Πολιτική

Στο 22% το «φορο-πέναλτι» αν λείπουν αποδείξεις

Πρέπει να αντιστοιχούνστο 25% του εισοδήματος του φορολογουμένου

Πυρετωδώς για να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες που απομένουν προκειμένου το φορολογικό να ψηφιστεί έως τις 11 Ιανουαρίου, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση, εργάζονται στο οικονομικό επιτελείο, ελέγχοντας παράλληλα από την πρώτη ημέρα του έτους τη ροή των φορολογικών εσόδων.

Σε σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στο υπουργείο με τη συμμετοχή των Γιάννη Στουρνάρα, Γιώργου Μαυραγάνη και υπηρεσιακών παραγόντων, στο τραπέζι μπήκε μεταξύ άλλων το νέο σύστημα αποδείξεων. Στέλεχος που μετείχε στη σύσκεψη δήλωσε πως συζητήθηκαν οι εκκρεμότητες του φορολογικού και ότι ο ο κ. Στουρνάρας έδωσε εντολή για ένα απλό σύστημα για τις αποδείξεις. Το ίδιο στέλεχος άφησε να εννοηθεί ότι το πέναλτι που θα επιβάλλεται σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι συλλέγουν λειψές αποδείξεις θα ανέρχεται στο 22%.

Οι φορολογούμενοι θα εξακολουθούν να ζητούν και να συλλέγουν αποδείξεις, η συνολική αξία των οποίων θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 25% του εισοδήματος τους για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που προβλέπεται με τη νέα φορολογική κλίμακα.

Ωστόσο, όσοι δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις, θα έχουν πέναλτι φόρου που θα επιβάλλεται επί της διαφοράς μεταξύ της αξίας των αποδείξεων που θα έχουν μαζέψει και της αξίας των αποδείξεων που ισοδυναμεί με το 25% του μεγαλύτερου ποσού μεταξύ ετήσιου δηλωθέντος ή ετήσιου τεκμαρτού εισοδήματος. Σε ερώτηση για το εάν το πέναλτι θα ανέρχεται στο 10% ή στο 22% το στέλεχος άφησε να εννοηθεί πως θα είναι το ανώτατο.

Το ίδιο στέλεχος τόνισε πως ο εισπρακτικός στόχος από τα τέλη κυκλοφορίας για το 2012 έχει επιτευχθεί καθώς συγκεντρώθηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 1,052 δισ. ευρώ, έναντι 1,048 πέρυσι. Ο ίδιος χαρακτήρισε φυσιολογική την μεγάλη κάμψη των εσόδων από τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και εκτίμησε πως σταδιακά η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.

Στη σύσκεψη εξετάσθηκε και ο φόρος υπεραξίας επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Όσον αφορά στη φορολογική κλίμακα, υπάρχουν εισηγήσεις -κυρίως από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση- για επιβολή ανώτατου συντελεστή 45% σε εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ, όπως επίσης εισηγήσεις για συντελεστή 35% αντί 33% για τα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών που ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ, καθώς και για φορολόγηση των μικρών αγροτών με τη κλίμακα των μισθωτών.

Παράλληλα με τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων του φορολογικού, ο Γιάννης Στουρνάρας προετοιμάζει και το επόμενο νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή, η σύνταξη του οποίου θα ανατεθεί σε ειδική ομάδα Ελλήνων και ξένων εμπειρογνωμόνων.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, την άρση του ανασταλτικού χαρακτήρα των ποινικών κυρώσεων για τους φοροφυγάδες, αν και καταβάλλεται προσπάθεια από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης, να έρθουν πιο γρήγορα οι διατάξεις, με ξεχωριστό νομοσχέδιο.

Συστατικά του σχεδίου για τη φοροδιαφυγή θα αποτελέσουν:

Το νέο ποινολόγιο, με μικρότερες προσαυξήσεις και πρόστιμα έτσι ώστε να είναι πιο εύκολα εισπράξιμα

Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, για τη λειτουργία του οποίου θα απαιτηθεί η πρώτη υποβολή δηλώσεων κινητής και ακίνητης περιουσίας

Η υποχρεωτική χρήση του «πλαστικού» χρήματος για συναλλαγές κάτω από τα 1.500 ευρώ, καθώς και

Η απλοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Έως ότου θεσμοθετηθεί, όμως, το νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το υπουργείο Οικονομικών υποχρεούται σε ανασύνταξη των υπό αναδιάρθρωση μηχανισμών, υπό την πίεση των απαιτητικών ελεγκτικών στόχων που έχει θέσει η τρόικα για το 2013.

Προτεραιότητα του υπουργείου Οικονομικών είναι η ένταση των διασταυρώσεων με έμφαση στις υποθέσεις των 25.500 προσώπων με εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ που έχουν προβληματικό πόθεν έσχες, στους εμπλεκόμενους στη λίστα Λαγκάρντ αλλά και στα στοιχεία που θα προκύψουν από τη σύμβαση που θα υπογράψει η Ελλάδα με την Ελβετία.

Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται, επίσης, ο ορισμός του μόνιμου Γενικού Γραμματέα Εσόδων.

Από την πλευρά της, η τρόικα ζητάει:

Αύξηση των ελεγκτών στη Μονάδα Μεγάλων Φορολογούμενων με στόχο 600 ελέγχους το χρόνο

Επανασύσταση των Μονάδων για τα άτομα υψηλού πλούτου και τους ελεύθερους επαγγελματίες υψηλού εισοδήματος, με έναρξη των ελέγχων από δικηγόρους, γιατρούς

Αυτοματοποιημένο σύστημα επιλογής ελέγχου υποθέσεων επιστροφής ΦΠΑ, όπως επίσης

Συγκρότηση Ειδικής Ομάδας για τον εντοπισμό και τη πρόληψη απάτης στον ΦΠΑ.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το