Photo Gallery, Οικονομία

Στις μισθώσεις ακινήτων επεκτείνεται το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης

Από τις 9 Ιουλίου, ενώ η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί αναβολή μέχρι τέλος του έτους

Προωθείται ρύθμιση για την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων

ΑΘΗΝΑ, 22.

Επεκτείνεται και στις μισθώσεις ακινήτων από τις 9 Ιουλίου η υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης, που ήδη εφαρμόζεται ήδη από την αρχή του 2011 για τις αγοραπωλησίες. Το πιστοποιητικό εκδίδεται από ενεργειακούς επιθεωρητές, κοστίζει 1-2 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για τις κατοικίες και 2,5 ευρώ ανά τ.μ. για τα λοιπά κτίρια.
Η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων ζήτησε ήδη από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, τη διετή αναβολή της έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών για τις μισθώσεις, καθώς και την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών που προβλέπονται για τους ενεργειακούς επιθεωρητές.
Με τα τωρινά δεδομένα πάντως, όσοι νοικιάσουν ακίνητα μετά τις 9 Ιουλίου θα πρέπει να εξασφαλίσουν πρώτα το ενεργειακό πιστοποιητικό.
Ο αριθμός πρωτοκόλλου του πιστοποιητικού πρέπει να αναφέρεται στο συμφωνητικό και η εφορία δεν θα θεωρεί τα συμβόλαια αν ο ιδιοκτήτης δεν προσκομίζει αντίγραφο του πιστοποιητικού (αντίστοιχα στις αγοραπωλησίες οι συμβολαιογράφοι αναγράφουν στα συμβόλαια τον αριθμό πρωτοκόλλου του πιστοποιητικού και επισυνάπτουν ένα αντίγραφό του).
Η έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης είναι υποχρεωτική μόνο για τις νέες συμβάσεις μίσθωσης (όχι για ανανεώσεις υφιστάμενων συμβάσεων) και εφαρμόζεται σε ακίνητα άνω των 50 τετραγωνικών. Εξαιρούνται επίσης τα κτίρια με χρήσεις βιομηχανίας, βιοτεχνίας, εργαστηρίου, αποθήκης, στάθμευσης αυτοκινήτων, καθώς και τα πρατήρια καυσίμων.
Με το πιστοποιητικό, το κτίριο κατατάσσεται σε βαθμίδα ενεργειακής απόδοσης, κάτι ανάλογο με την κατάταξη που ισχύει από χρόνια για τις ηλεκτρικές συσκευές. Επίσης, ο ενεργειακός επιθεωρητής υποβάλλει στο πιστοποιητικό και συστάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου.

Το κόστος έκδοσης πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης είναι:
-Για επιθεώρηση ολόκληρης πολυκατοικίας 1 ευρώ ανά τετραγωνικό, με ελάχιστο κόστος 200 ευρώ.
-Για διαμέρισμα 2 ευρώ/τμ, ελάχιστο κόστος 150 ευρώ.
-Για μονοκατοικία 1,5 ευρώ/τμ, ελάχιστο κόστος 200 ευρώ.
-Για άλλες χρήσεις κτιρίων (γραφεία) οι αμοιβές είναι 2,5 ευρώ/τμ για επιφάνεια έως 1.000 τμ (ελάχιστο κόστος 300 ευρώ) και 1,5 ευρώ για τα επιπλέον τετραγωνικά άνω των 1.000.
Οι αμοιβές αυτές είναι οι ελάχιστες και δεν περιλαμβάνουν ΦΠΑ.
Η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε να καθιερωθούν οι προβλεπόμενες αμοιβές ως ανώτατες, για να προστατευθούν οι πολίτες και όχι ως κατώτατες.  Ζητεί επίσης να αναβληθεί η εφαρμογή του ενεργειακού πιστοποιητικού στις μισθώσεις μέχρι το τέλος του έτους και από το 2012 να εφαρμοστεί τμηματικά, πρώτα για χώρους μεγάλων
εμβαδών (π.χ. άνω των 500 τ.μ.) και στη συνέχεια για τις μισθώσεις μικρότερων ακινήτων.

 

«Τακτοποίηση» αυθαιρέτων

Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των προστίμων θα περιλαμβάνει η ρύθμιση «τακτοποίησης» των αυθαιρέτων, η οποία θα γίνει με βάση το μοντέλο των ημιυπαίθριων χώρων. Όπως είπε την Τρίτη στη Βουλή ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, «µε εξαίρεση τα αυθαίρετα που προκαλούν µεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση, οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα καταβάλουν µε τρόπο κοινωνικά δίκαιο τις οφειλόµενες εισφορές, χωρίς οι νοµοταγείς να αισθανθούν αδικηµένοι και χαµένοι».
Ο υπουργός είπε ότι εφεξής «χαράζουµε µια κοινωνική γραµµή στην αυθαίρετη δόµηση […] θεσπίζοντας παράλληλα ένα νέο καθεστώς που καθιστά αδύνατη την αυθαιρεσία. Στο εξής µεταβίβαση ακινήτου χωρίς πιστοποιητικό πολεοδοµικής νοµιµότητας θα απαγορεύεται αυστηρά».
Η ρύθμιση εκτιμάται ότι θα προβλέπει την εξαίρεση κατεδάφισης για αντίστοιχο χρονικό διάστημα με αυτό που προβλέπει η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους χώρους, δηλαδή τα 40 χρόνια, ενώ ένα μέρος των εσόδων θα διατεθεί για περιβαλλοντικά έργα, «φόρμουλα» που θεωρείται απαραίτητη ώστε να υπάρξει περιβαλλοντικός μανδύας σε ένα καθαρά εισπρακτικό μέτρο. Τα έσοδα θα ξεπεράσουν τα προβλεπόμενα έσοδα από τους ημιυπαίθριους (1,5 δισ. ευρώ) και ίσως προσεγγίσουν ακόμα και τα 4 δισ. ευρώ.
Τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης που θεσπίστηκαν με τον νόμο του 2003 είναι πολύ υψηλά, δεν είναι δυνατόν να εισπραχθούν, ενώ δεν περιόρισαν την αυθαίρετη δόμηση. Τα δύο πρόστιμα θα ενσωματωθούν στο ειδικό τέλος διατήρησης. Η μείωση ίσως ξεπεράσει το 50% και οι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν το τέλος σε πολλές δόσεις.Το ύψος των προστίμων θα καθορίζεται από κοινωνικά κριτήρια (θα είναι χαμηλότερα για την α’ κατοικία) την αντικειμενική αξία, την χρονολογία ανέγερσης (θα είναι πολύ χαμηλά πριν το 2004 και υψηλότερα για τα επόμενα έτη), τη χρήση και το εμβαδόν του ακινήτου.
Τα πρόστιμο θα είναι διαφορετικό σε περιπτώσεις που υπάρχει μερική παράβαση των όρων δόμησης κάθε περιοχής και στα ακίνητα που κατασκευάστηκαν χωρίς άδεια.
Υπολογίζεται ότι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που είναι καταγεγραμμένοι σε Εφορίες και Πολεοδομίες και δεν έχουν πληρώσει τα πρόστιμα είναι περίπου 400.000. Τα αυθαίτερα κτίσματα υπερβαίνουν το 1 εκατομμύριο.
Στη ρύθμιση δεν θα ενταχθούν όσα αυθαίρετα είναι σε δάση, αρχαιολογικούς χώρους, ρέματα, ζώνες αιγιαλού και παραλίες. Με την υπαγωγή τους στη ρύθμιση τα αυθαίτερα θα μπορούν να μεταβιβαστούν και να συνδέονται με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το