Photo Gallery, Πολιτική

Σαμαράς: Χρειάζεται ανάκαμψη

 

Είμαστε σε 5ετή ύφεση, αναγκαία η τροποποίηση του οικονομικού προγράμματος τόνισε

 

 

Από τη Μασσαλία δήλωσε  ότι ο Ελληνικός λαός έχει υποβληθεί, ήδη, σε πολλές θυσίες, χωρίς να βλέπει αποτέλεσμα

 

Στην ανάγκη των τροποποιήσεων του οικονομικού προγράμματος που ακολουθείται επέμεινε ο κ. Αντ. Σαμαράς το απόγευμα της Πέμπτης (χθες) λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Από τη Μασσαλία, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε στη δήλωσή του, ότι ο Ελληνικός λαός έχει υποβληθεί, ήδη, σε πολλές θυσίες, χωρίς να βλέπει αποτέλεσμα.

 

«Θυμίζω ότι η χώρα μας βρίσκεται σε ύφεση για τουλάχιστον 5 συνεχή χρόνια. Επομένως, οι λύσεις που θα επιλεγούν από εδώ και στο εξής πρέπει να οδηγήσουν σε ανάκαμψη της οικονομίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς και αναφερόμενος στην πρόσφατη επιστολή που έστειλε στους ηγέτες του ΕΛΚ και στους πιστωτές συμπλήρωσε: «Με τις απαραίτητες τροποποιήσεις του προγράμματος, τις οποίες, όπως γνωρίζετε, έχω ζητήσει και γραπτώς».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ομιλία του στη Σύνοδο, αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού τείχους προστασίας της Ευρώπης για τις επιθέσεις των κερδοσκόπων. «Είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για την Ευρώπη, με στόχο όχι μόνο τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, αλλά και την ανάπτυξη και την ευημερία» είπε με έμφαση.

 

Ο κ. Σαμαράς επέμεινε ιδιαίτερα στη δημιουργία αποθεμάτων ρευστότητας, ώστε να ηρεμήσουν οι αγορές και να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στο Ευρώ και σε αυτή τη γραμμή κινήθηκαν και άλλοι συνάδελφοί του.

 

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι είναι ξεκάθαρο πως «οι πολιτικές μονομερούς λιτότητας, που στηρίχθηκαν σε φορολογικές επιδρομές και οριζόντιες περικοπές, σε εποχή μάλιστα βαθιάς ύφεσης, δεν βοήθησαν».

 

Για τον κ. Σαμαρά η σταθερότητα του Ευρώ απαιτεί στενότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών, προγράμματα που συνδυάζουν τη δημοσιονομική πειθαρχία με την οικονομική ανάπτυξη και υποστήριξε ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα πρέπει να τηρηθεί για να επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Αυτό το επιχείρημα προέταξε και στις συναντήσεις που είχε με ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ σημείωσε ότι η Ευρώπη, μέχρι στιγμής, αδυνατεί να βρει τις κατάλληλες λύσεις.

 

«Εδώ, ακόμα και ο Γάλλος Πρωθυπουργός Φ. Φιγιόν, είπε χτες στο Συνέδριο του ΕΛΚ ότι ήταν λάθος η απόφαση για τη συμμετοχή ιδιωτών στο ρίσκο των ομολόγων. Κάτι όμως που τελικά έγινε αναπόφευκτο μόνο για την Ελλάδα» ανέφερε με νόημα.

 

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιδόθηκε -χθες και σήμερα- στην αποκατάσταση των σχέσεών του με τους ηγέτες της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). Ο πρόεδρος της Ν.Δ. με την παρουσία, την ομιλία του, αλλά και τις επαφές του στη Μασσαλία, όπου διεξήχθη το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, επιχείρησε να αλλάξει το κλίμα για το κόμμα του, με «όπλο» και την επιστολή που απέστειλε με την οποία δεσμεύεται για την υποστήριξη των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου.

 

Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του χθες στο Συνέδριο του ΕΛΚ δεν αναφέρθηκε στα επίμαχα σημεία που έχουν προκαλέσει κατά το παρελθόν έντονες τριβές στις σχέσεις του κόμματος με την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά, αφού δεν μίλησε για τροποποιήσεις και επαναδιαπραγμάτευση και εμφανίστηκε υπέρμαχός της δημοσιονομικής σταθερότητας και πειθαρχίας.

Εν τω μεταξύ «κόκκινη» κάρτα στον Πρωθυπουργό των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι έδωσε ο κ. Αντ. Σαμαράς, προκαλώντας την οργή των γειτόνων που άρχισαν τα επιθετικά σχόλια μέσω των κρατικών ΜΜΕ.

 

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. -με μια κίνηση ενδεικτική των προθέσεών του για το πως θα κινηθεί την επόμενη περίοδο- απέφυγε οποιαδήποτε επαφή με τον κ. Γκρούεφσκι, ενώ συνάντησε άλλους ηγέτες που συμμετέχουν στο ΕΛΚ, όπως τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό Έντα Κένι.

 

Ο κ. Σαμαράς, αρνήθηκε, στο περιθώριο του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, να συναντήσει τον Σκοπιανό πολιτικό, με αποτέλεσμα αυτή η εξέλιξη να πυροδοτήσει αντιδράσεις στη γειτονική χώρα και να γίνει πρώτο θέμα στα γειτονικά ΜΜΕ.

 

Μάλιστα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων «ΜΙΑ», μετέδωσε, ότι στο αίτημα του Σκοπιανού Πρωθυπουργού να υπάρξει συνάντηση, υπήρξε άρνηση με το αιτιολογικό πως ο κ. Σαμαράς είχε βεβαρημένο πρόγραμμα και ήταν απασχολημένος.

 

Οι Σκοπιανοί επισημαίνουν ότι η συνάντηση θα ήταν «στο πλαίσιο της γνωριμίας, της εμβάθυνσης των σχέσεων καλής γειτονίας, της οικοδόμησης κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ανάπτυξης των σχέσεων για συνεργασία στην περιοχή».

Για τους Σκοπιανούς η άρνηση του κ. Σαμαρά αποτελεί σαφές δείγμα, ότι η Ελλάδα παραμένει αμετακίνητη στις σκληρές θέσεις της και γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη συμμετοχή της Ν.Δ. στην κυβέρνηση υπό τον κ. Λ. Παπαδήμο και στο πως επηρεάζει την εθνική γραμμή.

 

Για τη Ν.Δ. η Ελλάδα δεν πρέπει να μετακινηθεί από τις κόκκινες γραμμές που έχουν διακηρυχθεί ήδη και περιλαμβάνουν -εκτός των άλλων- και το erga omnes, δηλαδή μια ονομασία έναντι όλων για κάθε χρήση.

Εν αντιθέσει με τον Γκρούεφκσι, ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας και πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα, στον οποίο πρότεινε να εξετάσουν πάλι οι δύο χώρες την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας μεταξύ τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αλβανός Πρωθυπουργός αντιμετώπισε θετικά την πρόταση του κ. Σαμαρά και ήταν θετικός να υπάρξει εκ νέου προσπάθεια ώστε να υπογραφεί σχετική νέα συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το