναι σημαντικός παράγοντας για την εκδήλωση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Ο ενδοκρινολόγος κ. Στέργιος Αποστολίνας τόνισε πως αυτό που διαπιστώσαμε από τις εξετάσεις και, όπως βέβαια το περιμέναμε από την εμπειρία μας στα ιατρεία, είναι ότι έχουμε αρκετούς υπέρβαρους ανθρώπους με ανεβασμένο ζάχαρο, ενώ κάποιοι δεν το ήξεραν ότι έχουν. Παράλληλα σε αρκετούς βρήκαμε ανεβασμένη και την αρτηριακή τους πίεση. Το ποσοστό των υπέρβαρων κυμαίνεται μεταξύ 35%-40%, ενώ για τον εντοπισμό τους υπάρχει ένας μαθηματικός τύπος για τη διαμόρφωση του δείκτη μάζα-σώματος μέσα από τον υπολογισμό του ύψους και του βάρους. Με δείκτη μάζας σώματος 19-25, είναι φυσιολογικό το βάρος, ενώ 25-30 θεωρείται κάποιος υπέρβαρος, και από 30 και πάνω παχύσαρκος.

Στις εξετάσεις συμμετείχαν συμπολίτες ηλικιών μεταξύ 40-70 ετών, ενώ ο αριθμός συνολικά άγγιξε τους 120. Ο κ. Νίκος Τσατάλας, ο οποίος εξετάστηκε, τόνισε πως ήταν μια ωραία πρωτοβουλία από τους ενδοκρινολόγους. «Στην κατάσταση που βρισκόμαστε, πρέπει να υπάρχουν και δωρεάν εξετάσεις, γιατί τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Γι’ αυτό και η προσπάθεια των γιατρών είναι αξιέπαινη» ανέφερε και πρόσθεσε πως οι άνθρωποι θα πρέπει να κινούνται και να ασκούνται περισσότερο για να χάσουν τα περιττά κιλά.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ματθαίος Δραμητινός τόνισε ότι χθες έγινε η πρώτη εκδήλωση για τη φετινή σεζόν στο πλαίσιο των εθελοντικών δράσεων που σχεδίασε ο Ιατρικός Σύλλογος. Εξέφρασε την ικανοποίησή του από την προσέλευση του κόσμου, ενώ υπογράμμισε πως πολλοί που εξετάστηκαν, το έκαναν για λόγους πρόληψης και δεν ήταν μόνο οι διαβητικοί. Παράλληλα ευχαρίστησε τους ενδοκρινολόγους για την προσφορά τους, αλλά και τις δύο επισκέπτριες υγείας.

Από τον Ιατρικό Σύλλογο σχεδιάστηκε μέσα στο Δεκέμβριο η εκδήλωση ενημερωτικής ημερίδας για το νεανικό σακχαρώδη διαβήτη που θα απευθύνεται σε γονείς και δασκάλους με ενδοκρινολογική, παιδιατρική και ψυχολογική διάσταση.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το