Πολιτική, Πρώτο Θέμα (old)

Σαμαράς: Η Ελλάδα πιάνει τους στόχους

Μήνυμα αισιοδοξίας του πρωθυπουργού από το συνέδριο του Economist
Μήνυμα αισιοδοξίας του πρωθυπουργού από το συνέδριο του Economist

Μήνυμα αισιοδοξίας ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει και σύντομα θα φανούν τα σημάδια της εξόδου από την κρίση έστειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας το βράδυ της Τρίτης (χθες) στο συνέδριο του Economist.

Ο κ. Σαμαράς ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στα γεγονότα της Βοστόνης λέγοντας ότι «ο νους μου στρέφεται στα λυπηρά και απάνθρωπα της Βοστόνης εύχομαι τέτοια γεγονότα να μη επαναληφθούν ποτέ».

Στη συνέχεια επικεντρώθηκε στην οικονομική κατάσταση της χώρας λέγοντας: «Ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη σιγουριά. Δεν ξεπεράσαμε την κρίση, όμως το φως φαίνεται στο βάθος του τούνελ. Δεν είναι μόνο οι ποσοτικοί δείκτες αλλά και οι ποιοτικοί όπως η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Λένε ότι το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν το ξημέρωμα, τώρα έχει αρχίσει να χαράζει, η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι μήνυμα μέσα στην Ευρώπη».

«Πριν λίγους μήνες πολλοί προέβλεπαν την καταστροφή του ευρώ και προεξοφλούσαν την έξοδο της Ελλάδας. Σήμερα η Ελλάδα παραμένει και η κατάστασή της σταθεροποιείται, ενώ το ευρώ δείχνει σταθερότερο. Δεν έχει ξεπεράσει ορισμένα δομικά του προβλήματα. Πριν ένα χρόνο η Ελλάδα εθεωρείτο ο αδύναμος κρίκος, κάποιοι έλεγαν ότι είναι η Ιφιγένεια της ευρωζώνης σήμερα η Ελλάδα πιάνει τους στόχους της, βρίσκεται κοντά στο πρωτογενές πλεόνασμα, το πρόγραμμα αλλάζει και το τραπεζικό της σύστημα σταθεροποιείται, η Ελλάδα κάνει μεταρρυθμίσεις που δεν είχε κάνει για δεκαετίες. Και όλα αυτά σε συνθήκες κρίσης με έξι χρόνια ύφεσης και υψηλή ανεργία. Σήμερα πολλοί τρίβουν τα μάτια τους», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα βασικά αίτια της ύφεσης και πρόσθεσε ότι σήμερα αυτά αναστρέφονται:

«Η ύφεση που γονάτισε την ελληνική οικονομία είχε αιτία τα μέτρα λιτότητας, το γεγονός ότι το κράτος από το 2010 έκανε στάση πληρωμών και το γεγονός ότι εδώ και ένα χρόνο έχει στερέψει η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα. Τώρα έχουμε τις προϋποθέσεις για να ξεπεράσουμε και τα τρία αίτια. Από τις αρχές Μαΐου οι τράπεζες θα είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένες, το κράτος εξοφλεί τις υποχρεώσεις του, η οικονομία θα αρχίσει να κινείται και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απορροφήσουν τα κεφάλαια του ΕΣΠΑ. Αντιστρέφονται τα αίτια που προκάλεσαν τα αίτια της ύφεσης. Δεν έχουμε μόνο λιτότητα αλλά έχουμε και μέτρα που εξισορροπούν τις περικοπές και φέρνουν επανεκκίνηση στην οικονομική δραστηριότητα».

Υπογράμμισε πάντως ότι «δεν κάνουμε καμία έκπτωση στις διαρθρωτικές αλλαγές. Αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της Ελλάδας που ήταν απαραίτητο, ενώ αρχίσαμε να αλλάζουμε και την πολιτική που μας είχε επιβληθεί. Πέρυσι αλλάξαμε τους εξωτερικούς όρους μειώνοντας το χρέος και τα επιτόκια δανεισμού. Πετύχαμε την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους που έχει γίνει στην ιστορία και χωρίς χρεοκοπία. Ήταν αυτό αποτέλεσμα και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Τώρα αλλάζουμε την εσωτερική προσαρμογή με μέτρα ανακούφισης που δεν χαλαρώνουν την προσπάθεια ούτε νοθεύουν τους στόχους αλλά βοηθούν την κοινωνία να αντέξει το σοκ της προσαρμογής και να διατηρήσει την κοινωνική συνοχή. Εξυγίανση και ανάκαμψη πάνε και πρέπει να πάνε μαζί».

 

Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στο ότι μπορεί πια να υπάρχει ελπίδα: «Η οικονομική προσαρμογή δεν θα πάψει να είναι ένα εγχείρημα οδυνηρό, αλλά μπορεί πια να υπάρχει προοπτική και ελπίδα για να αντέξει η κοινωνία. Περικοπές σπατάλης αλλά και ανάσες που είναι απαραίτητες για να αντέξει η οικονομία».

Μίλησε όμως και για τις κοινωνικές αντιδράσεις: «Η προσαρμογή προκαλεί δύο ειδών αντιδράσεις, εκείνους που δικαίως διαμαρτύρονται γιατί δεν αντέχουν την υποβάθμιση του επιπέδου ζωής τους λόγω της κρίσης παρότι είχαν κάνει συνετό σχεδιασμό και πρέπει να τους ενισχύσουμε και από την άλλη εκείνους που είχαν βολευτεί σε ένα παρασιτικό κράτος και μία κρατικοδίαιτη οικονομία. Με αυτούς θα συγκρουστούμε γιατί δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε ενώ πρέπει να αλλάξουν όλα. Δεν έχουν άδικο όλοι όσοι αντιδρούν, κάποιοι υποφέρουν αλλά δεν έχουν δίκιο και όλοι όσοι διαμαρτύρονται”.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο θέμα των απολύσεων στον δημόσιο τομέα: «Κάποτε πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν διώχνεις 15.000 ακατάλληλους από το δημόσιο προσλαμβάνοντας με αξιοκρατικά κριτήρια ισάριθμους νέους δεν είναι βαρβαρότητα αλλά ποιοτική αναβάθμιση του κράτους». Είπε ότι παραμένει ο στόχος για μία νέα πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις προκειμένου να μειωθεί ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων αλλά εν τω μεταξύ βελτιώνουμε ποιοτικά το κράτος διώχνοντας επίορκους ή κοπανατζήδες ή καταργώντας οργανισμούς και υπηρεσίες που δεν χρειάζονται.

Δεν αρκεί να πιάνεις τους ενδιάμεσους στόχους να σου βγαίνουν τα νούμερα πρέπει να βλέπεις μακρύτερα είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλά και στην προοπτική μείωσης της φορολογίας. «Είναι απαραίτητο να αλλάξουμε το φορολογικό σύστημα γιατί έχει καταρρεύσει μέσα σε ένα όργιο φοροδιαφυγής, αλλά μετά το νοικοκύρεμα θα ήταν λάθος να κρατήσουμε την φορολογία στο ίδιο ύψος. Πρέπει να μειώσουμε τον ΦΠΑ στην εστίαση είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι στην φορολογία εισοδήματος έχουμε ήδη κάνει μικρά βήματα για τα χαμηλά εισοδήματα ενώ παραμένει ο στόχος για ενιαίο φορολογικό συντελεστή 15% σε όλη την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Μίλησε τέλος για την ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας και την ανάπτυξη τομέων όπου η χώρα έχει δυνατότητες.

Έκλεισε μιλώντας για την συμφωνία μεταξύ των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση: «Οι τρεις αρχηγοί ξέρουμε και τις δυσκολίες και τα ρίσκα που έχουμε πάρει. Ξέρουμε ότι πάντα μπορεί να συμβεί το αναπάντεχο, κινδυνεύεις να νικήσεις τα θηρία και να πας από τσίμπημα κουνουπιού. Προχωράμε βήμα βήμα, χωρίς τυμπανοκρουσίες αλλά και χωρίς δισταγμούς. Πιστεύουμε και οι τρεις μας στο μέλλον της Ελλάδας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το