Photo Gallery, Τοπικά

Στις 23 Ιανουαρίου θα λειτουργήσει το ΚΕΦ Αλμυρού

Επαναλειτούργησε χθες για το κοινό η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) Ν. Ιωνίας και με τις αρμοδιότητες της Δ.Ο.Υ. Αλμυρού, που συγχωνεύτηκε

 

Επαναλειτούργησε χθες για το κοινό η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) Ν. Ιωνίας και με τις αρμοδιότητες της Δ.Ο.Υ. Αλμυρού, που συγχωνεύτηκε. Χθες πρώτη ημέρα της Εφορίας με τη νέα της μορφή υπήρξε μεγάλη προσέλευση φορολογουμένων και από την περιοχή του Αλμυρού. Το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων του Αλμυρού αναμένεται να λειτουργήσει την ερχόμενη Τετάρτη 23 Ιανουαρίου, σε δημοτικό κατάστημα στο Κρόκιο.

Το αδιαχώρητο χθες νωρίς το πρωί στην Εφορία της Ν. Ιωνίας, που επαναλειτούργησε ύστερα από τρεις ημέρες, που παρέμεινε κλειστή, καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία συγχώνευσής της με την Εφορία του Αλμυρού.  Η διαδικασία πάντως μεταφοράς και τακτοποίησης των αρχείων της πρώην πλέον Εφορίας Αλμυρού, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και οι υπάλληλοι της Εφορίας της Ν. Ιωνίας αναγκάζονται να εργάζονται μέχρι αργά το βράδυ.

Στη θέση της Εφορίας Αλμυρού και για την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων θα ξεκινήσει να λειτουργεί την ερχόμενη Τετάρτη Κέντρο Εξυπηρέτησης (ΚΕΦ), σε δημοτικό κατάστημα στο Κρόκιο.

Μέσω του ΚΕΦ οι φορολογούμενοι θα μπορούν να εξυπηρετηθούν, για όσες υπηρεσίες δεν παρέχονται ηλεκτρονικά ή δεν διεκπεραιώνονται μέσω τραπεζών. Το γραφείο αυτά θα έχει τις εξής ενδεικτικές αρμοδιότητες:

-Χορήγηση φορολογικών εντύπων, παροχή οδηγιών και διευκρινίσεων για τη συμπλήρωσή τους και τη συνυποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών κ.λπ.

-Αποδοχή φορολογικών αιτημάτων και επίλυσή τους, καθώς και διαβίβασή τους στις Δ.Ο.Υ. και την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου, όπου απαιτείται.

-Προσωρινή παραλαβή δηλώσεων, υπό την προϋπόθεση να μη συνοδεύεται από άμεση καταβολή φόρου.

-Αιτήσεις για χορήγηση παντός είδους πιστοποιητικών ή βεβαιώσεων.

Από τον Ιούνιο υποχρεωτικά όλοι οι φόροι θα πληρώνονται μόνο σε τράπεζες και ΕΛΤΑ. Οι φορολογούμενοι χωρίς καμία πρόσθετη επιβάρυνση, θα μπορούν να εξοφλούν κάθε βεβαιωμένη τους οφειλή, αλλά και φόρους ακινήτων στις τράπεζες, ακόμα και μέσα από τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή, εφόσον έχουν ενεργοποιήσει τη δυνατότητα ηλεκτρονικών συναλλαγών με την τράπεζα με την οποία συνεργάζονται. Οι τράπεζες, όπως ορίζεται στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, δεν θα εισπράττουν την παραμικρή προμήθεια από τους φορολογούμενους. Θα εισπράττουν όμως προμήθεια από το Δημόσιο 0,30 ευρώ ανά έγκυρη συναλλαγή συν ΦΠΑ για κάθε πληρωμή φόρων μέσω καταστήματος και 0,10 ευρώ συν ΦΠΑ ανά συναλλαγή που γίνεται μέσω εναλλακτικών δικτύων όπως μέσω ATM ή web banking.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να εξυπηρετηθούν από οποιαδήποτε τράπεζα χωρίς να είναι απαραίτητη η ύπαρξη τραπεζικού τους λογαριασμού.

Για την πληρωμή φόρων, ήδη οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να προσέρχονται στις Εφορίες. Βεβαιωμένες οφειλές και φόροι ακινήτων μπορεί να πληρωθούν ακόμα και από την οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή του φορολογουμένου. Το ίδιο θα γίνεται σύντομα και με την εφαρμογή του «ηλεκτρονικού παραβόλου».

Για πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες απαιτούνται οι κωδικοί πρόσβασης στο Τaxisnet, που από πέρυσι διαθέτει η πλειονότητα των φορολογουμένων. Στην πρώτη σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.gsis.gr, επιλέγοντας τις «Υπηρεσίες προς τους πολίτες» και στη συνέχεια «Προσωποποιημένη πληροφόρηση», ο φορολογούμενος βλέπει το σύνολο τυχόν οφειλών του. Επιλέγει την οφειλή που θέλει να εξοφλήσει, τυπώνει το «ειδοποιητήριο», προσέρχεται στην τράπεζά του και την εξοφλεί. Δεν υπάρχει λόγος να πάει στην Εφορία του.

 

Το φοιτητικό επίδομα

Ακόμη δεν έχει σταλεί στις Εφορίες η εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών για τον τρόπο και τις προϋποθέσεις χορήγησης του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα περυσινά κριτήρια δικαιούχοι του επιδόματος των 1000 ευρώ ήταν όσοι φοιτητές σπουδάζουν σε άλλες πόλεις εκτός Βόλου, που είναι η κύρια κατοικία τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή του στεγαστικού φοιτητικού επιδόματος, όπως ορίζεται στην περυσινή εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, είναι  να παρέχεται βεβαίωση καλής επίδοσης σπουδών στον δικαιούχο φοιτητή από την σχολή στην οποία φοιτά, καθώς και το ύψος του ετησίου εισοδήματος της οικογένειάς του, όπως αυτό φαίνεται από το εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας του οικονομικού έτους 2012 (εισοδήματα 2011).

Εκτός από τους πρωτοετείς που το παίρνουν έτσι κι αλλιώς, οι φοιτητές που είναι στο Β’ έτος και πάνω, πρέπει να έχουν περάσει το 50% των μαθημάτων τους, που πιστοποιείται από τη Γραμματεία της Σχολής τους, σύμφωνα με την εγκύκλιο..

Άλλη προϋπόθεση χορήγησης του επιδόματος είναι το ύψος του εισοδήματος, που πιστοποιείται από το εκκαθαριστικό και το Ε 1 του 2011.

Διευκρινίζεται ότι δικαιούχος του επιδόματος δεν είναι ο ίδιος ο φοιτητής, αλλά ο γονέας του, που υποβάλλει και τη φορολογική δήλωση.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το