Πολιτική

Σήμερα… κληρώνει

Ενόψει της σημερινής κρίσιμης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών

Καταλήξαμε στα μέτρα που θα περιλαμβάνει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό το απόγευμα της Τρίτης (χθες).

Ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει συνάντηση το πρωί της Τετάρτης (σήμερα) με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, Ευ.Βενιζέλο και Φ.Κουβέλη, για την οριστικοποίηση των μέτρων.

Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας απέφυγε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το εάν οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, θα είναι κλιμακωτές.

«Συζητήσαμε το συντονισμό της κυβερνητικής πολιτικής και το χρονοδιάγραμμα των δράσεων» αρκέστηκε να πει ο κ. Στουρνάρας.

Την τελική λίστα με τα μέτρα όπως διαμορφώθηκε στη συνάντηση Σαμαρά – Στουρνάρα. οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης την έλαβαν, κατά πληροφορίες, αργότερα σήμερα.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να στηρίξουν την πολιτική της κυβέρνησης τόσο ουσιαστικά όσο και επικοινωνιακά, ενώ πολύ σημαντικό είναι να μην υπάρξουν διαρροές μέσα στις κοινοβουλευτικές ομάδες και των τριών κομμάτων.

Αναλυτικότερα, τον συντονισμό και το χρονοδιάγραμμα των δράσεων για το επόμενο διάστημα συζήτησαν σήμερα (χθες) με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, οι κ.κ. Στουρνάρας και Σταϊκούρας.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Στουρνάρας, απαντώντας σε ερώτηση τόνισε πως η κυβέρνηση έχει καταλήξει στο πακέτο των περικοπών, δεν θέλησε όμως να πει τίποτα για το τί θα γίνει με τα ειδικά μισθολόγια.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επεσήμαιναν πως στο τραπέζι δεν έπεσαν τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, ούτε και το τί θα γίνει με τα ειδικά μισθολόγια, αλλά υπήρξε εκτεταμένη συζήτηση για το πως και το πότε θα πραγματοποιηθούν οι επαφές και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί όσον αφορά την ψήφιση των μέτρων από τη βουλή, κάτι που θα γίνει πριν τις 14 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση αποφασίστηκε πως οι μειώσεις των μισθών θα είναι κλιμακωτές προς όλα τα ειδικά μισθολόγια, ενώ οι πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν πως θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους ένστολους σε επικίνδυνα επαγγέλματα προκειμένου να μην πληγούν.

Άλλωστε στη σύσκεψη του κ. Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη αναμένεται να κλειδώσουν τα μέτρα αυτά όσο κι αν αυτή η συμφωνία έχει πολλά αγκάθια με αφορμή τις τελευταίες ενδοκυβερνητικές κόντρες, αλλά και το φόβο τα μέτρα να μην περάσουν από τις τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς προτίθεται να ζητήσει την Τετάρτη (σήμερα) από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να στηρίξουν την κυβέρνηση όχι μόνο ουσιαστικά, αλλά και στον επικοινωνιακό τομέα, ενώ θα τους ζητήσει να γίνει μεγάλη προσπάθεια έτσι ώστε να μην υπάρξουν διαρροές από τις κοινοβουλευτικές ομάδες στην ψηφοφορία για τα μέτρα.

 

Για τα μέτρα πάντως συναντήθηκαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να εξεταστούν τα σενάρια για τις μειώσεις στους μισθούς των πανεπιστημιακών, γιατρών, ένστολων και δικαστικών.

«Το λόμπι της δραχμής έχασε ένα αποφασιστικό γύρο”

“Δίνουμε μάχη για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ, να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, για να φέρουμε πιο κοντά την ανάπτυξη, περισσότερες θέσεις εργασίας για τα παιδιά”, δήλωσε ο Α. Σαμαράς, κατά την έξοδο του από το Προεδρικό Μέγαρο.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι “το λόμπι της δραχμής έχασε ένα αποφασιστικό γύρο, εμείς έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά”.

“Νομίζω ότι έχει αρχίσει να γυρίζει το καράβι. Αυτό δε σημαίνει λιγότερο όγκο και ευκολότερη δουλειά. Πρέπει να τρέξουμε και τρέχουμε”, ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την είσοδό του στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίον ενημέρωσε για το ταξίδι του σε Βερολίνο και Παρίσι και τις συναντήσεις του με Αγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ.

“Μυρίζω αέρα Βερολίνου. Ενδιαφέρον ταξίδι”, είπε ο Κ. Παπούλιας, υποδεχόμενος τον κ. Σαμαρά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το