Photo Gallery, Οικονομία

Σε επίπεδα ρεκόρ η αμόλυβδη

Με την μέση τιμή της να διαμορφώνεται στο 1,64 ευρώ το λίτρο


Μείωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ζητά Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων

ΑΘΗΝΑ, 28.

Σε επίπεδα – ρεκόρ όλων των εποχών διαμορφώνεται σήμερα η μέση τιμή της αμόλυβδης, που έφθασε στο 1,64 ευρώ το λίτρο μετά από «άλμα» ενός λεπτού ανά λίτρο που έκανε το Σαββατοκύριακο.

Στο μεταξύ, τα συναρμόδια υπουργεία παραμένουν σε ετοιμότητα και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην αγορά καυσίμων, αλλά και τις επιπτώσεις τους στην υπόλοιπη αγορά. Η ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους στη διακίνηση υγρών καυσίμων που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα, μετατέθηκε πάντως για την ερχόμενη Πέμπτη.

Το προηγούμενο υψηλό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Οικονομίας, ήταν 1,635 ευρώ, στις 21 Ιανουαρίου. Σωρευτικά, από την αρχή του μήνα η μέση τιμή της βενζίνης έχει αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, αυξήσεις που οφείλονται κατά κύριο λόγο στην άνοδο των διεθνών τιμών με αφορμή τις ταραχές σε Αίγυπτο και Λιβύη.

Κεφαλονιά, Λασίθι, Ρέθυμνο, Χίος, Χανιά και Κυκλάδες παραμένουν οι ακριβότεροι νομοί της χώρας, με τιμές που κλιμακώνονται έως 1,837 ευρώ το λίτρο.

Στον αντίποδα, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Ημαθία, Αθήνα, Ανατολική Αττική και Κιλκίς είναι οι φθηνότεροι νομοί με τιμές που ξεκινούν από 1,627 ευρώ.

Είναι ενδεικτικό της κατάστασης στην αγορά το γεγονός ότι η σούπερ αμόλυβδη σε τέσσερις νομούς της χώρας (Χανιά, Ρέθυμνο, Μεσσηνία και Έβρος) πωλείται έως 1,999 ευρώ το λίτρο.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης η μέση τιμή σήμερα είναι 84,8 λεπτά το λίτρο, αυξημένη κατά 4,6 λεπτά σε σχέση με την αρχή του μήνα. Η μέση τιμή ξεκινά από 82,1 λεπτά στη Δράμα και κλιμακώνεται έως 90,2 στην Κέρκυρα, ενώ η μέγιστη φθάνει έως και 96 λεπτά το λίτρο.

Αίτημα για μείωση

του Ειδικού Φόρου

Στο μεταξύ, έκκληση για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, ώστε να ομαλοποιηθούν οι τιμές στην αγορά, κάνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Γ. Κασιμάτης. Μπροστά στην αλματώδη άνοδο των τιμών σε βενζίνη και πετρέλαιο, που έχει φέρει σε αδιέξοδο νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η μείωση του Ειδικού Φόρου αποτελεί την μόνη λύση, επισημαίνει ο κ. Κασιμάτης.

Αναλυτικά στη δήλωσή του ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ τονίζει: «Η άνοδος των καυσίμων εκτός από τις πληθωριστικές πιέσεις που ασκεί, δημιουργεί για μία ακόμα φορά προβλήματα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, καθώς καθιστά απαγορευτική την προμήθεια βενζίνης για εκατομμύρια οδηγούς αλλά και πετρελαίου για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Μοναδική άμεση λύση είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ώστε να ισορροπήσει η κατάσταση. Η αύξηση του Ειδικού Φόρου την περασμένη χρόνια αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων καταστροφική. Βέβαια, ο σκοπός της αύξησης των εσόδων του κράτους είναι σεβαστός και για το λόγο αυτό άλλωστε προχώρησε η κυβέρνηση στην αύξηση του φόρου. Τώρα όμως προέχει το συμφέρον του καταναλωτή και της κοινωνίας μας γενικότερα. Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά η Ευρώπη γίνεται βορά των διεθνών κερδοσκόπων της πετρελαϊκής αγοράς, τις ολέθριες επιπτώσεις δε, τις βιώνουμε και εμείς στη χώρα μας. Τώρα είναι αναγκαίο ο υπουργός Οικονομικών να αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα και να προχωρήσει στη μείωση του Ε.Φ.Κ ώστε να υπάρξει κάποια βελτίωση της υπάρχουσας ζοφερής κατάστασης».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το